CookiesCI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, een update

7 augustus 2009 07:32 door Hans Wind

CI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, een updateBegin van dit jaar liet Ziggo weten dat vanaf eind mei Conditional Access Modules (CAM) op basis van de CI+ of Common Interface Plus specificatie zouden worden ondersteund. Dit zou tevens gelden voor een aantal nieuwe HDTV modellen, die ook van een CI+ interface zijn voorzien en voldoen aan de Ziggo specificaties. Voorwaarde daarbij is wel dat de HD TV voorkomt op een lijst van toestellen die door Ziggo zijn getest en goedgekeurd.

Het voordeel van de CI+ Conditional Access Module voor de gebruiker is dat met deze module een daarvoor geschikte TV in staat is om digitale TV en, met een geschikte ingebouwde HD tuner, HDTV te ontvangen zonder een extra settopbox waardoor de bediening van de digitale TV een stuk eenvoudiger wordt.

We krijgen zeer veel vragen over de status van CI+ bij Ziggo en willen u even de laatste update geven. Uit overleg met Ziggo bleek het volgende.

Naar het zich nu laat aanzien liggen de eerste Ziggo CI+ modules in de laatste week van augustus in de winkels.

De adviesprijs zal 79,50 Euro zijn inclusief de smartcard en daarmee is de kale module dus heel wat goedkoper dan de Alphacrypt want de smartcard kost alleen al 29,95 Euro.

Binnen twee weken komt Ziggo ook met de eerste lijst van door Ziggo CI+ gecertificeerde en ondersteunde toestellen.

Ziggo liet al eerder weten dat het bedrijf de gebruikers van de zogenaamde Alphacrypt modules het kijken niet actief onmogelijk zou maken. Er is echter wel één uitzondering: op toestellen die geschikt zijn voor CI+ gaat een Alphacrypt CAM binnenkort niet meer werken. Er zijn mensen die nu al een toestel kopen (of dat onlangs gedaan hebben) waarvan zij denken of hopen dat dit apparaat wel door Ziggo gecertificeerd zal gaan worden. Omdat de CI+ module nog niet beschikbaar is hebben zij toch maar besloten een Alphacrypt aan te schaffen. Deze groep consumenten heeft helaas pech want over uiterlijk twee weken werkt deze Alphacrypt CAM in hun CI+ toetsel niet meer in het Ziggo netwerk. Op alle door Ziggo gecertificeerde toestellen zal dus alleen een CI+ module gebruikt kunnen worden. Ziggo liet weten deze stap te hebben ondernomen omdat de contentproviders eisen dat hun programma’s, films, series, etc. beschermd worden.

Nog even voor de goede orde, de Alphacrypt CAM is nooit door Ziggo ondersteund. Ook werden veel ingebouwde digitale kabel TV ontvangers ontvangers tot nu toe niet ondersteund door de HDTV fabrikanten (zoals bijvoorbeeld Sony)

Update 13 augustus 2009:

Inmiddels heeft Ziggo het volgende laten weten:
“De CI+ CAM van SMiT is volledig goedgekeurd. Neotion wordt in de komende dagen verwacht. De productie zal opgestart worden.
De eerste CAM batch wordt eind augustus / begin september verwacht. Deze CI+ CAM’s moeten vervolgens worden verpakt met een smart card en een manual. Vervolgens worden ze uitgeleverd aan de retailers, die de CI+ CAM’s besteld hebben. We verwachten dat de eerste CI+ CAM’s medio september in de winkel beschikbaar komen.”

Update 8 september 2009:
De CI+ CAM van Neotion is inmiddels ook goedgekeurd. De eerste batch SMiT CAM’s worden 28 aug verwacht in Nederland.
De Neotion CAM’s zullen later volgen, op dit moment wordt het gewerkt aan het testen van enkele noodzakelijke fixes. Begin september zijn er helaas nog enkele issues gevonden.

Belangrijke wetenswaardigheden rondom de CI+ CAM:
• Installeer eerst de iDTV en breng vervolgens de CI+ CAM aan.
• Belangrijk: Indien deze volgorde niet wordt gehanteerd volgt een Error (host certificate expired Error 17). De error kan verholpen worden door na de installatie het toestel in standby te zetten en vervolgens weer inschakelen. Een andere oplossing is na de installatie de CI+ CAM uit te TV halen en vervolgens weer terug te plaatsen.
• Bij het eerste gebruik vindt een uitgebreide uitwisseling van informatie plaats tussen CAM en TV, de zgn authenticatie fase, dit kost enige tijd.
• Bij het opstarten wordt een re-authenticatie uitgevoerd, het resultaat wordt getoond op het scherm. De re-authenticatie is veel korten.
• Als een iDTV niet CI+ geschikt is zal dit door de CI+ CAM worden gemeld.
• CI+ modules functioneren in de meeste situaties alleen met een CI+ iDTV
• De CI+ CAM’s hoeven niet geconfigureerd te worden.
• CI+ CAM’s kunnen geupgrade worden, de CAM meldt dit automatisch.

Update 15 september 2009:
De eerste CI+CAM’s zijn geleverd aan de detailhandel. Deze CAM’s zijn van het fabrikaat SMiT. De laatste problemen op de Neotion CAM’s zijn inmiddels gevonden. Deze CAM’s zullen waarschijnlijk over enkele weken Ziggo geleverd worden.

Voor een prijs vergelijking voor de Ziggo CI+ CAM kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Gerelateerde eerdere artikelen:

• 31 maart 2009: Ziggo komt eind mei met CI+ CAM ondersteuning

• 27 mei 2009: CI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, de status

• 10 augustus 2009 : HDTV toestellen met Ziggo CI+ certificatie