CookiesFinal Cut Express 4 introductie

16 november 2007 08:54 door Hans Wind

Final Cut Express 4 introductieApple introduceert Final Cut Express 4, een belangrijke upgrade van het krachtige videobewerkingsprogramma dat is gebaseerd op het bekroonde Final Cut Pro 6 van Apple.

Final Cut Express 4 biedt ondersteuning voor de nieuwste AVCHD-camera’s. Daarnaast kunnen gebruikers in deze nieuwe versie SD- en materiaal in HDTV kwaliteit op dezelfde tijdbalk gebruiken, iMovie ’08-projecten importeren en werken met honderden geavanceerde FxPlug-filmeffecten en -filters.

“Final Cut is het favoriete bewerkingsprogramma van bijna een miljoen digitale filmmakers”, aldus Rob Schoeben, vice president Applications Product Marketing van Apple. “Door de introductie van Final Cut Express 4 kunnen nieuwe gebruikers overal ter wereld eenvoudig toetreden tot de snel groeiende gemeenschap van Final Cut-editors.”

Op de nieuwe tijdbalk in Final Cut Express 4.0 die geschikt is voor alle structuren kan DV-, HDV- en AVCHD-materiaal* door elkaar worden gebruikt en in realtime worden bewerkt met dezelfde toonaangevende bewerkings- en inkortfuncties als in Final Cut Pro. Final Cut Express 4 ondersteunt zowel de 1080i– als de 720p HD TV-resoluties en past automatisch de verhoudingen, het formaat en de beeldsnelheid hierop aan. Bij aanvang van een nieuw project configureert de nieuwe, vereenvoudigde configuratiefunctie alles automatisch op basis van het eerste fragment dat naar de tijdbalk wordt gesleept.

Final Cut Express 4.0 screenshotiMovie ’08-projecten kunnen eenvoudig in Final Cut Express 4 worden geïmporteerd en verder worden bewerkt door bijvoorbeeld meerdere lagen video en afbeeldingen, beeld-in-beeld-effecten en titelanimaties toe te passen. Het programma bevat meer dan 50 nieuwe FxPlug-filters, waaronder Soft Focus, Vignette en Light Rays, en er zijn nog honderden andere beschikbaar via de snelgroeiende groep FxPlug-ontwikkelaars. Gebruikers kunnen met de nieuwe, geavanceerde audioregelaars ‘Soft Normalize’ en ‘Gain’ automatisch het geluidsniveau van een fragment maximaliseren zonder dat er vervorming optreedt. Final Cut Express 4 wordt bovendien geleverd met LiveType 2, dat een intuïtieve omgeving biedt voor het maken van dynamische en speelse titelanimaties, plus een uitgebreide bibliotheek met geanimeerde lettertypen, texturen, sjablonen en effecten.

Prijzen en verkrijgbaarheid Final Cut Express 4
Final Cut Express 4.0 is per direct verkrijgbaar via de Apple Online Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers, voor een adviesprijs van 199 Euro. Geregistreerde gebruikers van een eerdere versie van Final Cut Express kunnen voor slechts 99 Euro overstappen op Final Cut Express 4.

N.B. AVCHD wordt alleen ondersteund op Intel-Macs.