CookiesNederlandse CineGrid Exchange voor super HDTV kwaliteit

12 juni 2008 18:04 door Hans Wind

Nederlandse CineGrid Exchange voor super HDTV kwaliteitOp dinsdag 17 juni zal de Nederlandse CineGrid Exchange in gebruik worden genomen. Dit is een verzameling computerdisks met een capaciteit van 96 Terabyte (96.000 Gigabyte), waarmee een enorme collectie digitaal beeldmateriaal in de hoogst beschikbare beeldkwaliteit (4K cinema) wordt ontsloten.

Het is de eerste collectie 4K-materiaal buiten de VS en Japan. SURFnet, Universiteit van Amsterdam en Waag Society verzorgen een demonstratie van de beeldcollectie tijdens het Mediapark Jaarcongres op 17 juni in Hilversum.

Het bekijken van video in deze kwaliteit is een sensatie. Het beeld is groter en scherper dan de werkelijkheid, vier keer zo goed als HDTV, tien keer zo goed als een normale televisie, levert in tegenstelling tot klassieke filmprojectoren een volkomen stabiel beeld.

Ook het geluid is vele malen beter. 4K biedt daardoor veel nieuwe mogelijkheden voor wetenschap en onderwijs maar ook voor bijvoorbeeld cultuur en entertainment Vertoningen van 4K materiaal zijn tot nu toe zeldzaam. Er zijn enorme projectoren voor nodig en er is maar een beperkte hoeveelheid beeldmateriaal beschikbaar. Nu via de Nederlandse CineGrid Exchange een koppeling ontstaat met de al bestaande CineGrid Exchanges in de Verenigde Staten en Japan komt hierin verandering.

De Nederlandse CineGrid Exchange bevindt zich bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en is een samenwerking van de UvA en SURFnet. CineGrid is een wereldwijde organisatie met de missie om vanuit verschillende disciplines onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van hoge kwaliteit digitale media over optische netwerken te bevorderen. De organisatie is gevestigd in Californié. Waag Society is de initiatiefnemer van CineGrid in Nederland. Meer informatie over CineGrid vindt u op de website www.waag.org/cinegrid.

Over SURFnet
SURFnet maakt grensverleggend onderwijs en onderzoek mogelijk. SURFnet ontwikkelt en exploiteert het landelijke netwerk SURFnet6 en biedt innovatieve diensten op het gebied van beveiliging, authenticatie en autorisatie, groepscommunicatie en video. 750.000 gebruikers uit het hoger onderwijs, onderzoek en zorg maken vrijwel dagelijks gebruik van deze diensten. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen nationaal en internationaal samenwerken aan innovatieve ICT-voorzieningen.

Over Universiteit van Amsterdam
De groep Systeem en Netwerk Engineering bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) doet onderzoek naar de interactie tussen e-science applicaties en verschillende netwerktechnologieén voor het internet van de toekomst. De UvA heeft samen met SARA toegang tot SURFnet’s optische testnetwerk in Nederland en tot internationale optische netwerken via het knooppunt NetherLight. De UvA is een van de grondleggers van CineGrid en het internationale samenwerkingsverband voor optische netwerken GLIF.

Bron: Cinegrid