CookiesCES 2013 trends

10 januari 2013 13:37 door Hans Wind

CES 2013 trendsEr zijn een aantal duidelijke trends waar te nemen op de CES beurs 2013 die momenteel in Las Vegas wordt gehouden. Het is overigens niet zo dat dergelijke trends op een beurs een garantie zijn voor de echte doorbraak in de praktijk. Een voorbeeld van dat laatste fenomeen is 3D TV. Hoewel bijna alle nieuwe TV’s in het midden en hogere segment nu 3D weergave bieden kunnen we niet zeggen dat die functie in Nederland veel gebruikt wordt op televisies. In de bioscoop is 3D wel aangeslagen maar op de CES is het dit jaar redelijk rustig rondom 3D.

Wanneer we in grote lijnen naar de trends kijken dan zien we een aantal duidelijke ontwikkelingen die we kunnen groeperen in een aantal hoofdelementen.

Gekoppelde apparaten

Gelukkig hebben de fabrikanten van Tv’s, geluidsapparatuur, computers, camera’s, tablets en smartphones inmiddels ontdekt dat al deze apparaten deel uitmaken van de multimedia omgeving in het huis en daar buiten. Het is dan ook van belang dat al deze apparaten met elkaar én met het Internet kunnen communiceren, maar dat is op zich nog niet voldoende. Essentieel is dat deze koppelingen door een eenvoudige consument moeiteloos kunnen worden gemaakt, zonder dat ingewikkelde WiFi of Bluetooth instellingsschermen moeten worden doorlopen.

Op de CES wordt duidelijk dat steeds meer fotocamera’s, tot nu toe vaak een wat geïsoleerde groep apparaten, voorzien worden van WiFi en dat daarbij soms al NFC (Near Field Commmunication) functionaliteit wordt aangeboden om de camera snel te koppelen aan een ander apparaat zoals bijvoorbeeld een smartphone. Dat gebeurt met NFC niet door allerlei instellingen te configureren maar simpelweg door de apparaten tegen elkaar aan te houden, waarna de verbinding onmiddellijk gelegd wordt. Dergelijke technologie is een mooi voorbeeld hoe simpel het in de praktijk zou moeten zijn.

Wanneer alle apparaten dit soort eenvoudige instelmogelijkheden zouden hebben dan is het vertonen van een filmpje, dat met de smartphone of camcorder is opgenomen, een kwestie van smartphone vlak bij de TV houden waarna de TV “begrijpt” dat er waarschijnlijk foto’s of video op het grote scherm van de HD TV moeten worden vertoond waarbij de smartphone ook als afstandbediening fungeert.

Alle techniek voor een goede “connectivity” is al lang aanwezig. Het is dus geen kwestie van innovatie maar het is nu een kwestie van breed toepassen om vooral het koppelen en bedienen zo eenvoudig mogelijk maken.

Grotere TV formaten en hogere resoluties

De trend in de richting van grotere TV formaten is al een tijdje gaande maar maakt de laatste tijd een duidelijk versnelling door. Dat komt niet in de laatste plaats door het feit dat grotere LCD LED schermen tegen veel lagere kosten geproduceerd kunnen worden. Voor de echte liefhebbers begint 55 inch zo’n beetje het instappunt te worden en HD TV’s met een beeldscherm van 70 inch zijn nu al te koop voor winkelprijzen rond de 2.200 euro.

Voor schermen boven de 70 inch is het wel zo dat de beeldpunten van Full HD weergave al duidelijk zichtbaar beginnen te worden op kortere kijkafstanden. Uiteindelijk is Full HD ook “maar” een beeld van 1.920 x 1.080 beeldpunten of iets meer dan 2 Megapixels. Vanuit dat idee is het niet onlogisch dat er gekeken wordt naar hogere resoluties en dan hebben we het over 4K of Ultra HD weergave. Daarbij spreken we dan over een resolutie van 3.840 x 2.160 beeldpunten of ruim 8 Megapixels. We hebben al een aantal 84 inch schermen met Ultra HD gezien en dat ziet er bijzonder fraai uit.

Naast de nog zeer hoge prijs is en nog een keerzijde van Ultra HD. Er is namelijk, net als in het begin van Full HD, nog nauwelijks content in deze resolutie beschikbaar voor de consument. De Tv wereld in Nederland heeft zelfs nog steeds een grote slag te maken om volledig Full HD uit te zenden. Misschien zal de klassieke distributie van TV kanalen ook niet het echte doorgavekanaal blijken te worden voor deze hogere resoluties maar is de start weggelegd voor consumenten met een zeer snelle Internet verbinding waarbij zonder tussenkomst van de huidige Tv distributeurs Ultra HD materiaal wordt weergegeven. Daarbij valt te denken aan diensten als YouTube, Google TV, Netflix en dergelijke.

Ook voor weergave van fotomateriaal is Ultra HD een sprong vooruit. Nu worden immers onze digitale foto’s voor de TV “gedownscaled” naar 2 Megapixel terwijl de sensor van bijna elke compactcamera tegenwoordig al meer dan 10 Megapixels kan vastleggen.

OLED TV

OLED TV is lang een belofte geweest en de doorbraak is vaak aangekondigd maar dan toch steeds weer niet gekomen. Ondanks de grote voordelen wat betreft contrast, helderheid, kleurverzadiging en energieverbruik is het al 5 jaar erg moeilijk gebleken om OLED schermen in massaproductie te brengen voor grotere formaten. LG en Samsung maakten vorig jaar veel tamtam op de CES en IFA beurs rondom hun 55 inch OLED TV’s die eind vorig jaar op de markt zouden moeten komen. Helaas bleek ook die belofte niet te kunnen worden waargemaakt door productieproblemen. Het bleek veel moeilijker dan gedacht om voldoende schermen te produceren die aan de gestelde kwaliteitseiden voldeden. De zogenaamde Yield bleek te laag waardoor zelfs de prijs van 10.000 euro voor een 55 inch OLED scherm nog te laag zou blijken te zijn.

Toch verwachten LG en Samsung in 2013 hun 55 inch OLED modellen te gaan uitleveren. Daarnaast zien we dat andere spelers zoals Sony, met een lange OLED traditie in kleinere formaten, Panasonic en anderen nu ook OLED prototypen op de CES vertonen. Daarbij ondersteunen sommige prototypes ook al Ultra HD resolutie.

Helaas zal het nog wel even duren voordat OLED TV op een redelijk prijsniveau ligt maar naar onze mening is dat het wachten zeker waard.

Al met al lijkt het weer een boeiend consumentenelektronicajaar te worden.