CookiesDigitenne wijzigt al weer frequenties

24 maart 2007 08:23 door Hans Wind

Digitenne wijzigt nu al frequentiesZelfs een relatief nieuwe dienst als Digitenne wijzigt nu al weer frequenties met alle ongemak voor de minder ervaren klanten. KPN maakte gisteren bekend dat in verband met de verdere modernisering van het KPN-zenderpark en op grond van internationale afspraken binnenkort in Nederland weer een reeks tv-zendfrequenties wijzigen. Oude zenders worden uitgeschakeld, nieuwe digitale zenders komen, soms op andere locaties, in de lucht. De investeringen van KPN leiden tot een aanzienlijk betere ontvangst in het hele land waardoor in veel gevallen antennes op het dak en lange kabels door het huis niet meer nodig zijn. Een handzame kleine binnenantenne kan dan volstaan.

Door de wijziging van de frequenties is het nodig de nieuwe frequenties in de digitale ontvanger in te stellen. Ook kan het nodig zijn een eventuele buitenantenne te draaien, omdat de signalen vanaf een andere zendmast ontvangen worden.

Het gemakkelijkst kunnen de nieuwe frequenties ingesteld worden door eerst de fabrieksinstellingen te herstellen en vervolgens de nieuwe frequenties automatisch door de digitale ontvanger te laten scannen. Zie daarvoor de handleiding van het toestel.

Verdere instructies zijn ook te vinden op de sites:
• www.digitenne.nl
• www.kpn.com

Nadat de digitale ontvanger opnieuw is ingesteld zullen de kanaalnummers wijzigen. Nederland 1 is dan bijvoorbeeld op kanaal 1 aan te treffen in plaats van kanaal 501.

De omschakeling voor de navolgende zendlocaties vindt plaats op:
• IJsselstein 26 maart
• Irnsum 16 april
• Roermond 16 april
• Eijs 8 mei
• Arnhem 8 mei

Daarnaast zullen op 26 maart in de regio Rijnmond een reeks nieuwe zenders in de lucht komen. Het gaat om de zendlocaties Gorinchem, Krimpen ad IJssel, Rotterdam, Sliedrecht en Vlaardingen.

In april komt ook nieuwe software beschikbaar voor de digitale ontvangers van het merk Samsung. De software komt automatisch binnen via de ether. Op het televisietoestel verschijnt daarover een mededeling . Het enige wat de kijker/luisteraar hoeft te doen is de melding accepteren. De software wordt dan bijgewerkt.

Om misverstanden te voorkomen: Digitenne ondersteunt geen HDTV kwaliteit.