Cookies40 procent van Nederlanders heeft digitale TV

5 juli 2008 08:17 door Hans Wind

40 procent van Nederlanders heeft digitale TVDe stijgende penetratie van LCD- en plasma- HDTV beeldschermen (28%) en harddisk recorders (13%) in de Nederlandse huishoudens gaat gepaard met een groei in digitale televisie (van 35% naar 40%) in de eerste helft van 2008.

Digitale aansluiting
Het percentage traditionele analoge kabelaansluitingen is verder gedaald van 78 tot 73 procent. De penetratie van Digitenne is gestegen van 5 tot 7 procent. De digitale ontvangst via internet en het schotelbezit blijven stabiel in respectievelijk 2 en 8 procent van de huishoudens.

Plasma, LCD en breedbeeld
Bij de televisie in de woonkamer zet de opmars van de platte HD TV beeldbuis verder door ten koste van de traditionele beeldbuis. Inmiddels heeft 22 procent van de huishoudens een basistoestel met een LCD scherm en 6 procent heeft een plasma scherm. 68 procent van de basistoestellen heeft nog een klassieke beeldbuis. In de helft van de Nederlandse huishoudens is nu een breedbeeld televisie aanwezig.

Harddisk, DVD- en videorecorders
Het percentage harddisk recorders in de Nederlandse huishoudens is gestegen van 10 naar 13 procent. De videorecorder blijft steeds meer terrein prijsgeven. Als randaparatuur blijft de DVD-speler het populairst. In 59 procent van de huishoudens is een DVD-speler aanwezig, in 17 procent van de huishoudens staat een DVD-recorder.

Televisie kijken via internet
Het percentage huishoudens dat wel eens via de PC naar televisieprogramma’s kijkt is 26 procent. 86 procent van deze huishoudens geeft aan te kijken naar on demand streams van televisie programma’s (gemiste uitzendingen), 11 procent kijkt wel eens naar live televisie streams.

Over de Establishment Survey van SKO
De gegevens uit dit persbericht zijn afkomstig uit de Establishment Survey van SKO, die jaarlijks door Intomart GfK wordt uitgevoerd.
Doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van belangrijke televisie gerelateerde huishoudkenmerken in Nederland. De uitkomsten zijn representatief voor alle huishoudens in Nederland. In de eerste helft van 2008 werden 2.848 huishoudens in Nederland ondervraagd. De methodologische beschrijving is terug te vinden op www.kijkonderzoek.nl onder Kijkonderzoek – Methodologie

Bron: Stichting Kijkonderzoek, SKO