CookiesEinde van het analoge ether TV tijdperk

11 december 2006 10:41 door Hans Wind

Nederland TV digitaalGisteren, 10 december 2006, was de laatste dag waarop in Nederland nog TV ontvangen kon worden via de analoge ether antenne. Voorzover er nog zogenaamde hark-antennes staan op woningen, caravans of boten zullen die, na zo’n 55 jaar, geen Nederlandse zenders meer kunnen ontvangen. Ondanks de nodige aankondigingen in kranten, websites en op radio en TV is die boodschap toch niet op tijd door iedereen opgepikt. De laatste dagen is er een ware stormloop geweest op digitale ontvangers voor Digitenne en een aantal winkels is dan ook compleet uitverkocht.

De Nederlandse omschakeling heeft zelfs internationaal de nodige publiciteit gekregen. Zo meldde de bekende technologie nieuws website Engadget onlangs: “Dutch ready to kill analog TV, zeros and ones rejoice!”

Er heerst hier en daar ook nog wel het nodige misverstand rondom het overschakelen van analoog naar digitaal signaal via de ether. Zo associƩren veel mensen ten onrechte digitaal onmiddellijk met beter of zelfs met HDTV.


Een Amerikaanse technologie website publiceerde onlangs onder het kopje “The Dutch go Hi-Def” zelfs het verhaal dat Nederland op 11 december als eerste land volledig zou overschakelen op HDTV. Volgens de site kon de VS daar een voorbeeld aan nemen omdat ze pas in 2009 volledig zouden omschakelen naar HDTV. In de praktijk loopt de VS ook op HDTV gebied ver op ons voor. Daarnaast is digitaal in de praktijk lang niet in alle gevallen beter dan analoog en voorlopig wordt in Nederland via de ether nog geen HDTV signaal uitgezonden (wel via satelliet, kabel en internet)