CookiesCisco Linksys E4200 review

9 mei 2011 10:21 door Hans Wind

Cisco Linksys E4200 reviewDe Cisco Linksys E4200 is het nieuwste en meest geavanceerde lid van de Linksys E-serie productfamilie. De E4200 biedt netwerksnelheden tot 450Mbps, heeft een nieuw innovatief ontwerp en is ideaal voor home entertainment. Het levert volgens Cisco de kracht die nodig is videostreaming in HD TV kwaliteit en verbindt alle netwerkapparaten in huis, zoals laptops, smartphones, iPads, internet-tv’s, Blu-ray spelers en gameconsoles.

De Linksys E4200 is uitgerust met SpeedBoost-technologie en 3 x 3 antennetechnologie die tot 450Mbps levert op de 5 GHz frequentieband, SpeedBoost-versterkers die zijn ontworpen voor extra bereik en MIMO-technologie die de muren gebruikt om het signaal verder te brengen.

De Linksys E4200 past volgens Cisco naadloos in de woonkamer naast het home entertainment-systeem. De router is ontworpen door het Cisco Consumer designteam met designcentra in Denemarken en Californië.

Linksys E4200 achterkantZoals alle E-serie modellen wordt de Linksys E4200 geleverd met Cisco Connect-software waarmee consumenten hun nieuwe router in drie gemakkelijke stappen kunnen installeren en het draadloze netwerk eenvoudig kunnen beheren.

Judith Eijkelboom, regional sales manager consumer bij Cisco: “De manier waarop mensen het internet gebruiken, is veranderd. In plaats van een bron van informatie is het internet een portal voor entertainment geworden. Mensen willen te allen tijde verbonden zijn via hun iPads, internet-tv, Blu-ray-spelers, gameconsoles en smartphones om enorme hoeveelheden media te streamen, op te slaan en te delen. Cisco biedt de consument de juiste tools voor een betere draadloze entertainment-ervaring.”

Om de draadloze entertainment-ervaring verder te verbeteren, is de Linksys E4200 uitgerust met een USB-poort waarmee de consument direct USB-apparaten zoals externe harde schijven op de router kan aansluiten, zodat ze draadloos kunnen worden gedeeld. Consumenten kunnen dan hun favoriete HD-films en muziek vanaf het opslagapparaat naar tablet pc’s, laptops of verbonden tv’s streamen.

Cisco Linksys E4200 product details

• Maximale prestaties tot 300 Mbps (2,4) en tot 450 Mbps (5,0 GHz)
• Gelijktijdige Dual-Band (2,4 en 5,0 GHz)
• 4 Gigabit Ethernet LAN-poorten
• 1 Gigabit Ethernet WAN-poort
• 6 antennes voor maximaal bereik
• Versterker voor maximale snelheid bij een groter bereik
• 3 x 3 MIMO spatial streaming-configuratie op de 5,0 Ghz-band voor ideale prestaties voor streaming van HD-video’s, gaming en telefoongesprekken
• Prioritering van video- en spraakverkeer boven al het andere verkeer
• Geavanceerde beveiliging: WPA en WPA2, en SPI-firewall
• IPv6-ondersteuning wordt verwacht in het voorjaar van 2011 door middel van een gratis firmware-upgrade
• USB-poort voor eenvoudige toevoeging van opslagapparaten die vervolgens draadloos zijn te benaderen, perfect voor het installeren van een persoonlijke mediaserver.
• Geïntegreerde FTP en UPnP mediaserver functionaliteit
• LAN-poort LED-verlichting kan ook worden uitgeschakeld voor een rustiger omgeving.
• Aan te sluiten op op DSL- of kabelmodems
• Cisco Connect-software:
– Set-up in drie eenvoudige stappen
– Breedband snelheidsmeter
– Eenvoudig toevoegen van nieuwe apparaten
– Ouderlijk toezicht
– Gasttoegang
– Optionele geavanceerde instellingen.
– Regelmatige automatische update checks voor firmware / software
– Werkt met zowel Windows- als Mac-computers

Linksys E4200 review

We hebben de Linksys E4200 voor langere tijd in gebruik gehad voor een review en kunnen stellen dat dit een probleemloze router is met zeer goede prestaties.

Het matzwarte uiterlijk met aluminium kleurige band maakt een fraaie, verzorgde indruk.

De router wordt geleverd met installatie CD die ook de Nederlandse taal ondersteunt en daarnaast troffen we in de doos aan de Quick Installation Guide ( 3 bladzijden Nederlands), de voedingadapter en een korte Cat 5e Ethernetkabel.

De minder ervaren gebruiker kan de E4200 in gebruiknemen met hulp van de duidelijke menustruktuur van de installatie CD. De meer ervaren koper kan direct via het IP adres van de router het menu van de router benaderen en daar zeer uitgebreide instellingen aanbrengen.

De E4200 is een moderne router met 1 Gigabit WAN (Internet) port en 4 Gigabit LAN ports en Dual band ondersteuning voor 2,4 en 5 GHz bandbreedte. Dat laatste is geen overbodige luxe meer met de huidige dichtheid van draadloze netwerken in de meeste woonomgevingen. IPv6 wordt nog niet ondersteund maar komt volgens Cisco nog via een firmware update.

Via de USB aansluiting kan eventueel een harde schijf worden aangesloten die via de ingebouwde UPnP mediaserver kan worden benaderd. Via het menu kan worden aangegeven welke delen van de harddisk beschikbaar moeten komen via de mediaserver. Wat ons betreft een fraaie functie die ook voor de minder technische consument goed bruikbaar kan zijn.

Draadloos staat de E4200 zijn mannetje met uitstekende prestaties in de 2,4 en 5 Ghz bandbreedte en die ervaring ondersteunt de claim van Cisco dat deze router zeer geschikt is voor streaming van HD video.

Wat ons betreft een aanrader met een uitstekende prijs-prestatie verhouding.

Linksys E4200 prijs en beschikbaarheid

De Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 169,- euro.

Update 22 juni 2011: Cisco E4200 firmware update voor IPv6

Cisco heeft een firmware upgrade beschikbaar gesteld voor de Linksys E4200 router. Belangrijk element van deze upgrade is de toevoeging van native IPv6 compatibiliteit inclusief 6rd. Daarnaast biedt deze firmware upgrade ondersteuning voor het aansluiten van printers op de USB-aansluiting. Naast opslagmedia zijn nu dus ook printers te koppelen aan deze router en is draadloos printen mogelijk.
Details van de firmware upgrade zijn hier te downloaden
http://www.linksysbycisco.com/NL/nl/support/E4200/download

Tip voor upgrade
– De veiligste manier om een firmware upgrade door te voeren is via een bedrade computer.
– Ontkoppel de router niet van de stroomvoorziening tijdens de upgrade.Details upgrade
– Meest recente release: 14 juni 2011
– Firmware versie: 1.0.02 (build 13)
– USB printerondersteuning (Cisco connect software v1.4 of nieuwer is vereist)
– Ondersteuning native IPv6 en 6rd
– Ondersteuning bridge modus 
- apparaten op het gastnetwerk krijgen geen toegang tot privé IP-adressen (RFC 1918)
– Draadloze driver update
 – fix voor betere opslag, fix voor browser-configuratie

 
 
Linksys E4200 prijs vergelijking