CookiesEerste Nederlandse sportevenement in HDTV kwaliteit

20 december 2006 13:17 door Hans Wind

Sport1 logoDe digitale televisiezender Sport1 zendt voor de eerste keer een in Nederland geproduceerd live sportevenement uit in HDTV beeldkwaliteit. Het gaat hier om de topwedstrijden van de 21e editie van de Haarlem Basketball Week (HBW). Op vrijdag 29 en zaterdag 30 december worden de kleine finale, de halve finale en de finale gespeeld. Sport1 brengt de topwedstrijden van de HBW tijdens de finaledagen live in beeld met een vijf-cameraregistratie. De wedstrijden worden tegelijkertijd in SD (Standard Definition) én in HDTV kwaliteit uitgezonden.

De HBW gaat vrijdag 22 december van start. Acht top basketbalteams uit zes verschillende landen nemen het tegen elkaar op tijdens dit toernooi. Vier teams uit de Nederlandse eredivisie zijn van de partij, te weten: EiffelTowers uit Den Bosch, OmniWorld uit Almere, Hanzevast Capitals uit Groningen en de Amsterdam Astronauts.

Cees Free, voorzitter van de Nederlandse Basketball Bond: ‘Wij zijn verheugd dat basketbal de eerste sport is die in HD-kwaliteit op de Nederlandse televisie te zien zal zijn. Doordat Sport1 de finales van de HBW live en in deze kwaliteit uit zal zenden, hopen we op veel aandacht van de basketbal- en sportliefhebber’. Live commentaar bij deze basketbalwedstrijden op Sport1 wordt verzorgd door Ronald van Dam Cees van Rootselaar en Frank Wielaard.


De Sport1-uitzendingen zijn te zien op:
vrijdag 29 december om 16:00 uur en om 19:00 uur (halve finale)
zaterdag 30 december om 16:00 uur en om 19:00 uur (kleine en hele finale)

Bijna even scherp als de werkelijkheid
HDTV ( High Definition TV ) staat voor superieure beeldkwaliteit. In plaats van de bekende 576 (zichtbare) PAL-beeldlijnen waarin het huidige Europese televisiebeeld is onderverdeeld, is een HDTV-beeld opgebouwd uit minimaal 720 en maximaal 1080 lijnen. Voor het oog levert HDTV een gedetailleerd, niet trillend en helder beeld op, dat éven scherp is als in werkelijkheid. Met HDTV neemt de kijker ook méér waar: de zogenaamde ‘aspect ratio’ is groter. Een analoog televisiebeeld heeft een 4:3 formaat, en bij HDTV is dat altijd 16:9 (breedbeeld). LCD- en plasmaschermen die in staat zijn beelden in HDTV-formaat weer te geven, dragen het kwaliteitslogo ‘HD-Ready’.

Over Sport1
Sport1 is een betaal-TV zender van Chellomedia, de Europese content en digitale services-divisie van Liberty Global, Inc. Sport1 is een 24-uurs sportzender met een breed scala aan live sport. Deze zender biedt maximaal acht digitale sportkanalen tegelijkertijd waardoor de kijker zelf kan beslissen welke wedstrijd hij volgt. Het aanbod van Sport1 omvat alle belangrijke Europese voetbalcompetities, evenals de UEFA Champions League, de Engelse FA Cup en de Copa Libertadores. Ook zijn hockey, basketbal, darts, golf en tennis te zien. Sport1 biedt vanaf juni ook een HDTV-zender zonder extra kosten aan. Kijkers kunnen Sport1 ontvangen door een abonnement af te sluiten bij een kabelbedrijf of aanbieder van satelliettelevisie. Kijk voor meer informatie op: www.sport1.nl.