CookiesCI+ of Common Interface Plus

12 augustus 2009 09:35 door Hans Wind

CI+ of Common Interface PlusCI+ staat voor Common Interface Plus en dit is een standaard waarmee een beveiligd gecodeerd signaal vanaf bijvoorbeeld een kabelTV bedrijf kan worden overgebracht naar de ingebouwde digitale TV ontvanger in de Televisie.

We nemen bij de volgende beschrijving als voorbeeld even het grootste kabelbedrijf in Nederland. Ziggo is wereldwijd één van de eerste bedrijven die CI+ implementeren.

Om bij Ziggo HDTV te ontvangen zonder decoder of settopbox is het volgende nodig:

• Een HD TV met ingebouwde DVB-C HD ontvanger die voorzien is van een CI+ sleuf

• Om ondersteuning van Ziggo en de fabrikant te ontvangen voor deze toepassing moet de HDTV voorkomen op de lijst van door Ziggo gecertificeerde toestellen

• Een CI+ CAM (Conditional Access Module) die geschikt is voor Ziggo. Deze CAM’s zijn verkrijgbaar bij het kabelbedrijf of de detailhandel

• Een zogenaamde Smartcard van het kabelbedrijf

CI+ CAM in de HDTVIn principe kun je stellen dat de bekende externe digitale ontvanger ( ook wel decoder of settopbox genoemd) in een aantal moderne HDTV’s als het ware in de TV is ingebouwd. In plaats van een normaal smartcard-slot bevindt zich echter aan de zij- of achterkant van de televisie een aansluiting waarin een CI+ module (CI+ CAM) past. Als je de Ziggo smartcard in deze module plaatst en vervolgens de module in de TV schuift kun je digitaal TV en HDTV kijken zonder aparte Settop box. Dat scheelt weer allerlei kabels en verbindingen maar het grootste voordeel is dat je als consument alles weer kunt bedienen met één enkele afstandbediening.

De huidige generatie CI+ CAMs is nog niet interactief. Om gebruik te maken van toekomstige interactieve diensten blijft men nog aangewezen op een speciale externe settopbox.

In de toekomst is meer mogelijk met CI+ maar we beperken ons in deze uitleg even tot de essenties en de huidige mogelijkheden.

Update 13 september 2010: Vandaag heeft ook UPC bekend gemaakt dat het bedrijf CI+ zal gaan gebruiken.