CookiesDenon DHT-T100 review – TV Speaker Base

30 september 2013 11:57 door Hans Wind

Denon DHT-T100 review - TV Speaker BaseIn deze Denon DHT-T100 review testen de alles-in-één TV Speaker Base, zoals Denon deze soundbar noemt. Bijzonder aan dit concept is het feit dat de HD TV simpelweg bovenop de Denon DHT-T100 kan worden gezet.

HD TV’s modellen zijn op dit moment vaak zeer dun uitgevoerd. Dat ziet er mooi uit maar heeft ook een groot nadeel: de geluidskwaliteit en dan met name de basweergave. Een oplossing kan zijn om de TV aan te sluiten op een Home Cinemaset of receiver maar u kunt ook kiezen voor geluidsverbetering via een toevoeging als deze Denon DHT-T100. Volledige specificaties van dit apparaat kunt u vinden in ons eerdere artikel Denon DHT-T100 alles-in-één TV Speaker Base.

Installatie van de Denon DHT-T100

Denon DHT-T100 aansluitingenIn de doos treffen we naast de Denon DHT-T100 het volgende aan: een snelstartgids, een handleiding waarvan 10 bladzijden in het Nederlands, afstandbediening met batterijen, netsnoer, optische digitale audiokabel, 3,5mm stereokabel, RCA naar 3,5mm adapter.

Wanneer we een blik op de achterkant van de DHT-T100 werpen dan zien we de volgende aansluitingen:
• Analoge ingang voor 3,5mm mini stekker. Deze ingang kan worden gebruikt indien de TV geen digitale audio uitgang heeft
• Schakelaar voor het instellen van de ingangsgevoelighied van de analoge ingang ( -12dB, -6dB of 0dB)
• Optische digitale audio ingang (S/PDIF) voor koppeling met de optische digitale audio uitgang van de HD TV
• Coax digitale audio ingang (RCA) voor koppeling met een soortgelijke uitgang van de TV
• Stroom aansluiting
• Een USB aansluiting die alleen geschikt is voor servicedoeleinden

Op de voorkant van het apparaat zitten een aantal knoppen met de volgende functies: aan/uit, televisie als bron kiezen, Bluetooth als bron kiezen, leerfunctie afstandbediening, instellen luistermodus (dialoog, muziek, muziekbreed, film, filmbreed), geluid dempen/aan, volume lager, volume hoger. Op de compacte afstandbediening treffen we knoppen voor dezelfde functies aan maar daaraan is nog een extra knop voor het in- of uitschakelen van de nachtmodus beschikbaar.

Voor deze Denon DHT-T100 review hebben we de soundbar via de optische digitale audiokabel gekoppeld aan de HD TV. Dit type aansluiting is ook de aanbevolen verbinding. De afmetingen (71 x 609 x 355mm) zijn zodanig dat de meeste TV’s tot ongeveer 50 inch wel op de DHT-T100 kunnen worden geplaatst. Denon noemt 27kg als maximum gewicht dat op de soundbar kan worden geplaatst.

De aansluiting zou niet eenvoudiger kunnen: digitale optische audiokabel met TV verbinden en de stroomkabel op de Denon aansluiten en u heeft geluid. Wel even het geluid van de TV uit of zeer laag zetten.

Denon DHT-T100 in de praktijk

Denon DHT-T100 afstandbediening

De Denon DHT-T100 schakelt automatisch in wanneer geluid op één van de ingangen wordt ontvangen. Dat is een handige toevoeging. Ook gaat het apparaat weer terug gaan in standby modus wanneer gedurende 5 minuten geen audiosignaal is ontvangen. Deze automatische functies kunnen eventueel handmatig worden uitgezet.

Het 2-weg luidsprekersysteem met 2x 1/2 inch tweeters en 2x ovaalvormige 2 inch x 5 inch mid / woofers produceert een verrassend goed geluid wanneer we de compactheid van de Denon DHT-T100 in aanmerking nemen. Midden en hoog is transparant en de basweergave is dankzij de twee bass-tubes een grote sprong vooruit ten opzichte van TV geluid. Vooral een wand achter de TV kan hierbij nog een handje helpen. Het volume dat de speaker base zonder vervorming kan produceren is aanzienlijk en dat zal ruim voldoende zijn voor een gemiddelde woonkamer.

De verschillende geluidsweergave opties (dialoog, muziek, muziekbreed, film, filmbreed) gaven in de praktijk de mogelijkheid om de wergave aan te passen aan het sooort content.

Doordat de Denon DHT-T100 aan de audio uitgang van de TV is gekoppeld zullen ook alle andere bronnen die op de TV zijn aangesloten, zoals bijvoorbeeld een Blu-ray speler of spelconsole, te beluisteren zijn via de speaker base.

Via de leerfunctie van de Denon DHT-T100 kan vaak de afstandbediening van de TV gebruikt worden om het volume te regelen.

Naast audioweergave van de TV kan de T100 ook dienst doen als Bluetooth luidspreker. Ook dit werkte in de praktijk prima vanaf diverse smartphones en tablets.

Denon DHT-T100 review samenvatting en conclusie

De Denon DHT-T100 is een bijzonder nuttige aanvulling op een platte televisie wanneer u die nog niet op externe luidsprekers heeft aangesloten. Plaatsing onder de TV is minder storend dan veel soundbars die voor de TV moeten worden geplaatst en de speaker base levert, gezien de afmetingen prima audioweergave waarmee het bekijken van een film een extra dimensie krijgt.

Het feit dat de DHT-T100 ook als Bluetooth luidsprekersysteem kan worden gebruikt voegt zonder meer extra waarde toe.

Denon DHT-T100 prijs en beschikbaarheid

De Denon DHT-T100 TV Speaker Base is vanaf midden oktober verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro.