CookiesDenon AVR-X3200W en AVR-X4200W receivers

17 juli 2015 10:20 door Hans Wind

Denon AVR-X3200W receiverDe Denon AVR-X3200W en AVR-X4200W zijn twee nieuwe AV receivers in de hogere klasse van deze bekende fabrikant. Opvallende kenmerken van deze twee nieuwe AVR’s zijn de ingebouwde Dolby Atmos en de ondersteuning voor de nieuwe surroundindeling DTS:X. Deze functie hoeft alleen nog te worden ontgrendeld via een gratis firmware-update die later dit jaar beschikbaar wordt gesteld. Om deze nieuwe Denon AVR-X3200W en AVR-X4200W voor te bereiden op de toekomst, zijn alle HDMI-ingangen standaard geschikt voor de nieuwste HDMI-specificaties, inclusief 4K Ultra HD-ondersteuning, HDR en HDCP 2.2.

De Denon AVR-X3200W

De Denon AVR-X3200W is weer een stapje verder ontwikkeld in vergelijking met de eerder gepresenteerde AVR-X2200W en AVR-X1200W en levert meer functies en een betere geluidskwaliteit voor kieskeurige gebruikers van thuisbioscopen die op zoek zijn naar flexibele installatieopties op maat.
Deze receiver heeft een eindversterkergedeelte met zeven kanalen die elk 180 watt leveren. De AVR-X3200W uitgerust met een Dolby Atmos-decoder en Dolby Surround-upmixer, waarmee via hoge speakers of omhoog gerichte speakers met Dolby Atmos-ondersteuning een meerdimensionaal geluid kan worden geproduceerd. Bovendien is deze receiver geschikt voor een DTS:X en DTS Neural:X-upmixer, waarmee, ongeacht het aantal aangesloten speakers, een geluidsveld rondom de luisteraar kan worden gecreëerd. Met de zeven versterkerkanalen kun u genieten van een van de nieuwe 3D-geluidsformaten, of u kunt hetzelfde of een ander geluidssignaal verplaatsen naar een tweede zone in een andere ruimte. Met een 7.2-kanaals pre-outgedeelte, een RS232-poort en flexibele mogelijkheden voor amp-toewijzing maakt de AVR-X3200W installatie op maat mogelijk, met het oog op geluidsweergave in meerdere ruimten en domotica. Kritische gebruikers zullen ook blij zijn met het Audyssey MultEQ XT-ruimtekalibratieprogramma, met Audyssey Dynamic Volume en Dynamic EQ, waarmee het geluid optimaal op de kenmerken van de kamer en de persoonlijke smaak van de gebruiker kan worden afgestemd.

Het videogedeelte is voorzien van een verzameling nieuwe functies, zoals ondersteuning van de nieuwste HDCP 2.2-specificatie, een vereiste voor kopieerbeveiligde 4K Ultra HD-content. Acht HDMI-ingangen, waarvan er één op het voorpaneel is geplaatst, zijn ruim voldoende voor het aansluiten van moderne HDMI-apparaten zoals spelcomputers, Blu-rayspelers en settopboxen. De AVR ondersteunt tevens full-rate 4K Ultra HD-video met 4:4:4 Pure Color-subsampling, HDR en BT.2020 passthrough. De Denon AVR-X3200W is ook voorzien van een krachtige videoprocessor waarmee standaard- en HD-videobronnen kunnen worden geüpscaled naar full-rate 4K Ultra HD-resolutie. Dankzij de twee HDMI-uitgangen kunt u in de ene kamer genieten van een surroundfilm en in de andere van een apart stereoprogramma met videoweergave vanuit een andere bron. De Imaging Science Foundation voor beeldkwaliteit heeft de Denon AVR-X3200W gecertificeerd en het apparaat is voorzien van ISFccc-bedieningselementen voor videokalibratie.

De AVR-X3200W heeft ook ingebouwde Bluetooth voor het streamen van muziek vanaf een smartphone, en WiFi om moeiteloos verbinding te maken met thuisnetwerken. Eenmaal aangesloten biedt de Denon AVR-X3200W toegang tot een ruim aanbod van muziekbronnen en afspeelmogelijkheden, van Apple AirPlay en NAS-opslag tot internetradio en Spotify Connect (abonnement vereist). Voor optimale audiokwaliteit speelt de receiver nu bovendien ook audiobestanden met een hoge resolutie af, zoals FLAC, AIFF en DSD.

Denon AVR-X3200W kenmerken
• Zelfstandige 7-kanaals versterker met 180 W per kanaal;
• Ingebouwde Dolby Atmos (tot 5.1.2); geschikt voor DTS:X (via firmware-update later dit jaar);
• Geavanceerde 32-bits quad-core DSP-processor;
• Nieuwste HDMI-specificatie met 4K/60 Hz full-rate passthrough op alle ingangen, 4:4:4-resolutie, HDR, BT2020;
• 8 HDMI-ingangen (1x voorzijde) en 2 HDMI-uitgangen met volledige HDCP 2.2-ondersteuning;
• Geavanceerde videoverwerking met opwaardering van signalen met lagere resoluties tot 1080p en 4K Ultra HD;
• ISF-certificering;
• Ingebouwde WiFi met dubbele antenne, ingebouwde Bluetooth;
• USB-ingang op het voorpaneel;
• Streamingondersteuning, ook voor indelingen met hoge resolutie zoals DSD, FLAC en AIFF;
• AirPlay- en DLNA-muziekstreaming;
• Spotify Connect (indien beschikbaar); internetradio;
• Geavanceerde ECO-modus met automatische in-/uitschakelfunctie;
• Audyssey MultEQ XT met Audyssey Dynamic Volume en Dynamic EQ;
• Nieuwe Denon AVR Remote App (beschikbaar voor Android en iOS);
• Setup Assistant in 9 talen; speakeraansluitingen met kleurcodering;
• 7.2-kan. pre-outs: 2 multiroomzones; RS-232-regeling;
• Verkrijgbaar in zwart.

Denon AVR-X4200W

Denon AVR-X4200W receiverMet zijn groter formaat behuizing en de plaatsing van de bedieningsknoppen achter het klepje lijkt de Denon AVR-X4200W qua uiterlijk op de referentieklasse AV-receivers van Denon. De AVR-X4200W heeft alle functies die de AVR-X3200W ook heeft, en levert met 200 watt op alle zeven kanalen meer vermogen. De DDSC-HD (Dynamic Discrete Sound Circuit High Definition) en AL24 Processing Plus zorgen voor een subtiele verwerking van alle audiosignalen, resulterend in een verfijnd geluid, wat nog ondersteund wordt door het gebruik van hoogwaardige 192kHz/32-bits D/A-omzetters. Een Denon Link HD-aansluiting voor jittervrije overdracht vanaf ondersteunde Blu-rayspelers van Denon wordt meegeleverd. Een derde HDMI-uitgang maakt het aansluiten van meerdere displays nog gemakkelijker. Dankzij het negenkanaals verwerkingsvermogen, elf speakeraansluitingen! en 13.2-kan.pre-outaansluitingen biedt de AVR-X4200W zeer veelzijdige multiroom- en amp-toewijzingsmogelijkheden. Door een extra tweekanaals eindversterker toe te voegen, is bijvoorbeeld een grootse Dolby Atmos-beleving mogelijk tot 5.1.4- of 7.1.2-configuraties. En door middel van een betaalde upgrade kan de Auro-3D-geluidsprocessor worden toegevoegd voor nog een extra 3D-geluidervaring. De Denon AVR-X4200W wordt geleverd met Audyssey MultEQ XT32 inclusief Pro-kalibratieoptie en LFC (Low Frequency Containment).

De AVR-X4200W zal ook verkrijgbaar zijn in een premium zilveren uitvoering. De nieuwe modellen zijn uitgerust met de ECO-modus van Denon. Daarmee kunnen gebruikers het algehele energieverbruik omlaag brengen. En indien gewenst kan het resultaat in een ECO-meter op het scherm worden getoond. In de modus Auto Eco schakelt het systeem automatisch tussen de normale modus en ECO-modus, afhankelijk van het ingestelde volume.

Denon AVR-X4200W extra functies
• Zelfstandige 7-kanaals versterker met 200 watt per kanaal;
• 9.2-kan. verwerking;
• Dolby Atmos tot 5.1.4 of 7.1.2 (met extra 2-kan. versterker);
• Auro-3D, automatisch (tot 9.1-kan.; upgrade tegen betaling);
• DDSC-HD Digital en AL24 Processing Plus; Denon Link HD;
• Hoogwaardige 192 kHz/32-bits D/A-omzetter;
• Audyssey MultEQ XT32 (geschikt voor Pro), Sub EQ HT en LFC;
• 8 HDMI-ingangen (1x voorzijde) en 3 HDMI-uitgangen met volledige HDCP 2.2-ondersteuning;
• Phono-ingang (MM);
• 13.2-kan. pre-out; 3 multiroomzones
• Klokjitter-reductie;
• Verkrijgbaar in zwarte of premium zilveren uitvoering.

Met de Denon Setup Assistant en de verkorte installatiehandleiding kan de Denon AV-receiver snel en eenvoudig worden ingesteld. Om alle functies gemakkelijk te kunnen bedienen, zal er een nieuwe Denon AVR Remote App voor iOS- en Android-apparaten worden geïntroduceerd.

Denon AVR-X3200W en AVR-X4200W prijs en beschikbaarheid

De Denon AVR-X3200W en AVR-X4200W zijn naar verwachting vanaf augustus 2015 beschikbaar.

De Denon AVR-X3200W krijgt een consumentenadviesprijs van 999 euro.

De Denon AVR-X4200W krijgt een consumentenadviesprijs van 1.499 euro.

Bron: Denon