CookiesDigitale fotocamera krijgt steeds vaker HD video aan boord

5 maart 2009 11:42 door Hans Wind

Digitale fotocamera krijgt steeds vaker HD video aan boordTot voor kort waren er wel digitale fotocamera’s met video mogelijkheden maar het ging dan meestal om zeer lage resoluties met zeer matige kwaliteit beeld en geluid.

De laatste maanden is er echter een duidelijk trend waarneembaar waarin steeds meer compact camera’s en digitale spiegelreflexen videofduncties aan boord hebben waarmee in HDTV kwaliteit kan worden opgenomen. Ook de opnamekwaliteit van geluid wordt steeds beter in deze categorie fototoestellen die vaak simpel via een HDMI aansluiting aan de HD TV te koppelen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat met deze ontwikkeling een digitale fotocamera ook meteen een volwaardige HD camcorder wordt maar aan de andere kant biedt deze combinatie ook weer interessante nieuwe mogelijkheden.

Het belangrijkste voordeel van de combinatie foto-video-camera is natuurlijk dat je bijvoorbeeld op vakantie minder apparaten hoeft mee te slepen. Zeker een camera met een lens met een behoorlijk zoombereik kan dan als enige toestel worden meegenomen.

Een ander specifiek voordeel van een digitale spiegelreflex met HD video is dat bijzondere effecten qua scherptediepte kunnen worden bereikt die met consumenten camcorders meestal niet mogelijk zijn. Daar staat soms tegenover dat sommige spiegelreflexen met HD video weer wat beperktere mogelijkheden hebben om tijdens de opname automatisch de beeldscherpte bij te stellen.

De bedieningsfuncties van een fotocamera zijn uiteraard primair afgestemd op fotografie waardoor het bedieningsgemak op video gebied niet altijd optimaal is.

De video beeldkwaliteit van deze groep camera’s is inmiddels van zeer behoorlijke HDTV kwaliteit met resoluties van 720p of zelfs 1080p.

De maximale video opnametijd wordt bij dit soort camera’s meestal alleen bepaald door de capaciteit van de geheugenkaart terwijl in camcorders vaak extra geheugenruimte op harddisk of flashgeheugen is ingebouwd. Hoewel geheugenkaartjes steeds goedkoper worden en meer capaciteit krijgen blijft de HD video opnameduur bij een fotocamera op korte termijn nog vaak beperkt door dit aspect.

De geluidskwaliteit zou bij een aantal camera’s nog kunnen worden verbeterd door een optie toe te voegen waarmee één of meerdere microfoons kunnen worden aangesloten.

Er blijft natuurlijk ook nog een ander alternatief over: de HD camcorder waarmee u ook foto’s kunt maken. Al met al blijft het een kwestie van afwegen bij uw keuze: staat fotografie voorop of is dat juist HD video.

Tot slot laten we even een aantal voorbeelden passeren van gecombineerde foto-video camera’s waaraan we recent een artikel hebben gewijd. Keuze genoeg zoals u ziet.

Digitale compact camera met HD video
Sony Cyber-Shot HX1
Canon IXUS 110 IS
Canon PowerShot SX200
Canon IXUS 100 IS
Sony Cyber-Shot W290
Panasonic DMC TZ7
Panasonic DMC FT1
Samsung WB500
Casio Exilim EX-FS10
Samsung NV100HD
Canon PowerShot SX1 IS

Digitale spiegelreflex met HD video
Panasonic Lumix GH1
Nikon D90
Canon EOS 5D Mark II

Update 15 april 2009: Nikon D5000 spiegelreflex met HD video

Update 21 mei 2009: Pentax K7 digitale spiegelreflex met HD video