CookiesChromecast review – een Apple TV killer?

28 november 2013 11:44 door Hans Wind

Chromecast review - een Apple TV killer?In deze Chromecast review kijken we vooral naar het potentieel dat deze kleine Google dongle heeft. Tot nu toe zijn de meeste Google TV pogingen geen succes te noemen en de vraag is of deze Google Chromecast, met een prijs van 35 dollar in de VS, wel aanslaat en wellicht de Apple TV kan onttronen.

In de VS zijn bekende videodiensten zoals Hulu en Netflix de belangrijkste redenen om een Chromecast aan te schaffen. Netflix is in ons land inmiddels ook beschikbaar. De Chromecast zelf is op dit moment nog niet aangekondigd in Nederland maar we verwachten dat wel in de loop van 2014. Voor deze Chromecast review hebben we dan ook via eBay een exemplaar in de VS gekocht.

Wat is de chromecast?

De Google Chromecast uit deze review is een zogenaamde dongle die in een HDMI ingang van een HD TV of monitor kan worden gestoken. Hij heeft aan de ene kant een HDMI connector en aan de andere kant een USB aansluiting die in feite alleen dienst doet als stroomvoorziening van de Chromecast.
Die USB aansluiting kan, met het meegeleverde USB kabeltje, worden verbonden met een vrije USB port op de TV of op de meegeleverde adapter. Er is ook nog een korte HDMI extender meegeleverd waarmee de HDMI aansluiting kan worden verlengd als de dongle niet direct in de TV past of op enige afstand van de TV wordt geplaatst. Daarmee zijn dan ook alle geleverde onderdelen beschreven.

Het concept van de Google Chromecast is eenvoudig maar wel slim. De Chromecast heeft een mini besturingssysteempje aan boord waardoor de dongle informatie op de TV kan weergeven. Bediening gebeurt via een app op een smartphone of tablet, of vanaf een PC. De Chromecast wordt eenmalig gekoppeld als onderdeel van het draadloze thuisnetwerk thuis om na die eerste installatie zelfstandig als streamer te gaan functioneren. Daarbij ligt de controle van het geheel op andere appareten waarop Apps van de gebruikte diensten draaien. Met de Chromecast kun je daarna films, TV shows, foto’s, websites en andere content in HD op de TV bekijken via bijvoorbeeld Netflix, YouTube, Google Play en Chrome.

Installatie

Chromecast Ready to castIn de doos treffen we de hierboven genoemde onderdelen aan. Nadat we de Chromecast op een vrije HDMI ingang van onze HD TV hadden gestoken en voor de stroomvoorziening hadden gekoppeld aan een USB port kon de installatie beginnen. Installeren kan vanaf een apparaat met één van de volgende besturingssystemen: Android Gingerbread 2.3 en hoger, iOS6 en hoger, Windows 7 en hoger, OS X 10.7 en hoger, Chrome OS (Chromebook Pixel on Chrome 28 en hoger). Voor de installatie dient contact te worden gemaakt met de website www.google.com/chromecast/setup waarna u wordt begeleid om de Chromecast te koppelen en met het thuisnetwerk te verbinden. Dat is bijzonder eenvoudig en snel uit te voeren. De procedures voor de verschillende besturingssystemen worden op de Google website uitgelegd.

Na de installatie verschijnt op het TV beeld de boodschap “Ready to cast” zodat u kunt zien dat de Chromecast klaar staat om voor u aan de slag te gaan. De sterkte van het ontvangen WiFi signaal wordt ook weergegeven. Zoals gezegd, het opstarten van een “cast” gebeurt vanaf andere apparaten als smartphones of tablets.

De Chromecast is volledig afhankelijk van uw draadloze netwerk maar wordt achterin de HD TV gestoken. Dat kan soms problemen geven wanneer uw draadloze signaal niet sterk genoeg is. In sommige gevallen kan de TV, met veel metalen onderdelen, het WiFi signaal verzwakken of blokkeren. Dat is dus even uitproberen en eventueel de dongle met het meegeleverde verlengkabeltje op een andere plek plaatsen.

Ook is een redelijk snelle verbinding nodig om betrouwbaar HD kwaliteit video te kunnen streamen.

De Chromecast in de praktijk

Chromecast cast

De aansturing van de Chromecast gebeurt via een smartphone, tablet of computer maar vervolgens zet de Chromecast zelfstandig de verbinding op met de geselecteerde dienst om de opgevraagde content naar de TV te streamen.

In de VS zijn momenteel de volgende diensten zijn te benaderen: Netflix, YouTube, HBO GO, Hulu Plus, Pandora en Google Play Movies and Music, Google Play Music en de Chrome browser. In Nederland zijn niet al deze diensten beschikbaar maar Netflix en Youtube werken goed. De genoemde Google diensten zijn nog niet volledig in Nederland beschikbaar.

Chromecast werkt nu via een apparaten zoals Android tablets en smartphones, iPhones, iPads, Chrome voor Mac and Chrome voor Windows.

Helaas wordt Spotify nog niet ondersteund en zijn de Google Play functie in Nederland niet of onvolledig beschikbaar.

We hebben vooral getest met Youtube en dat werkte prima in de praktijk, ook met HD video. In de Youtube App verschijnt een “casting” icoontje op de tablet of smartphone en nadat daarop geklikt is neemt de Chromecast zelfstandig de weergave van de video over.

Helaas is het op moment van schrijven van deze Chromecast review nog niet mogelijk om eigen video content van de smartphone of tablet naar de Chromecast te streamen. Die optie hoort er eigenlijk toch wel bij en we verwachten dat die mogelijkheid nog toegevoegd zal worden..

De Chromecast biedt nog niet de gebruiksmogelijkheden van een Apple TV maar het potentieel van deze kleine dongle is groot en de prijs is een fractie van een Apple TV.

Chromecast Specificaties

• Maximale Video Resolutie: 1080p
• Afmetingen: 72 x 35 x 12mm
• Gewicht: 34g
• Draadloos netwerk: 802.11b/g/n Wi-Fi (802.11n alleen 2.4GHz)
• Beveiliging: WEP, WPA/WPA2
• Stroomvoorziening: USB (kabeltje wordt meegeleverd) of via adapter
• HDMI, CEC (Consumer Electronics Control) compatibel
• Updates: Chromecast ontvangt automatisch updates via het netwerk

Chromecast review samenvatting en conclusie

Hoewel nog niet alle diensten voor de Chromecast in Nederland beschikbaar zijn, laat dit kleine apparaatje ook hier al goed zien wat het potentieel is.

De Chromecast is eenvoudig te installeren en in gebruik maar een betrouwbaar en snel draadloos netwerk is wel een vereiste voor plezierig gebruik van de Chromecast.

Wanneer de Chromecast in ons land beschikbaar is zal de prijs zeker niet het breekpunt behoeven te zijn.
Het is natuurlijk wel zo dat steeds meer Smart TV’s inmiddels Apps aan boord hebben om diensten zoals YouTube en Netflix te benaderen. De Chromecast zal dus wel meer moeten gaan bieden dan alleen dit soort diensten om de aanschaf te rechtvaardigen.

De Google Chromecast is zeker nog geen Apple TV killer omdat de mogelijkheden nog beperkter zijn, maar hij zou dat dat in potentie wel kunnen worden. Binnen een omgeving waar Apple apparaten favoriet zijn zal de Apple TV in elk geval voorlopig nog handiger in gebruik blijven.

Gerelateerd artikel: Apple TV – wat is het en wat kan ik er mee

Update 19 maart 2014: Vanaf vandaag is de Google Chromecast ook in Nederland te koop voor 35 euro in de Google Play-store waarin inmiddels ook films te huur en te koop zijn.