CookiesEssent verwacht miljoenen besparing met nieuwe TNO rekenmethode

27 december 2006 09:33 door Hans Wind

TNO logoMet de introductie van digitale televisie en HDTV worden de netwerken van van de kabelbedrijven steeds zwaarder belast. Capaciteit is schaars en duur. Daarom heeft TNO een nieuwe rekenmethode ontwikkeld, waarmee de beschikbare frequentieruimte in het net optimaal is in te delen. De methode heeft de naam Utopic gekregen en Essent Kabelcom (@Home), met 1,8 miljoen kabelaansluitingen de tweede kabelmaatschappij van Nederland, verwacht hiermee miljoenen euro’s te besparen.

“We hebben de afgelopen periode veel gebruik gemaakt van Utopic”, vertelt Huub Nagel, manager Design North van Essent Kabelcom.

“Deze rekenmethode kan met alle soorten signalen overweg. De methoden die we tot nu toe gebruikten, waren alleen geschikt voor analoge signalen. Nu er steeds meer digitale televisiekanalen komen, is het van groot belang de schaarse ruimte in het netwerk optimaal te benutten. We willen verder de hoeveelheid bits per kanaal opvoeren zonder dat er merkbaar kwaliteitsverlies optreedt. Met Utopic kunnen we heel nauwkeurig berekenen tot hoever we kunnen gaan zonder dat er problemen ontstaan in het netwerk.”


Grenzen van de capaciteit
De basis voor Utopic, dat is ontwikkeld in nauwe samenspraak met de Nederlandse kabelsector, werd al eind jaren negentig gelegd na een verzoek van VECAI, de organisatie van de kabelbedrijven, aan TNO. De consument kreeg via de kabel steeds meer diensten aangeboden naast televisie en radio, zoals internet en telefonie. Inmiddels is daar digitale tv bij gekomen en het aantal kanalen groeit. Daarom moest er een methode worden ontwikkeld waarmee de technici nauwkeurig vast konden stellen waar de grens van de capaciteit in het netwerk ligt.

Bram van den Ende en William de Waard van TNO Informatie- en Communicatietechnologie: “Met behulp van Utopic kunnen kabelbedrijven bepalen hoeveel extra digitale tv-kanalen het netwerk aankan, zonder dat de kwaliteit van de overige kanalen of van internettoegang wordt aangetast. Als een investering in de uitbreiding van je netwerk niet nodig blijkt omdat er nog voldoende rek is, kan dat enorme bedragen aan investeringen schelen.”

Snelheden opvoeren
Utopic is volgens Huub Nagel niet alleen een ideale methode om te berekenen hoeveel ruimte er in het netwerk is voor extra digitale kanalen, maar ook om vast te stellen of er per kanaal meer bandbreedte mogelijk is. Zo heeft Essent Kabelcom met behulp van Utopic uitgerekend of het opvoeren van de capaciteit van 40 naar 50 megabits per seconde voor elk digitaal tv-kanaal en voor internet mogelijk zou zijn.

“Dat betekent voor de klant een betere kwaliteit digitale televisie en sneller internet. Maar door per kanaal meer data te versturen, belasten we het netwerk een stuk zwaarder. Buiten Utopic is er geen rekenmethode die aangeeft tot hoever je kunt gaan. In de praktijk kun je dit op kleine schaal testen, maar zonder analyse vooraf neem je hiermee een groot risico. Als je de grens zou overschrijden, kan een component in het netwerk het begeven en dan ligt alles plat. Tot onze plezierige verrassing bleek uit de berekeningen met Utopic dat het opvoeren van de snelheid per kanaal mogelijk is, zonder dat er in andere kanalen merkbaar kwaliteitsverlies ontstaat. Goed nieuws voor de klant en goed nieuws voor ons.”

Voor Essent Kabelcom betekent deze uitkomst namelijk het vooruitzicht op forse besparingen. Voor de uitbreiding van het netwerk zijn nu veel minder investeringen nodig, omdat de bestaande hardware veel beter wordt benut. En dat scheelt miljoenen euro’s.

Over de uitbreiding heeft Essent Kabelcom overigens nog geen beslissing genomen. Huub Nagel: “Technisch is gebleken dat het in ons net zonder problemen kan. Vervolgens moeten we nagaan wat de operationele gevolgen zijn. De organisatie moet het in alle geledingen aankunnen. Maar de gunstige uitkomsten zijn wel een steun in de rug. Bij zelfs de geringste twijfel zou de besluitvorming aanzienlijk lastiger zijn. Nu staat met zekerheid vast dat ons netwerk een flinke uitbreiding van de capaciteit zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies aankan.”