CookiesEizo Foris FG2421- een nieuwe 24 inch 240 Hz gaming monitor

31 oktober 2013 08:28 door Hans Wind

Eizo Foris FG2421- een nieuwe 24 inch 240 Hz gaming monitorDe Eizo Foris FG2421 is met zijn 240 Hz-turbomodus de krachtigste gaming monitor die deze fabrikant ooit heeft geproduceerd. De zeer snelle response-tijd zorgt voor een directe beleving en dynamiek. Gaming-presets die samen met professionele gamers werden ontwikkeld, zorgen voor een bijzondere game-ervaring en dat maakt de Eizo Foris FG2421 zeer geschikt voor First-Person-Shooter, Racing, Beat’m Up en andere genres met snelle actie.

De Turbo 240-functie bepaalt de hartslag van de FG2421. Hiermee breekt het beeldscherm met de meer gangbare 120 Hz-/144 Hz-frequenties van reeds bestaande gaming monitoren. Turbo 240 gebruikt de LED-technologie van de backlights. 120 Hz-signalen worden op dubbele frequentie gepulst, en effectief versneld tot een refresh rate van 240 Hz. De versnelde weergave is sneller dan een milliseconde. Deze zorgt voor scherpe en duidelijke structuren, zelfs bij snelle bewegingen. De Eizo Foris FG2421 bereikt volgens de fabrikant de vloeiendste beeldweergave die momenteel op gaming-monitoren mogelijk is.

Voor de nieuwe Foris ontwikkelde Eizo zijn eigen elektronica, zodat de speler zijn actie zonder merkbaar tijdverschil als effect op het scherm te zien krijgt. De zogenaamde ‘input lag’, oftewel latency, van de monitor bedraagt 1,5 frames (dus 1,5/120e seconde) en ligt daarmee onder de waarnemingsgrens.

De Eizo Foris FG2421 maakt gebruik van een VA-LCD-module uit de 24 inch-klasse (diagonaal 59,8 cm/23,5 inch). In vergelijking met de TN-LCD’s drijft hij daarmee de prestatie van de beeldkwaliteit omhoog. Dankzij de kijkhoek van 176° gunt de Full HD-monitor, met een beeldverhouding van 16:9, een handige blik op het scherm van het teamlid die naast je zit te spelen. Het native contrast van 5000:1 zorgt voor goede zwartwarde, wat zorgt voor de contrastrijke beeldweergave. Dit hoge contrast zorgt voor beter zicht in relatief donkere scènes, waardoor tegenstanders en hindernissen eenvoudiger te herkennen zijn.

De software ‘ScreenManager Pro for Gaming’ wordt met de monitor meegeleverd. Deze maakt het gebruik van monitor-gaming-profielen mogelijk en zorgt voor optimale instellingen voor helderheid, contrast en gamma. Spelers kunnen deze profielen onderling uitwisselen of downloaden van de Eizo website. Twee profielen, die samen met professionele gamers uit het Fnatic-team werden ontwikkeld, zijn al af fabriek geprogrammeerd. Verder zijn er nog 3 extra opslagplaatsen voor nieuwe profielen beschikbaar. Met de hotkey-functie van Screenmanager Pro kunnen aangesloten luidsprekers/hoofdtelefoons, beeldschaling en profiel snel via een toetsenbord aan-/uit- of omgeschakeld worden.

Het aanbod aan interfaces uit HDMI-, DisplayPort- en DVI-D-aansluitingen voor pc, spelconsoles en multimedia-apparatuur, zoals BluRay-spelers, laat amper wat te wensen over. Een USB-hub met een Upstream- en twee Downstream-aansluitingen verbindt bijvoorbeeld de muis en het toetsenbord via de monitor met de computer. Audio line-out- en hoofdtelefoonaansluitingen maken het plaatje compleet.

De Eizo Foris FG2421 zit in een slanke behuizing en de voet kan 60 mm in hoogte worden versteld, 344° worden gedraaid en 25° gekanteld. Door de draaggreep aan de achterkant is hij gemakkelijk mee te nemen naar een gaming event. Een vermiljoen-kleurig kader zet een stijlvol designaccent om het wit verlichte Eizo-logo op de glossy, zwarte achterzijde.

De monitor komt met een fabrieksgarantie van vijf jaar, in de vorm van een on-site exchange service.

Eizo Foris FG2421 prijs en beschikbaarheid

Met de aftrap van de ‘Always On Target’-campagne is de Eizo Foris FG2421 vanaf 30 oktober wereldwijd verkrijgbaar. De adviesprijs is 499 euro.

Bron: Eizo