CookiesDenon AVR-X3100W AV-netwerkreceiver

18 juni 2014 10:16 door Hans Wind

Denon AVR-X3100W AV-netwerkreceiverDe Denon AVR-X3100W is een nieuwe AV-netwerkreceiver die voortborduurt op de eerder uitgekomen AVR-X2100W en AVR-X1100W maar dan met meer functies. De meest opvallende kenmerken zijn: de geavanceerde multi-zone, pre-out en aangepaste installatie. Tegelijkertijd heeft Denon een nieuwe ECO-modus ontwikkeld om het stroomgebruik onder controle te houden.

De nieuwe Denon AVR-X3100W is voorzien van een versterker met 180 watt per kanaal, voor bioscoopgeluid en een gedetailleerde muziekweergave. In het audiogedeelte zijn audiodecoders met hoge resolutie verwerkt, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, evenals DTS Neo:X, Audyssey DSX en Dolby Pro Logic IIz, voor een realistische surround-ervaring uit extra hoogte- of breedteluidsprekers. Wat de kritische consument waarschijnlijk ook op prijs zal stellen, is dat de nieuwe ontvanger boordevol Audyssey-audiotechnologieën zit voor een optimale geluidskwaliteit. Audyssey Dynamic Volume biedt real-time volumeregeling en Audyssey Dynamic EQ ondervangt problemen met de surround-weergave bij lage volumeniveaus.
Audyssey MultEQ XT stelt de luidsprekers (waaronder de subwoofer) automatisch af op de luisteromgeving van de kamer en de kenmerken van de luidsprekers. De Denon AVR-X3100W kan zelfs Audyssey Pro-kalibratie aan.

Met zijn acht HDMI-ingangen en twee HDMI-uitgangen is deze AVR met gemak te koppelen met digitale apparaten, zoals de HD TV, Blu-ray-spelers, gameconsoles, mediaspelers, videocamera’s en dergelijke. De videoprocessor van de Denon AVR-X3100W is klaar voor toekomstige beelden in 4K Ultra HD met Full Rate 50/60 Hz en biedt doorvoer van 4:4:4 Pure Color 4K-subsampling – twee eigenschappen van de nieuwste HDMI-specificatie. Voor een betere kijkervaring kan de ontvanger zelfs SD- en HD-videobronnen omhoog converteren en transcoderen naar een resolutie van maximaal 4K Ultra HD met 50/60 Hz. Via de twee HDMI-uitgangen kunnen verschillende programmabronnen worden aangesloten, dus gebruikers kunnen in de ene kamer genieten van een surround-film en in de andere van een apart stereoprogramma met video van een andere bron. Het 7.2-kanaals pre-out-gedeelte, de RS-232-poort en de flexibele versterkingstoewijzing maken zelfs de meest veeleisende aangepaste installatie van multi-zone-geluid en domotica mogelijk. De Imaging Science Foundation voor beeldkwaliteit heeft de Denon AVR-X3100W gecertificeerd en het apparaat is voorzien van alle geavanceerde ISFccc-bedieningselementen voor videokalibratie.

De nieuwe AVR-modellen in de X-serie van dit jaar bieden naast de befaamde audiokwaliteit van Denon ook een ongekend scala aan aansluitopties. De meest in het oog springende zijn de ingebouwde WiFi, om eenvoudig verbinding te maken met een thuisnetwerk, en Bluetooth, om mobiele apparaten met één druk op de knop aan te sluiten. De aangesloten Denon AVR-X3100W betekent toegang tot een groot aantal muziekbronnen en weergaveopties. Via AirPlay kan muziek worden gestreamd vanaf Apple-apparaten. Ook hebben gebruikers toegang tot hun muziekbibliotheek op apparaten die compatibel zijn met DLNA, zoals NAS-apparaten (Network Attached Storage). Daarnaast kunnen ze kiezen uit duizenden internetradiozenders en muziek luisteren op Spotify via het nieuwe Spotify Connect-programma (indien beschikbaar, abonnement vereist).

Het systeem is voorzien van een USB-poort aan de voorzijde voor aansluiting van een USB-opslagapparaat, of van een iDevice voor gelijktijdig afspelen en opladen. Al deze functies zijn eenvoudig te bedienen via de Denon Remote-app voor apparaten met iOS of Android. Ondanks de mogelijkheden is het apparaat ook voor beginners eenvoudig in te stellen, dankzij de verbeterde installatiehulp en grafische gebruikersinterface.

De modellen in de nieuwe X-serie zijn uitgerust met de ECO-modus van Denon, waarmee gebruikers het algehele energieverbruik omlaag brengen. Het effect hiervan is te zien in de ECO-meter op het scherm. In de modus Auto ECO schakelt het apparaat automatisch tussen de normale modus en ECO-modus, afhankelijk van het ingestelde volumeniveau.

Kenmerken van de Denon AVR-X3100W

• 7-kanaals versterker van 180 W
• Ingebouwde WiFi met dubbele antenne
• Ingebouwde Bluetooth
• Nieuwste HDMI-standaard met 4K Ultra HD 50/60 Hz doorvoer en 4:4:4-kleurenresolutie
• Videoverwerking met opschaalfunctionaliteit tot 1080 p en 4K Ultra HD 50/60 Hz
• Acht HDMI-ingangen (waarvan één aan de voorzijde), twee HDMI-uitgangen (hoofd/zone)
• ISF-certificering
• Audyssey DSX en DTS Neo:X
• Streamingondersteuning, ook van DSD en AIFF
• Spotify Connect
• AirPlay- en DLNA-muziekstreaming
• ECO-modus met automatische in-/uitschakelfunctie
• Audyssey MultEQ XT met Audyssey Dynamic Volume en Dynamic EQ
• Geschikt voor Audyssey Pro
• RS-232-regeling
• Verbeterde installatiehulp en grafische gebruikersinterface (hybride grafische gebruikersinterface, negen talen)
• Verkrijgbaar in zwarte uitvoering

Denon AVR-X3100W prijs en beschikbaarheid

De Denon AVR-X3100W met zwarte afwerking is verkrijgbaar vanaf augustus voor een consumentenadviesprijs van 999 euro.

Bron: Denon