CookiesEuropese Unie kiest DVB-H als standaard voor mobiele TV

25 juni 2007 08:42 door Hans Wind

Europese Unie kiest DVB-H als standaard voor mobiele TVVolgens ZDNet Duitsland heeft de Europese Unie inmiddels definitief gekozen voor DVB-H als standaard voor mobiele TV uitzendingen in Europa.

Euro Commissaris Viviane Reding sprak al eerder dit jaar haar voorkeur uit in een beroep op de Europese Telecom industrie om tot een standaard te komen.

Sommige telecom bedrijven hadden al eerder hun keuze op DVB-H laten vallen maar anderen gebruiken concurrerende technieken waardoor het ontwikkelen van geschikte mobiele apparaten ingewikkelder wordt.

Nokia liet weten blij te zijn met de keuze van de Euro Commissaris. “Als we tot 2015 wachten is het te laat, daarom zullen we de beslissing van mevrouw Reding volgen.”, zei Serge Ferre van Nokia. Die opmerking is niet zo verbazingwekkend wanneer je weet dat de Nokia N77 bijvoorbeeld als DVB-H aan boord heeft.

In tegenstelling tot Aziatische landen komt mobiele TV in Europa maar zeer moeizaam op gang en dat kon wel eens mede het gevolg zijn van het ontbreken van een duidelijke keuze wat betreft een standaard formaat.

Reding sprak al eerder uit dat de Europese Commissie grote verwachtingen heeft van het mobiele TV medium. De commissie verwacht dat in 2009 wereldwijd zo’n 50 miljoen apparaten gebruikt zullen worden voor ontvangst van mobiele Televisie.

Kennelijk heeft Reding niet willen wachten op consensus tussen de telecom bedrijven en heeft ze nu zelf een beslissing genomen. Dat lijkt ons een verstandige stap omdat het vaal eindeloos duurt voordat een bedrijfstak het eens wordt over dergelijke keuzes..