CookiesCisco Linksys EA4500 router review

20 augustus 2012 10:18 door Hans Wind

Cisco Linksys EA4500 router reviewDe Cisco Linksys EA4500 waar we in deze review naar kijken maakt deel uit van de nieuwe serie zogenaamde ‘app enabled’ Linksys Smart Wi-Fi Routers voor consumenten. De Linksys EA4500 is het huidige topmodel van de serie (zie specificaties verderop in dit artikel) waarin ook nog de Linksys EA3500 en EA2700 beschikbaar zijn. Later dit jaar komt daar nog de Linksys EA6500 bij met 802.11ac-technologie. Deze Smart Wi-Fi Routers bieden volgens Cisco goede draadloze prestaties maar ondersteunen ook de nieuwste generatie van Cisco Connect-software: Cisco Connect Cloud. Op deze manier wordt het beheer van het thuisnetwerken volgens de fabrikant veel eenvoudiger gemaakt via een eenvoudig toegangsscherm dat u overal waar u Internet toegang hebt kunt gebruiken.

Cisco heeft ook aangekondigd dat het bedrijf samenwerkt met grote consumenten elektronicafabrikanten om het aansluiten van hun producten te vereenvoudigen (zoals hd tv’s, home entertainment-apparaten en huishoudelijke apparaten) om het beheer van deze apparaten binnen het netwerk eenvoudiger te maken.

Gezien het potentieel van deze draadloze router in combinatie met de Cisco Connect Cloud zijn we zelf de EA4500 enkele weken gaan gebruiken om een beter beeld te vormen van de hardware en nieuwe software.

Linksys EA4500 aansluitingenInleiding

Moderne huishoudens beginnen steeds hogere eisen te stellen aan het thuisnetwerk. Dat komt door de sterke groei van het aantal apparaten dat aan het netwerk gekoppeld is zoals zoals smartphones, tablets, mediaspelers zoals bijvoorbeeld de Apple TV en home cinema centers en HD TV’s maar ook door de eisen die dergelijke apparaten stellen aan betrouwbare bandbreedte. Een voorbeeld van zo’n toepassing die een snel en betrouwbaar netwerk vragen is het streamen van HD Video.

Een ander probleem dat steeds vaker optreedt is het grote aantal draadloze netwerken in woonwijken en appartementen. Veel van deze netwerken storen elkaar waardoor het netwerk aanzienlijk minder presteert.

Installatie

Tijdens de installatie van de EA4500 wordt al duidelijk dat Cisco er veel aan gedaan heeft om die stap zo eenvoudig mogelijk te maken en dat is naar onze mening goed gelukt. Je mag van een gemiddelde consument nu eenmaal niet vragen dat hij of zij technische netwerkkennis in huis heeft. De kleine meegeleverde Snelstartgids heeft slechts 1 pagina in het Nederlands waarop niet veel meer staat dan:
1. Plaats de CD in uw CD-Romstation
2. Klik op “Uw Linksys router instellen”
3. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien

Deze installatie kan zowel op Windows PC’s als Mac’s maar wij kozen voor de Windows installatie.

Op het eerste scherm moet akkoord worden gegeven met de gebruiksvoorwaarden en kan de taal worden ingesteld (waaronder Nederlands). Vervolgens wordt de gebruiker verzocht om de router met de meegeleverde kabel te koppelen aan het netwerk en de stroomadapter aan te sluiten. Duidelijke afbeeldingen zorgen dat dit niet fout gebeurt. Vervolgens zoekt de software de router en maakt automatisch nodige instellingen waarna de naam van het draadloze netwerk (SSID) zichtbaar wordt en de wachtwoorden van het netwerk en de router. Die instellingen kunnen hier eventueel ook meteen gewijzigd worden als daar behoefte aan is. In ons geval constateerde de software dat er nieuwe router software beschikbaar was en die werd meteen geladen.

Daarna wordt in de browser meteen de Cisco Connect Cloud scherm zichtbaar waarmee een account kan worden gemaakt voor toegang tot deze Cisco dienst. Na verificatie via email (die is helaas nog wel Engelstalig) is de router via elke webbrowser toegankelijk, uiteraard na invoeren van de accountnaam en het gekozen wachtwoord.

Naar onze mening een voorbeeldige en duidelijke installatieprocedure die niet veel simpeler zou kunnen.


EA4500 home pageOnze ervaringen in de praktijk

Na de installatie procedure is het router-bedieningsscherm vanaf elke PC of Mac, of ander apparaat met een geschikte webbrowser en internetkoppeling, te benaderen. Het bedieningsscherm ziet er eenvoudig en overzichtelijk uit zodat zelfs een leek de nodige instellingen kan wijzigen. Denk daarbij aan functionaliteiten zoals:

• Een overzicht van aangesloten apparaten met de optie om door te klikken en meer detail info te zien. Eenzelfde overzicht is beschikbaar voor aangesloten apparaten op het gastnetwerk (met bijvoorbeeld alleen Internet toegang)

• De optie om het gastnetwerk aan of uit te zetten en de naam van het gastnetwerk of het wachtwoord te wijzigen. Ook kan het maximaal aantal gasten worden ingesteld

• Ouderlijk toezicht kan per apparaat worden ingesteld waarbij bepaalde websites kunnen worden geblokkeerd of tijdsblokken voor toegang kunnen worden ingesteld. Dat alles op een zeer eenvoudige en grafisch ondersteunde manier.

• Prioriteit voor media kan worden ingesteld. Hier kan per apparaat de prioriteit binnen het draadloze netwerk worden ingesteld voor bepaalde toepassingen als games of bijvoorbeeld Spotify of iTunes. Alles met het doel om een zo ongestoord mogelijke weergave te bereiken. Er is al een uitgebreide lijst van toepassingen aanwezig maar die kan uiteraard worden aangevuld met eigen keuzes.

• Een snelheidstest om de breedband Internet aansluiting te testen qua snelheid

• Een overzicht van apparatuur die is aangesloten op de USB aansluiting zoals bijvoorbeeld een harddisk voor mediaopslag die vervolgens via het netwerk kan worden benaderd.

• Voor de gevorderde gebruikers zijn onder de rubriek Routerinstellingen de meer gedetailleerde instellingen te bereiken. Die zijn gegroepeerd in de groepen Connectiviteit, problemen oplossen, draadloos en beveiliging. De gewone gebruiker zal daar normaal gesproken geen gebruik van hoeven te maken maar het is goed dat ook deze instellingen hier beschikbaar zijn.

Er zijn Apps beschikbaar om de router besturing te doen vanaf IOS apparaten zoals de iPhone, iPad en dergelijke en ook voor Android telefoons en tablets. Ook die werken intuïtief en zijn keurig uitgevoerd.

Daarnaast heeft Cisco een development toolkit beschikbaar gemaakt om andere bedrijven te stimuleren Apps voor dit platform te ontwikkelen zodat allerlei andere gekoppelde apparatuur zoals bijvoorbeeld bewakingscamera’s, huishoudelijke apparatuur op afstand kan worden bedient of uitgelezen. Momenteel zijn er al Apps beschikbaar zoals: Block the Bad Stuff, HipPlay, Gemini IP Camera Viewer, Twonky Video, Device Monitoring en NetProofer

Mede dankzij de dual-band ( 2,4 GHz en 5 GHz) mogelijkheden van deze router is de draadloze snelheid, mits de gekoppelde apparatuur daarvoor geschikt is, dik in orde. De gedetailleerde snelheidsmetingen laten we graag over aan onze collega’s van andere websites. Ons aandacht in deze review is meer gericht op het gebruiksgemak.

Cisco Linksys EA4500 router review

We zijn aangenaam verrast om te zien hoe eenvoudig Cisco met deze EA4500 router, en vooral de Cloud Connect software, het beheer van het thuisnetwerk en de draadloos aangesloten apparaten heeft gemaakt. De snelheid van de router is, mede door de dualband functie, dik in orde en de consument kan nu op eenvoudige wijze prioriteit geven aan veeleisende toepassingen als games en streaming.

De Cisco EA4500 is wat duurder dan de gemiddelde draadloze router maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de prachtige gratis software en Cloud dienst die wordt meegeleverd.

Linksys EA4500 specificaties

• Model: Linksys EA4500
• Technologie: Wireless-N
• Banden: Gelijktijdig 2,4 GHz en 5 GHz
• Zenden/ontvangen: 3 x 3 (6 intern)
• USB poort: 1x voor gedeelde opslag, virtuele USB en mediaserver
• Poorten x snelheid: 4 x Gigabit
• Ondersteuning voor IPv6: Ondersteuning voor native IPv6 en 6rd
• Cisco Connect-software: Cisco Connect Cloud met app
• Installatie vanaf de Cisco Connect-cd
• Garantie: 2 jaar beperkte garantie op de hardware
• Compatibiliteit met besturingssystemen: Windows, Mac
• Minimale systeemvereisten Pc: pc met Wi-Fi en cd- of dvd-station, met Windows XP SP3, Windows Vista SP1 of hoger, of Windows 7
• Minimale systeemvereisten Mac: Mac met Wi-Fi en cd- of dvd-station, met OS X Leopard 10.5 of Snow Leopard 10.6
• Vereisten voor webbrowsers: Internet Explorer 7, Safari 4 of Firefox 3 of hoger voor optionele configuratie via de browser
• Inhoud van de verpakking: Linksys EA4500. Snelstartgids, Cd-rom met installatiesoftware en documentatie
• Ethernet-kabel
• Spanningsadapter

Cisco Linksys EA4500 beschikbaarheid en prijs

De Linksys EA4500 is beschikbaar voor een adviesprijs van 179 Euro inclusief de genoemde Cloud Connect software.