CookiesCasio Exilim EX-ZR800 high speed digitale camera

3 september 2013 14:36 door Hans Wind

Casio Exilim EX-ZR800 high speed digitale cameraDe Casio EX-ZR800 is een nieuwe 16,1 Megapixel digitale camera in de High Speed Exilim digitale-cameraserie. De Casio EX-ZR800 is uitgerust met de snelle fotografiemogelijkheden van een High Speed Exilim-camera en biedt daarnaast 18x optische zoom en een vijf-assige beeldstabilisatie van vijf stops.

Casio wil het potentieel van camera’s optimaal benutten, gebruikmakend van zijn high-speed technologieën. Dit doet Casio op basis van zijn ‘Triple Zero’-principe dat erop gericht is sluitertijdvertraging, onscherpe foto’s en beeldvervaging door het bewegen van de camera te minimaliseren en te elimineren.

De nieuwe Casio EX-ZR800 gebruikt een beeldstabilisatietechnologie die de impact van camerabeweging – een veelvoorkomend probleem en oorzaak van veel mislukte foto’s – vrijwel elimineert. De camera heeft een 25 mm-groothoeklens met 18x optische zoom.

Casio EX-ZR800 achterkantBij opnames in HS Anti Shake-modus corrigeert de camera bewegingen langs vijf assen (roll – rollen, yaw – gieren, pitch – stampen, horizontale en verticale as). Verder integreert Casio optische beeldstabilisatie (twee stops met zijn technologie om high-speed serieopnamen (tot negen foto’s) te combineren met een stabilisatie van vijf stops, die langzamer is met sluitertijd. Dit stelt gebruikers in staat om scherpe, ruisloze foto’s te maken zonder daarvoor een statief te gebruiken – zelfs in de nacht of bij inzoomen. Dit maakt de camera onder andere geschikt voor het vastleggen van bijvoorbeeld de nachtelijke lichten in een stad of bij ingezoomde beelden van spelende kinderen of sportwedstrijden.

De nieuwe camera van Casio biedt ook verbeterde opties voor het maken van foto’s. Zo is dit bijvoorbeeld het eerste Exilim-model met een time lapse-functie. Verder heeft Casio een ‘sparkling shot’-filtereffect toegevoegd aan ART Shot. Dit maakt het mogelijk om originele en artistieke foto’s en films te maken zonder daarvoor lenzen te verwisselen of ingewikkelde instellingen te doen.

De nieuwe EXILIM Engine HS Ver. 3

De nieuwe camera’s zijn uitgerust met EXILIM Engine HS Versie 3 met een dual-CPU, twee parallelle beeldprocessoren, een herconfigureerbare processor en een vector graphics-kern. De herconfigureerbare processor zorgt voor flexibiliteit in functie en prestaties. Daarnaast is de snelle beeldverwerking gebaseerd op de nieuwste Casio-technologie en zorgt de vector graphics-kern voor de snelle productie van tweedimensionale beelden. Naast de razendsnelle reactietijd1 hebben de nieuwe modellen een intuïtief display dat eenvoudig werkt dankzij de hoogwaardige grafische gebruikersinterface.

Compacte behuizing met krachtige zoom

De Casio EX-ZR800 is uitgerust met een groothoeklens van 25 mm met 18x optische zoom. Tijdens het zoomen behoudt de camera een hoge resolutie tot een maximumzoom van 36x dankzij de Multi-Frame SR Zoom-technologie.

High-Speed Anti Shake

Camerabewegingen die voorkomen in de vijf assen van roll, yaw, pitch, horizontaal en verticaal, worden zeer precies gecorrigeerd. Casio gebruikt een optische lens die qua beeldstabilisatie gelijk is aan een camera met een ongeveer twee stops langzamere3 sluitertijd. Combineer dit effect met high-speed burst-fotografie en er is sprake van een vergelijking in beeldstabilisatie van zo’n vijf stops langzamere sluitertijd. Hierdoor wordt waas geminimaliseerd wanneer een gebruiker een foto ‘uit de hand’ wil nemen, zelfs in het donker en met zoom. (Resultaten kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden en camera-instellingen.) Daarbij is de EX-ZR800 voorzien van een lens-shift optische lens waarmee minder waas ontstaat bij het filmen van video of bij het vasthouden van de camera.

Time lapse-functie

De nieuwe time lapse-functie stelt gebruikers in staat om de langzame beweging van wolken of van mensen en auto’s op straat vast te leggen en deze langdurige bewegingen vervolgens te versnellen. De tijdsintervallen voor vastlegging van wolken, nachtelijke beelden, voertuigen, straatscènes en meer staan allemaal vooringesteld. Het enige wat gebruikers hoeven te doen, is de juiste scène selecteren voor de optimale instellingen. Uiteraard kunnen de instellingen ook handmatig worden aangepast.

Triple Shot

De nieuwe camera is voorzien van Triple Shot. Deze functie combineert high-speed serieopnamefotografie met snelle bediening voor zorgeloos fotograferen. Deze optie maakt niet alleen een foto als de ontspanknop wordt ingedrukt, maar maakt er ook een direct voor en na dat moment. Het resultaat is een geslaagde foto van dat ene kritische fotomoment – handig bij fotografie van kinderen en dieren.

Inzetweergave

De Casio EX-ZR800 is voorzien van een beeld-in-beeld op het lcd-scherm en laat de beelden zien, die net zijn gemaakt, terwijl de fotograaf intussen in het grote scherm kan blijven zien wat hij/zij wil fotograferen. Handig bij het fotograferen van kinderen, want de fotograaf kan gelijktijdig bekijken of de foto gelukt is of dat hij/zij er nog een neemt. De kans om een leuk moment te missen, wordt daardoor nog kleiner. Gebruikers kunnen kiezen uit twee verschillende inzetweergaveschermen.

Autofocus

Casio heeft het aantal frames in autofocusmodus (AF) verhoogd en de volgende zaken verbeterd: de lens drive-controle, de beeldsensorcontrole en AF-algoritme voor parallelle verwerking van de AF-bediening en ‘high-speed continuous shooting’. In de EX-ZR800 maakt deze functie het mogelijk om tot dertig beelden en met een snelheid van vijf beelden per seconde te fotograferen. Scherpe foto’s van bewegende onderwerpen, zoals kinderen en dieren, zijn het resultaat.

De EX-ZR800 biedt Alles-In-Focus Macro. Deze functie selecteert alleen scherp gestelde gebieden van afbeeldingen die zijn gemaakt met doorlopend fotograferen met verschillende brandpuntinstellingen om tot een samengesteld beeld te komen. Zo ontstaan foto’s waarop alles scherp is: van zaken op de voorgrond tot helemaal op de achtergrond, wat met een conventionele camera moeilijk is. Casio zet zijn technologieën voor doorlopend fotograferen met hoge snelheid in voor een originele techniek: Wazige Achtergrond om de achtergrond van een foto wazig te maken. Dit effect is bekend van spiegelreflexcamera’s en accentueert het onderwerp op de foto. Gebruikers hebben de keus uit drie verschillende ‘waas’-effecten of kiezen ervoor de achtergrondfocus in te stellen zoals ze zelf willen.

Premium AUTO PRO-functie

De Premium AUTO PRO-functie analyseert automatisch de omgeving en kiest vervolgens de beste instellingen en beeldverwerking. Deze functie combineert automatisch afbeeldingen die zijn gemaakt met high-speed burst-fotograferen om zo de allerbeste foto te creëren. Gebruikers maken perfecte foto’s met één druk op de ontspanknop doordat de camera automatisch bepaalde functies inschakelt. Bijvoorbeeld de HDR-technologie voor lichtsituaties met veel contrast, High-Speed Nachtopname voor nachtfoto’s en High-Speed Anti Shake voor sterk ingezoomde foto’s. Deze functies combineren afbeeldingen die zijn gemaakt met doorlopend fotograferen met een camera die zo stil mogelijk wordt gehouden om ruis te voorkomen. Voor filmen analyseert de Premium AUTO Film-functie de omgeving voor de beste instellingen.

HDR-technologie

In het nieuwe model zorgt de HDR-technologie van Casio ervoor dat gebruikers met één druk op de ontspanknop verschillende foto’s nemen met uiteenlopende belichtingen. De functie combineert de verschillende foto’s in één foto met HDR. Dit voorkomt over- of juist onderbelichte gedeelten in de afbeelding en zorgt voor een foto die alle toonschakeringen van een situatie natuurgetrouw weergeeft.

HS Nachtopname

De EX-ZR800 analyseert met de HS Nachtopname-functie de omstandigheden en maakt serieopnamen met hoge snelheid. Ook wordt direct de lichtgevoeligheid bepaald tot waarden die vergelijkbaar zijn met ISO 25600. De zeer precieze plaatsingstechnologie onderdrukt trillingen met een lage frequentie, die wellicht niet zijn opgevangen door de optische Anti Shake-functie. De nieuwste beeldverwerkingstechnologie van Casio verwijdert ook alle lage-frequentiekleurruis die voor veel camera’s moeilijk te verwijderen is. Deze technologieën zorgen samen voor heldere en scherpe foto’s van situaties waarin het op het eerste gezicht donker is.

HDR-ART

De nieuwe Casio-modellen beschikken over de Casio HDR-ART-functie. Die combineert diverse foto’s met verschillende belichtingen en analyseert de afbeelding nauwkeurig om contrast en kleur tot op detailniveau aan te passen. Gebruikers kunnen kiezen uit vijf verschillende verwerkingsniveaus voor artistieke effecten. Daarnaast is een nieuw ‘sparkling shot’-filtereffect toegevoegd aan Art Shot om de artistieke effecten te creëren, die de gebruiker wil. De overige acht filtereffecten zijn: speelgoedcamera, softfocus, lichttoon, popart, sepia, zwart-wit, miniatuureffecten en fisheye. Gebruikers kunnen de drie verschillende kleur- en verwerkingsniveaus van elk effect (selecteer een gebied van zes patronen voor miniaturen) aanpassen nog voordat ze de foto daadwerkelijk nemen. En nog mooier: al deze filters zijn er ook voor filmen. De HDR-ART-functie slaat met één druk op de knop de foto op met en zonder effect.

Groothoek-functie

De EX-ZR800 combineert foto’s die zijn gemaakt met een serieopname op hoge snelheid wanneer de gebruiker beweegt met de camera. Hierdoor zijn fantastische supergroothoekfoto’s te maken. Met de EX-ZR800 kiezen gebruikers voor een groothoekmodus die gelijk is aan 15 mm of 19 mm.

Slide Panorama 360-graden

De Slide Panorama-functie herkent bewegende objecten en gezichten, en past deze aan terwijl de camera beweegt. Dit zorgt ervoor dat gebruikers nog natuurlijker panoramische beelden kunnen maken, alleen maar door het toestel langzaam horizontaal langs een landschap te laten glijden.

Instelknop

De camera beschikt over een instelknop waarmee gebruikers snel kunnen kiezen uit verschillende fotografiemogelijkheden.

Hogeresolutie 3,0-inch 920K lcd-scherm

De EX-ZR800 heeft een hogeresolutie lcd-scherm van 3,0-inch met 920.000 pixels. Zo worden beelden schitterend weergegeven op het beeldscherm.

Casio Exilim EX-ZR800 prijs en beschikbaarheid

De Casio EX-ZR800 is vanaf september 2013 verkrijgbaar in zwarte en witte uitvoering voor een verkoopadviesprijs van 369 euro.

Bron: Casio