CookiesCisco en UPC melden 120Mbps snelheid via kabel

11 september 2007 07:37 door Hans Wind

Cisco en UPC melden 120Mbps snelheid via kabelDat de maximum snelheden over coax kabel nog niet bereikt zijn werd weer eens duidelijk nadat Cisco en UPC Broadband bekend maakten dat ze een breedband internetsnelheidsrecord gevestigd hebben met 120 megabits per seconde (Mbps) via het UPC kabelnetwerk in Amsterdamse huishoudens.

Het bereiken van deze snelheden over coax­kabel is het resultaat van Europa’s eerste uitrol van EuroDocsis 3.0 en M-CMTS-technologie in een bestaand kabelnetwerk. Dit werd gisteren aangekondigd op de IBC 2007 in Amsterdam, Europa’s grootste handelsbeurs voor televisie en de televisie-industrie, waar deze technologie ook gedemonstreerd wordt. Internetsnelheden tot 200 Mbps via de kabel komen hiermee onder handbereik.


Met een veldtest in de moderne Amsterdamse woonwijk IJburg nemen Cisco en UPC Broadband het voortouw voor het in de praktijk toepassen van EuroDocsis 3.0 (ED 3.0) en M-CMTS-technologie. De proef wordt uitgevoerd via het bestaande HFC-netwerk (hybrid fiber/coax) van UPC met de nieuwste M-CMTS-architectuur (modular cable modem termination system) met ED 3.0­ kanaalbundelingstechnologie van Cisco. Dit levert dus nu al snelheden van meer dan 120 megabits per seconde (Mbps) op.

“Het leveren van het bewijs dat we in de praktijk snelheden van ver over de 120 Mbps kunnen bereiken, is nog maar het begin van wat we met onze ED 3.0 test gaan doen,” aldus Eric Lennon, Chief technology Officer van UPC Broadband. “Deze praktijkproef vormt de eerste fase van een plan voor het uitrollen van ED 3.0 technologie over ons netwerk, waarmee snelheden van ruim 200 Mbps of hoger mogelijk worden.”

De M-CMTS-architectuur wordt bepaald door het onderzoeksinstituut CableLabs® en wordt in combinatie met de DOCSIS® 3.0-standaard een krachtige oplossing voor de volgende generatie breedbanddiensten. De M-CMTS- oplossing die in de praktijkproef wordt toegepast, is gebaseerd op Cisco’s uBR10000 CMTS series waarmee het bedrijf voorop loopt.

Surya Panditi, Cisco’s vice president en general manager, Optical Technology en CMTS business unit: “De veldtest bij UPC laat zien dat kanaalbundelingstechnologie met M-CMTS kabelbedrijven de mogelijkheid geeft om hun uitzonderlijk grote bandbreedte/capaciteit van hun netwerken op een zeer kosteneffectieve manier te benutten. UPC kan de volledige capaciteit van haar kabelnetwerken ontsluiten, waarmee klanten nog veel meer plezier kunnen beleven aan hun entertainment- en communicatie-toepassingen.”

Het spreekt vanzelf bij dergelijke snelheden HDTV en HD video on demand mogelijk worden als de achterliggende infrastructuur ook aanwezig is.