CookiesDenon AVR-X4100W en AVR-X5200W receivers

29 juli 2014 10:09 door Hans Wind

Denon AVR-X4100WDe Denon AVR-X4100W en AVR-X5200W AV-receivers vormen de twee nieuwe toevoegingen aan de X-serie van deze fabrikant. De Denon AVR-X5200W en AVR-X4100W borduren voort op modellen van vorig jaar maar bieden meer functies zoals bijvoorbeeld Dolby Atmos.

Denon AVR-X4100W

De nieuwe Denon AVR-X4100W is voorzien van een versterker met 200 watt per kanaal, voor bioscoopgeluid en een gedetailleerde muziekweergave. In het audiogedeelte zijn audiodecoders met hoge resolutie verwerkt, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, evenals DTS Neo:X, Audyssey DSX en Dolby Pro Logic IIz, voor een optimale surround-ervaring uit extra hoogte- of breedtespeakers. De AVR-X4100W is ook voorzien van een D.D.S.C.-HD-circuit van Denon met AL24 Processing Plus, en een Denon Link HD-aansluiting voor jittervrije overdracht vanaf ondersteunde Blu-ray-spelers van Denon. Wat de consument waarschijnlijk ook op prijs zal stellen, is dat de nieuwe receiver over de geavanceerdste Audyssey-technologie beschikt, inclusief Audyssey MultEQ XT 32-ruimtekalibratie (geschikt voor Pro) met Sub EQ HT en LFC.

Dolby Atmos decoderingstechnologie laat geluid van alle kanten komen en dat kan zelfs van bovenaf. Dat zorgt dus voor ware driedimensionale audio. Dankzij zijn vier DSP-engines (Digital Sound Processing) heeft de Denon AVR-X4100W genoeg verwerkingskracht voor een met Audyssey gekalibreerde 9-kanaals opstelling met Dolby Atmos. Door toevoeging van een extra 2-kanaals eindversterker kan de Dolby Atmos-beleving worden uitgebreid via een 5.1.4- of 7.1.2-configuratie. Een 5.1.4-speakerconfiguratie bestaat uit een traditionele 5.1-speakeropstelling, plus vier speakers die boven het hoofd zijn gemonteerd of vier Dolby Atmos-speakers. Een 7.1.2-speakerconfiguratie bestaat uit een 7.1-speakeropstelling, met daarnaast twee speakers die boven het hoofd zijn gemonteerd of twee Dolby Atmos-speakers.

De nieuwe AVR-modellen in de X-serie van dit jaar bieden ook veel aansluitopties. De meest opvallende zijn de ingebouwde WiFi, om eenvoudig verbinding te maken met een thuisnetwerk, en Bluetooth, om mobiele apparaten met één druk op de knop aan te sluiten. Een aangesloten Denon AVR-X4100W betekent toegang tot een bijna onbeperkt aantal muziekbronnen en weergaveopties, gewoon in de huiskamer. Via AirPlay kan muziek worden gestreamd vanaf Apple-apparaten. Ook hebben gebruikers toegang tot muziekbibliotheken op apparaten die compatibel zijn met DLNA, zoals NAS-apparaten (Network Attached Storage). Daarnaast kunnen ze kiezen uit duizenden internetradiozenders en muziek luisteren op Spotify via het nieuwe Spotify Connect-programma (indien beschikbaar, abonnement vereist). Het systeem is ook voorzien van een USB-poort aan de voorzijde voor aansluiting van een USB-opslagapparaat, of van een iDevice voor gelijktijdig afspelen en opladen. Al deze functies zijn eenvoudig te bedienen via de Denon Remote-app voor apparaten met iOS of Android. Ondanks de vele mogelijkheden is het apparaat volgens Denon zelfs voor beginners heel gemakkelijk in te stellen, dankzij de verbeterde installatiehulp en grafische gebruikersinterface.

Met zijn acht HDMI-ingangen en drie HDMI-uitgangen neemt de Denon AVR-X4100W met gemak gelijktijdig de controle over alle digitale apparaten, zoals Blu-ray-spelers, mediaspelers, videocamera’s en nog veel meer. De geavanceerde videoprocessor van de AVR-X4100W is klaar voor toekomstige beelden in 4K Ultra HD met Full Rate 50/60 Hz en biedt doorvoer van 4:4:4 Pure Color 4K-subsampling – twee eigenschappen van de nieuwste HDMI-specificatie. Voor de ultieme kijkervaring kan de receiver zelfs SD- en HD-videobronnen omhoog converteren en transcoderen naar een resolutie van maximaal 4K Ultra HD met 50/60 Hz.

Daarnaast is de AVR-X4100W voorzien van geavanceerde multi-zone, pre-out en aangepaste installatie.

Belangrijkste eigenschappen van de Denon AVR-X4100W
• Hoogwaardige, discrete 7-kanaals versterker van 200 watt, voor krachtig en gedetailleerd geluid
• D.D.S.C.-HD met AL24 Processing, Denon Link HD
• Ingebouwde WiFi met dubbele antenne, ingebouwde Bluetooth
• Nieuwste HDMI-standaard met 4K Ultra HD 50/60 Hz doorvoer en 4:4:4-kleurenresolutie
• Geavanceerde videoverwerking met opschaalfunctionaliteit tot 1080 p en 4K Ultra HD 50/60 Hz
• Acht HDMI-ingangen (waarvan één aan de voorzijde), drie HDMI-uitgangen (twee hoofd + zone)
• Dolby Atmos (5.1.2-, 5.1.4*- of 7.1.2*-configuratie)
• Audyssey DSX en DTS Neo:X 9.1-kanaals verwerking
• Uitgebreide streamingondersteuning, inclusief DSD en AIFF
• AirPlay- en DLNA-muziekstreaming; Spotify Connect
• Geavanceerde ECO-modus met automatische in-/uitschakelfunctie
• Audyssey MultEQ XT32/Sub EQ HT/LFC (geschikt voor Pro)
• Audyssey Dynamic Volume en Dynamic EQ
• RS-232-regeling
• Phono-ingang
• Drie bronnen, drie zones; 9.2-kanaals verwerking en 13.2-kanaals pre-out
• Verbeterde installatiehulp en grafische gebruikersinterface (hybride GUI, negen talen)
• Leverbaar in zwart en premium zilver

Denon AVR-X5200W

De Denon AVR-X5200W heeft dezelfde kenmerken als de AVR-X4100W, maar dan met nog meer technologie aan boord. Zijn krachtige, monolitische 9-kanaals versterker met 205 watt per kanaal is weggewerkt in een discreet design met op maat gemaakte DHCT (Denon High Current Transistors) en geeft het home theatre helder, krachtig en diep geluid. Het apparaat kan zelfs 11.2 kanalen verwerken en maakt daardoor speakeropstellingen mogelijk die de negen eindversterkertrappen overstijgen.

De AVR-X5200W maakt 5.1.2-, 5.1.4- en 7.1.2-opstellingen en zelfs een volledige opstelling met elf kanalen met Dolby Atmos mogelijk en laat de gebruiker profiteren van 7.1.4- en 9.1.2-configuraties met Dolby Atmos ( met aanvullende 2-kanaals eindversterker). Een 7.1.4-speakerconfiguratie bestaat uit een traditionele 7.1-speakeropstelling, plus vier speakers die boven het hoofd zijn gemonteerd of vier Dolby Atmos-speakers. Een 9.1.2-configuratie bestaat uit een 9.1-speakeropstelling met twee speakers die boven het hoofd zijn gemonteerd. Dit is connectiviteit, veelzijdigheid en kracht in zijn zuiverste vorm.

Belangrijkste eigenschappen Denon AVR-X5200W
• Hoogwaardige, discrete 9-kanaals versterker van 205 watt, voor krachtig en gedetailleerd geluid
• Monolitische versterker met door Denon op maat gemaakte transistors
• Dolby Atmos (5.1.2-, 5.1.4-, 7.1.2-, 7.1.4*- of 9.1.2*-configuratie)
• Audyssey DSX en DTS Neo:X 11.1-kanaals verwerking
• 11.2-kanaals verwerking en 13.2-kanaals pre-out; vergulde aansluitingen

Denon AVR-X4100W en AVR-X5200W prijs en beschikbaarheid

De systemen zijn vanaf september 2014 verkrijgbaar in een zwarte en een premium zilverkleurige afwerking.

De Denon AVR-X4100W zal verkrijgbaar zijn voor een consumentenadviesprijs van 1499 euro en de AVRX5200W zal verkrijgbaar zijn voor een consumentenadviesprijs van 1999 euro.

Bron: Denon