CookiesCurved TV

16 mei 2014 15:19 door Hans Wind

Curved TVDe term Curved TV wordt gebruikt voor televisies met een scherm dat in de breedte een lichte buiging heeft in de richting van de kijker. De beeldhoeken komen daardoor iets dichter bij de kijker. Dit soort schermen verschenen in 2013 voor het eerst bij OLED TV’s maar worden inmiddels ook toegepast bij LCD schermen. In de bioscoop kwamen we al ver daarvoor gebogen projectieschermen tegen al was dat wel met een andere kijkafstand ten opzichte van de schermgrootte.

Het idee, dat de fabrikanten bij de introductie van Curved TV schermen hadden, is gebaseerd op het feit dat bij een gebogen scherm de afstand van het oog van de kijker tot elk punt op het scherm ongeveer even groot zou kunnen zijn. Bij een vlak scherm is dat onmogelijk en met een gebogen scherm kan dat in principe wel.

Een complicatie bij een Curved Tv scherm is het feit dat de buiging voor één enkele kijker wel zo gemaakt dat worden dat beeldpunten van de rand of het midden op gelijke afstand tot het oog staan, maar bij meerdere kijkers lukt dat niet. Aangezien de TV toch een apparaat is waarnaar vaak door meerdere mensen tegelijk naar gekeken wordt, hebben de fabrikanten de buiging wat minder scherp gemaakt als een soort compromis.

De waarde van een gebogen scherm wordt zeker niet door iedereen onderschreven. Wat betreft het ontwerp blijft het een kwestie van smaak of u de curved TV mooier of minder fraai vindt dan een platte TV.

Op dit moment zijn curved TV’s nog aanzienlijk duurder dan hun platte soortgenoten.

Lees vooral ook ons artikelen Curved TV – zin of onzin en Overzicht van curved TV modellen.