CookiesDik nl internetvideo community introductie

16 december 2008 13:55 door Hans Wind

Dik nl internetvideo community introductieVanaf vandaag is de Nederlandse website Dik.nl open voor het publiek. Dik.nl is de Nederlandse internetvideo community waar video van meer dan 35 verschillende bronnen samenkomt. Bezoekers kunnen op Dik.nl internetvideo vinden, verzamelen en verspreiden. Er zijn inmiddels al circa 400 kanalen door gebruikers gemaakt met daarin zo’n 7300 video’s.

Rondom ieder denkbaar onderwerp is wel internetvideo te vinden. Alleen al op YouTube wordt iedere minuut 13 uur aan videomateriaal geplaatst. Dik.nl is de eerste internetvideo community in Nederland waar je al deze video, afkomstig van verschillende websites kan verzamelen in één of meer kanalen. Je kan bij Dik.nl bijvoorbeeld video van Uitzending Gemist heel gemakkelijk combineren met filmpjes van YouTube en Hyves.tv. Er zijn meer dan 35 videobronnen waarin gezocht kan worden. Daarmee is Dik.nl de eerste onafhankelijke video community in Nederland.

Eigen kanalen
Gevonden video’s kan je verzamelen in kanalen die je naar eigen smaak kan inrichten. Zo is het mogelijk om titels en beschrijvingen van video’s aan te passen en kan je een eigen banner boven je kanaal plaatsen.

Widgets
Kanalen kan je verspreiden met verkorte URL’s en met widgets die op externe sites geplaatst worden. De widgets bevatten alle kenmerken en video’s die het kanaal ook bevat. Zij kunnen eenvoudig worden ingesloten (embed) op een eigen website of weblog.

Internetvideo community
De website van Dik.nl is daarnaast ook een community voor liefhebbers van internetvideo. Je kan er reageren op elkaars kanalen en video’s beoordelen. Ook is het mogelijk een vriendenkring op te bouwen en je favorieten te verzamelen.

De afgelopen zes weken heeft Dik.nl in gesloten beta gefunctioneerd. In die periode zijn er rond de 300 gebruikers toegelaten. Deze gebruikers hebben circa 400 kanalen gebouwd op Dik.nl waarin zo’n 7300 video’s te vinden zijn. De kanalen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er een kanaal over het PICNIC event van dit jaar, het Top 2000 kanaal, een IJslandse paarden kanaal, een nieuwe jas kanaal van de Avro en vele anderen.

“Na een jaar gewerkt te hebben aan het concept en de techniek is het fantastisch om dit product te kunnen lanceren” aldus Ronald van Woensel, de technisch verantwoordelijke voor Dik.nl. “Maar het is nog lang niet af. We werken aan verschillende ideeén en verbeteringen die we de komende maanden verder gaan uitrollen.”

“Dik.nl is wereldwijd de allereerste dienst waarmee gebruikers zelf verhalen kunnen vertellen met internetvideo die ze halen uit alle hoeken en gaten” vertelt Vincent Everts, CEO van PCzapper.TV. “Het is een unieke site die het eindelijk mogelijk maakt om het enorme aanbod van verschillende video websites te verenigen. De kracht is dat we ingewikkelde technische processen eenvoudig genoeg hebben gemaakt voor iedereen om te gebruiken. Daarmee kan je mooie dingen maken voor jezelf of om te delen met de rest van het internet.”

Op onze vraag of Dik ook HDTV kwaliteit ondersteunt kregen we als antwoord: “Dik.nl ondersteund HD kwaliteit indien de achterliggende diensten dit ook ondersteunen. D.w.z. wanneer het bijvoorbeeld bij Vimeo mogelijk is een filmpje in HD TV kwaliteit af te spelen op een externe website is dit ook mogelijk op Dik.nl en in de Dik.nl embeddable widget.”

Wereldwijd begin 2009
Dik.nl wordt nu gelanceerd voor de Nederlandse markt. Daarnaast wordt begin 2009 de wereldwijde versie gelanceerd die luistert naar de naam Yubby.com. Zowel Dik.nl als Yubby.com zijn ontwikkeld op basis van technologie van PCzapper.TV.

Bron: PCZapper