CookiesCI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, de status

27 mei 2009 07:06 door Hans Wind

CI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, de statusZiggo liet eind maart j.l. weten dat vanaf eind mei Conditional Access Modules (CAM) op basis van de CI+ of Common Interface Plus specificatie zouden worden ondersteund. Dit geldt tevens voor een aantal nieuwe HDTV modellen, die eveneens van een CI+ interface zijn voorzien en voldoen aan de Ziggo specificaties. Voorwaarde daarbij is wel dat de HD TV voorkomt op een lijst van toestellen die door Ziggo zijn getest en goedgekeurd.

Het voordeel van de CI+ Conditional Access Module is dat met deze module een daarvoor geschikte TV in staat is om digitale TV en, met een geschikte ingebouwde HD tuner, HDTV te ontvangen zonder een extra settopbox. Daardoor wordt de bediening van de digitale TV een stuk eenvoudiger omdat met één afstandbediening en bedieningsmenu kan worden gewerkt en extra verbindingskabels achterwege kunnen blijven. De bediening van de televisie wordt op die manier dus eigenlijk weer net zo simpel als in het analoge TV tijdperk.

Volgens Ziggo hebben haar abonnees een duidelijke behoefte om gebruik te kunnen maken van CAM modules in TV-apparatuur. De huidige modules in de markt (b.v. Alphacrypt) worden niet door Ziggo ondersteund en voldoen volgens het kabelbedrijf niet aan de veiligheideisen die een aantal content leveranciers van digitale kanalen stellen. De nieuwe CI+ modules voldoen wel aan de eisen van Ziggo. De CI+ CAM van Ziggo zal naar verwachting rond de 90 Euro gaan kosten.

Daarnaast zijn de goedgekeurde HDTV’s uitgebreid getest en voldoen daarmee aan de minimum eisen van Ziggo. Hiermee wordt bereikt dat de TV’s op de juiste wijze omgaan met het digitale kanalen van Ziggo, maar ook de wijzigingen op het netwerk automatisch opvolgen zonder dat de klant de TV opnieuwe moet instellen of installeren.

Op het forum van de Ziggo gebruikersgroep liet een Ziggo official onlangs het volgende weten: “Er zijn geen fabrikanten afgevallen. In de eerste ronden zitten Philips, Samsung, Sony en LG. Samsung en LG zijn nagenoeg afgerond (CI+ deel nog en dit hangt ondermeer van de CAM’s af). Met Sony zijn we gestart met de fieldtest (laatste onderdeel van de certificatie). Met Philips zitten we ongeveer halverwege.

In de tweede ronde zitten Panasonic, JVC, Sharp en Loewe. Met al deze fabrikanten moet het volledige test traject nog beginnen. Een aantal fabrikanten heeft uberhaupt de hardware nog niet gereed en plant het product veel later. De planningen van deze 2e ronde producten lopen uiteen van sept 2009 tot maart 2010.”

Dezelfde Ziggo official gaf op 23 mei j.l. aan dat de eerste lijst “over een aantal weken” gepubliceerd wordt. Hoewel dat een rekbaar begrip is lijkt het dus duidelijk dat de geplande start in mei niet gehaald zal worden en dat, als alles vanaf nu meezit, midden juni de lijst met goedgekeurde TV’s zal uitkomen met op z’n vroegst enkele weken daarna de eerste CAM’s.

Nog even geduld dus.

Update 2 augustus 2009: Gisteren gaf een Ziggo vertegenwoordiger op het Ziggo gebruikersforum de volgende status update rond de CI+ ontwikkelingen bij Ziggo:

“Zoals beloofd hierbij een status update van de CI+ ontwikkelingen.

Samsung
Wij hebben de laatste testen met twee series/platformen Samsung iDTV’s afgerond. We kijken nu met Samsung Benelux welke andere series overeenkomen qua hardware platform en software met de geteste platformen. Zodra deze lijst bekend is zal ik deze publiceren. Ik verwacht hier volgende week op terug te komen.

LG
LG heeft het laatste half jaar gewerkt aan twee series te weten LF7300 en LH3300. Deze modellen zijn deze week goedgekeurd. De productie is eveneens deze week gestart en de verwachting is dat deze CI+ iDTV in medio augustus in de winkel beschikbaar komen.

Philips
Testen zijn nog niet in afrondende fase. Philips toestellen zijn dus niet goedgekeurd, ondanks dat Philips de indruk wekt op de sticker v/d doos, van de CI+ toestellen.

Sony
Alle testen zijn met succes afgerond m.u.v. de duurtesten. Tijdens de eerste duur- en stress testen afgelopen dagen hebben we een aantal problemen gezien, die verder door Sony onderzocht moeten worden. De volgende series komen in aanmerking voor certificatie E5300, E5500, V5500, W5500 en de Z5500. Twee series worden vanaf maart getest, de andere drie series zullen we in de komende maand beoordelen in hoeverre deze series gelijk zijn aan het geteste series. Let wel Sony is dus nog niet goedgekeurd.

Ziggo CI+ CAM’s Neotion en SMiT
Ziggo heeft alle testen afgerond met beide CAM producten in combinatie met 4-5 verschillende merken iDTV’s. De CAM’s zijn ook gebruikt in dezelfde duurtesten waar de iDTV’s ook aan onderhevig zijn geweest. Vanaf maandag zullen de laatste testen bij Irdeto in China plaatsvinden. Als deze testen (duur 1 week) ook met succes afgerond zijn, zullen we toestemming geven voor de productie. Voor de productie houden we rekening met 2-3 weken. Als alles volgens plan verloopt hopen we de eerste CI+ CAM’s eind augustus binnen te krijgen.

Inmiddels hebben de eerste voorbereidingen en deels testen plaatsgevonden op producten van Loewe, Panasonic, Sharp en JVC. Daarnaast hebben zich weer een aantal nieuwe fabrikanten gemeld.”

Update 7 augustus 2009: CI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, de status

Update 10 augustus 2009: HDTV toestellen met Ziggo CI+ certificatie

Voor een prijs vergelijking voor de Ziggo CI+ CAM kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig