CookiesD-Reel wil binnen twee jaar 10 miljoen films distribueren

17 november 2006 19:41 door Hans Wind

D-Reel logoD-Reel (de naam is een afkorting voor “digital film reel”) wil, met een aantal aangesloten webportals als partner, de komende twee jaar 10 miljoen digitale films verkopen en verhuren. Omdat D-Reel niet zelf films aan consumenten aanbiedt, maar dit juist overlaat aan de portals, denkt de organisatie veel sneller een brede distributie te kunnen bereiken dan wanneer zij dat alleen zou doen.

Dennis Zuydervliet, de commercieel manager bij D-Reel verklaarde: “Om digitale distributie van films volgens de zeer scherpe veiligheidseisen van de filmstudio’s te kunnen uitvoeren, moeten grote investeringen van in de miljoenen euro’s gedaan worden. Die zijn voor lokale marktpartijen niet terug te verdienen. Door onze aggregatorfunctie kan iedereen met een grote klantengroep nu aansluiten op basis van een vaste maandelijkse afdracht en een fee per verzonden film.”


D-Reel is na uitgebreid onderzoek gestart met download-technologie. Daar zijn goede redenen voor volgens Zuydervliet: “De consument wil de film in DVD of HD kwaliteit in widescreen en met surround sound kunnen bekijken. De meeste consumenten hebben wel een breedband Internetverbinding, maar die is niet snel genoeg (3-10 mbps) om deze kwaliteit zonder haperen te kunnen ontvangen. Downloaden duurt wel iets langer (gemiddeld een uur), maar biedt een constante afspeelkwaliteit zonder haperen. Wil je de film kopen, dan is download sowieso de enige optie.”

D-Reel heeft haar nieuwe dienst modulair opgezet. Bedrijven die willen aansluiten kunnen alles, op de beveiligde distributie van de films na, zelf doen, maar ook kiezen voor een full service oplossing, waarbinnen D-Reel een webwinkel bouwt, de hosting verzorgt, de rechten regelt, en de incasso en klantenservice verzorgt.

De D-Reel service draait al in bètaversie bij de online DVD verhuurder Keeno (download.keeno.nl) en zal nog dit jaar als film-download-service bij drie grote partners van start gaan.

Over D-Reel (www.d-reel.nl)
D-Reel is opgericht door een aantal industriespelers met als doel een open, betrouwbaar elektronisch distributieplatform te ontwikkelen voor digitale content, rekeninghoudend met de betrouwbaarheids- en beveiligingseisen van de content industrie. D-Reel is een full-service operator (video-encoding, -encryptie en -distributie, webportalbouw, klantenservice, incasso), maar kan ook aansluiten op bestaande systemen. De basis van de dienst is altijd beveiligde content-distributie. Bestaande klanten van het platform zijn Essent Kabelcom en online DVD-verhuurder Keeno.