CookiesEXQI biedt Vlaamse cultuur in HDTV kwaliteit

30 september 2006 09:11 door Hans Wind

EXQI logoVanaf 1 oktober hebben onze zuiderburen een eigen cultuurzender onder de naam EXQI Vlaanderen, een initiatief van het mediabedrijf Euro1080. De zender zal een een breed palet van cultuurprogramma’s op het tv-scherm brengen.

EXQI Vlaanderen besteedt onder andere aandacht aan beeldende kunst, fotografie, film, mode, schilderkunst, pop- en rockfestivals, opera en klassieke muziekconcerten, theater, ballet, kleinkunst, cultuurtoerisme, architectuur, religieuze kunst, volksheemkunde, folklore, cultuurgeschiedenis.

Deze nieuwe tv-zender past in een ruimer project van Euro1080, waarbij de komende jaren een twaalftal cultuurkanalen in verschillende Europese regio’s zullen worden opgericht. EXQI Vlaanderen is de eerste in deze rij, en zal zowel aandacht schenken aan Europese culturele topproducties als cultuur uit eigen land. Euro1080 vervult daarmee een duidelijke voortrekkersrol op HDTV gebied in Europa.

De programma’s worden in België via de kabel uitgezonden via een gewoon digitaal signaal maar zijn ook in HDTV kwaliteit te zien via de Astra satelliet op 23,5° Oost.

Volgens EXQI zal een deel van de uitzendingen ook in Nederland via de kabel te zien zijn via HD1 NL.

De basisprogrammering voor oktober ziet er als volgt uit:
• maandag: Mozart-cyclus
• dinsdag: pop & rock
• woensdag: klassiek
• donderdag: opera
• vrijdag: jazz & kleinkunst
• zaterdag: evenementen-special
• zondag: weekend-surprise

Op 1 oktober pakt EXQI onmiddellijk met iets speciaals uit. Die dag wordt vanaf 13.00 uur een live-televisiemarathon van bijna 10 uur uitgezonden rond het 0110-concert in Antwerpen. Zondag zetten Alfacam en Euro1080 de deuren van het Eurocam Media Center wagenwijd open voor het publiek. Wie wil kan dan o.a. het 0110-concert rechtstreeks op een reuzenscherm volgen in HDTV-kwaliteit.