CookiesCurved TV – is een gebogen tv scherm zin of onzin?

26 augustus 2015 10:02 door Hans Wind

Curved TV - is een gebogen tv scherm zin of onzinTV fabrikanten weten zo langzamerhand bijna niet meer welke “innovaties” ze moeten bieden om zich in de zeer concurrerende TV markt te onderscheiden en zo de prijzen enigszins op niveau te houden.

Eén van die nieuwe toevoegingen is de Curved TV. Dat type televisie komt met een gebogen scherm. TV schermen zijn al jaren plat en waren in het begin van de televisiehistorie zelfs lange tijd bol in plaats van hol zoals bij de nieuwe curved tv schermen. Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van curved TV.

Bij de verkoop van curved televisie worden vaak argumenten gebruikt zoals:

• Ons oog is bol dus het is logisch dat een TV scherm dan een buiging heeft om de afstand van die oogbolling tot het TV gelijk te houden.

• Onze ogen hebben een vaste beeldhoek en wanneer we ons hoofd op dezelfde positie houden zou je de afstand oog tot scherm gelijk kunnen houden met een gebogen scherm en daardoor zou minder “vervorming” van het beeld optreden.

IMAX bioscoopschermen zijn ook gebogen en bieden een meer meeslepende (immersive) ervaring dus logisch dat we curved TV schermen gebruiken nu dat kan

Dat lijken, op het eerste gezicht, allemaal redelijke klinkende argumenten om een curved TV scherm te aan te schaffen maar er de meeste argumenten zijn eenvoudig te weerleggen. Laten we ze eens doornemen.

Ons oog is bol – beeldhoek – vervorming

Dit zou een argument kunnen zijn indien een TV slechts door één kijker tegelijkertijd bekeken zou worden vanuit één optimale positie – het midden van het scherm en op de enige juiste afstand. Die enige juiste afstand is het middelpunt van de cirkelvorm van de TV. Daarbij is het natuurlijk niet de bolling van oog die een rol speelt maar vanaf een bepaalde kijkafstand is voor één kijker wel een cirkel te trekken vanuit het hoofd naar het midden van de TV en naar de randen. Dat levert dan inderdaad een situatie op waarbij voor die ene kijker – wanneer hij of zij stil en op de juiste positie zit – bijna eenzelfde afstand tot elke pixel zou kunnen ontstaan ongeacht of die pixel zich nu in het midden of aan de randen van de TV zou bevinden.

In de praktijk wordt ook de Curved TV echter door meerdere mensen bekeken en dan vervalt al snel het theoretische voordeel. Erger nog, doordat de kijkhoek van veel LCD LED schermen beperkt is wordt de kijkhoek, voor kijkers die niet in het midden kunnen zitten, aan hun kant van het scherm ongunstiger door het hol gebogen scherm. Dit kijkhoeknadeel geldt overigens niet voor OLED schermen omdat de kijkhoek bij een OLED scherm veel groter is dan bij LCD techniek.

Een ander nadeel van een curved scherm is het feit dat rechte horizontale lijnen nu opeens met een buiging worden weergegeven. Dat is bijvoorbeeld dudielijk waar te nemen bij een tenniswedstrijd.

Bij glanzende beeldschermen geeft de kromming ook nog eens meer, en vervormde reflecties dan bij een plat scherm

Helaas is het ook nog eens zo dat de meeste kijkers niet op de aanbevolen afstand van hun HD TV zitten maar veel te ver verwijderd. Hierdoor wordt het nog moeilijker te bepalen op welke kromming het optimale gebogen scherm uiteindelijke gemaakt zou moeten worden.

Bij meer dan één kijker of de verkeerde afstand treedt dus vervorming en/of verminderde beeldkwaliteit op. Fabrikanten proberen in de kromming een compromis te bereiken – een wat minder sterke kromming – waardoor dit effect op een Curved TV wat verkleint wordt bij meerdere kijkers.

IMAX schermen zijn ook gebogen

Het argument dat IMAX schermen gebogen zijn hoeft nog niet automatisch te leiden tot de conclusie dat een curved TV scherm beter is dan plat. Wel is het soms wel zo dat een grootformaat (65 inch en groter) gebogen TV scherm een wat betere diepte-suggestie kan leveren.

Om te beginnen spreken we bij bioscoopweergave over een andere vorm van weergave, en wel projectie en daarnaast is de verhouding van de beeldgrootte tot de kijkafstand compleet onvergelijkbaar met TV kijken.

Tot slot is het natuurlijk zo dat IMAX films op een speciale manier zijn opgenomen en worden geprojecteerd om een optimale weergave op het gebogen scherm weer te geven. Bij Curved TV is dat natuurlijk niet het geval.

Curved TV scherm – zin of onzin?

Wanneer we de aanhef van dit artikel nog eens terughalen “Curved TV scherm – zin of onzin?” dan zal duidelijk zijn dat we behoorlijk kritisch zijn als het gaat om de toegevoegde waarde van curved TV schermen in de huiskamer waar toch vaak met 1-3 mensen naar de TV wordt gekeken. Bij meer kijkers worden de problemen overigens alleen maar groter tenzij schermen aanzienlijk groter zijn dan de nu gangbare televisie beeldformaten.

Inmiddels hebben we heel wat curved TV schermen in de praktijk gezien en getest. We zien curved TV schermen meer als marketing “innovaties” dan als echte vooruitgang en raden het niet aan, zeker niet bij schermformaten kleiner dan 60 inch.

In het topsegment van de grote merken als LG en Samsung heeft de koper helaas geen of nauwelijks keus tussen een platte of een gebogen TV scherm. Naar onze mening zou die keuze er wel moeten zijn.