CookiesFabchannel opent HD studio in Paradiso

21 november 2008 19:31 door Hans Wind

Fabchannel opent HD studio in ParadisoOnline-concert-zender Fabchannel opende gisteren officieel de deuren van een gloednieuwe HD (High Definition) opnamestudio in Paradiso. Daarmee is Fabchannel het eerste mediabedrijf met permanente HD faciliteiten in een concertzaal.

De unieke opnamestudio, standaard met 5 HD camera’s uitgerust, stelt Fabchannel in staat dagelijks HD concertopnames te maken. Deze hoogwaardige content zal via www.fabchannel.com/nl en Fabchannel’s internationale portals vertoond worden, en in de toekomst ook via digitale televisie en IPTV.

“Onze oude SD (standard definition) studio was uitstekend geschikt voor de videostreams op onze website, maar om meer internationale artiesten op te kunnen nemen bleek HD een voorwaarde te zijn, met name voor artiesten uit de Verenigde Staten en Groot Brittanie, ” aldus Justin Kniest, CEO van Fabchannel.

“Het opnemen van concerten in HD biedt ons tevens nieuwe exploitatiemogelijkheden zoals HD Video on Demand, IPTV, DVD en Blu-Ray. En we kunnen onze bezoekers vanaf nu nog veel betere concertregistraties tonen dan voorheen. Dat is voor ons het belangrijkst.”

De Fabchannel opnameset kan alle HD standaarden aan en is tevens uitstekend geschikt voor reguliere televisieopnames. Het opnameproces is volledig gedigitaliseerd, waardoor er geen tape meer aan te pas komt.

Voor de bouw van de studio ontving Fabchannel financiéle ondersteuning van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken in het kader van het Creative Challenge Call regeling. Alle kennis die wordt opgedaan met de bouw van HD faciliteiten, de distributie van HD content en ontwikkeling van businessmodellen komt ten goede aan de Nederlandse Creatieve Industrie.

De nieuwe HD studio kan 8 HD camera’s bevatten en is in staat om de HDTV formaten 720p en 1080i op te nemen. De standaard configuratie is een 5 camera Panasonic HD opstelling waarvan er 4 op afstand te bedienen zijn. Voordeel van de op afstand bedienbare camera’s is dat ze geen obstakel vormen tussen de artiesten en het publiek, wat een groot voordeel is.

De standaard opstelling kan bijvoorbeeld ook worden uitgebreid met 3 HD draagbare camera’s. De opnamen in HDTV kwaliteit worden direct vastgelegd op Apple X-servers en audio kan worden opgenomen in maximaal 48 tracks.

Bron: Fabchannel

Update 6 maart 2009: Vandaag heeft Fabchannel bekendgemaakt dat het bedrijf op 13 maart 2009 stopt met haar aktiviteiten vanwege de slechte economische vooruitzichten in de muziek en online reclamemarkt