CookiesDraadloos HD of Wireless HD toegestaan

2 december 2009 20:36 door Hans Wind

Draadloos HD of Wireless HD toegestaan‘Ook High Definition- technologie mag voortaan draadloos worden toegepast.’ Dat is één van de wijzigingen van het Nationaal FrequentiePlan (NFP) die woensdag 2 december 2009 bekend werden. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wijzigde het NFP op een aantal punten. Het NFP is een soort bestemmingsplan voor de ether dat periodiek wordt aangepast.

De wijzigingen bieden volgens Heemskerk interessante voordelen voor burgers en bedrijven. Zo kan door een wijziging in de zogenaamde 60 GHz-band nu bijvoorbeeld binnenshuis High Definition (HD) consumentenelektronica gemakkelijk draadloos aan elkaar worden gekoppeld.

Films en games
Een HD-TV kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een Blu-ray speler en aan een DVB-T ontvanger. De apparaatjes hiervoor worden binnenkort in de Nederlandse winkels verwacht. Hiermee zijn ontsierende snoeren en kabels in huis verleden tijd. Vergelijkbare apparaatjes voor gewone analoge binnenhuis overdracht van beeld en geluid worden al langer aangeboden. Door de wijziging van het NFP kan het nu dus ook met HD-kwaliteit. Door de wijziging kan ook worden verder gewerkt aan andere nieuwe toepassingen. Zo wordt er gewerkt aan terminals waarmee het mogelijk wordt om films en games te kunnen kopen en zeer snel te kunnen downloaden bij bijvoorbeeld kiosken, tankstations e.d.

Evenementenradio
Een andere NFP-wijziging in ditzelfde pakket betreft het mogelijk maken van laagvermogen radio in de FM-band. Het draait dan om bijvoorbeeld evenementenzenders en bedrijfsradio. Hiermee wordt mogelijk gemaakt dat automobilisten die bij een grootschalig evenement aankomen zoals een attractiepark, festival, sportmanifestatie of een vertrekterminal hun autoradio op zo’n evenementenzender kunnen afstemmen en informatie kunnen ontvangen over bijvoorbeeld de parkeermogelijkheden en over het programma. De organisator van het evenement kan bij Agentschap Telecom (www.agentschaptelecom.nl/) een vergunning voor dit frequentiegebruik aanvragen.

Meer informatie:
• Het volledige wijzigingsbesluit dat nog meer wijzigingen bevat is gepubliceerd in de Staatscourant.
• Meer informatie over het Nationaal FrequentiePlan is te vinden op frequenties.ez.nl onder de knop ‘NFP’.
• Agentschap Telecom ziet toe op correct frequentiegebruik bij deze toepassingen en is verantwoordelijk voor het uitgeven van vergunningen daar waar vereist. De meeste van deze NFP-wijzigingen mogen overigens vergunningvrij worden gebruikt. Onder welke condities dit is toegestaan is te vinden op agentschap-telecom.nl

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Ons commentaar:
Hoewel we hierboven de letterlijke tekst van het Ministerie hebben overgenomen vallen hier wel wat kanttekeningen bij te maken:
• In feite wordt hiermee onder andere de al langer bekende Wireless HD standaard voor HDTV toegestaan. Wireless HD maakt gebruik van de 60 Ghz band.
• In het persbericht wordt grappig genoeg gesproken over een DVB-T ontvanger terwijl nu juist DVB-T (Digitenne) op dit moment in Nederland helaas geen HD kwaliteit biedt