CookiesEndeavour Shuttle lancering voorbereiding in 3D

6 augustus 2007 07:36 door Hans Wind

Endeavour Shuttle lancering voorbereiding in 3DNASA is al bekend om haar fraaie video materiaal in HDTV kwaliteit maar nu kunnen we voor het eerst een soort 3-D beelden bewonderen van de voorbereiding van de lancering van de space shuttle Endeavour en de gebouwen van het Kennedy Space Center in Florida. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Microsoft en NASA.

Microsoft® Live Labs en NASA ontwikkelden het geheel door gebruik te maken van honderden digitale foto’s en foto-software met de naam Photosynth™. Photosynth maakt gebruik van honderden standaard digitale camera beelden om daarmee een soort 3-D beeld van de omgeving op te bouwen waarin de kijker op een eenvoudige manier van positie kan veranderen en in- en uitzoomen.

Na het downloaden van Photosynth kunnen de beelden online bekeken worden op Microsoft Live Labs. Daarbij zijn bijvoorbeeld beelden beschikbaar van details zoals de shuttle boosters, interieur en exterieur van het zogenaamde Vehicle Assembly Building, en de lanceer inrichting. Door klikken en bewegen met de muis kan de bezoeker de verschillende opnamen van de shuttle lanceering bekijken en daarbij eenvoudig inzoomen om de kleinste details te bekijken of uitzoomen om de lancering in een breder gebied te bekijken.

“Deze samenwerking met Microsoft geeft het publiek een nieuwe manier om betrokken te blijven bij het ruimtevaart programma,” zei William Gerstenmaier van NASA. “We bekijken momenteel hoe we deze nieuwe technologie kunnen inzetten bij toekomstige missies.”

“Met Photosynth, nemen we opnamen van een omgeving die we vervolgens aan elkaar knopen om een ervaring te bereiken waarbij kijkers door de beelden kunnen bewegen op een manier die ongeveer vergelijkbaar is met een 3-D video spel,” zei Blaise Aguera y Arcas, architect bij Microsoft Live Labs. “NASA leverde ons uitstekende beelden en het resultaat is een ervaring die iedereen zal verbazen die een kijkje wil nemen in de Endeavour en haar missie.”