CookiesFinal Cut Studio update

23 juli 2009 16:06 door Hans Wind

Final Cut Studio update Apple kondigt vandaag een belangrijke update van Final Cut Studio aan, die meer dan 100 nieuwe functies en een nieuwe versie van Final Cut Pro, Motion, Soundtrack Pro, Color en Compressor bevat. Final Cut Studio omvat onder andere Final Cut Pro 7, dat nu is voorzien van meer Apple ProRes-codecs zodat vrijwel elke workflow wordt ondersteund, een vereenvoudigde exportfunctie waarmee je in één stap naar diverse structuren kunt uitvoeren en ondersteuning voor iChat Theater zodat je in realtime met anderen kunt samenwerken.

Motion 4 bevat een aantal uitbreidingen, zoals 3D-schaduwen, weerspiegelingen en scherptediepte-opties, waarmee je prachtige animaties en visuele effecten kunt maken, en Soundtrack Pro 3 is voorzien van nieuwe audiotools voor de bewerking van meerdere sporen, zodat je de nabewerking van audio beter kunt stroomlijnen. Color 1.5 is nu nog nauwer geïntegreerd met Final Cut Pro en ondersteunt bovendien full-colorresoluties, en Compressor 3.5 bevat een aantal nieuwe functies waarmee je gemakkelijker je eigen exportopties maakt.

“Met 1,4 miljoen gebruikers en een marktaandeel van 50 procent* is Final Cut Pro zonder enige twijfel het meest gebruikte programma voor videobewerking”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “De nieuwe versie van Final Cut Studio bevat meer dan 100 nieuwe functies en meer Apple ProRes-codecs, waardoor editors zowel in de studio als op locatie met de allerbeste beeldkwaliteit kunnen werken, zonder dat daarvoor veel bandbreedte nodig is.”

Final Cut Pro 7, de nieuwste versie van de met een Emmy bekroonde editingsoftware van Apple, bevat een aantal nieuwe ProRes-codecs van Apple, zodat nu vrijwel elke workflow wordt ondersteund. Nieuw zijn ProRes Proxy voor offline-editing en edits onderweg bij een lage bandbreedte, ProRes LT voor algemene editingtaken en ProRes 4444 voor edits en visuele effecten met de hoogst mogelijke kwaliteit. Dankzij de Easy Export-voorziening kun je aan een project werken terwijl de codering in de achtergrond plaatsvindt en de sequentie wordt geëxporteerd naar YouTube, MobileMe, een iPhone, iPod, Apple TV, dvd- of Blu-ray-schijf. De ondersteuning van iChat Theater maakt realtime-samenwerking mogelijk, doordat je Final Cut-tijdbalken en losse fragmenten kunt laten zien aan een iChat-gebruiker elders ter wereld, die daarvoor geen eigen versie van Final Cut Pro nodig heeft. Andere nieuwe functies zijn onder andere tools om gemakkelijker de snelheid van een fragment te wijzigen, alfa-overgangen met bewegende mattes voor het aanbrengen van een dramatisch effect en native AVC-Intra-ondersteuning voor de allernieuwste professionele Panasonic-camera’s.

In Motion 4 zijn de eerder bekroonde gebruiksvriendelijke animatietools verder uitgebreid en verbeterd, zodat het maken van eenvoudige titels, bewegende aftiteling, geavanceerde animaties en alles daartussenin een stuk eenvoudiger is. 3D-composities verfraaien gaat nu sneller dan ooit met de nieuwe, aanpasbare functies voor onder andere het toevoegen van belichtingspunten voor een realistische schaduwwerking en het omzetten van elke vorm, videoplane of penseelstreek in een weerspiegelend oppervlak. Daarnaast biedt Motion 4 meer mogelijkheden op het gebied van scherptediepte in een 3D-werkgebied, doordat het nu mogelijk is om scherp te stellen op één object of juist meer dieptewerking te creëren met behulp van meerdere objecten.

Soundtrack Pro 3 bevat een aantal nieuwe audiobewerkingstools, waaronder Voice Level Match. Daarmee wordt de volume-informatie van het gesproken deel van een fragment geëxtraheerd en toegepast op een ander fragment, zonder dat de audio zelf wordt gewijzigd. Op deze manier kun je ongewenste variaties in stemvolume eenvoudig corrigeren. De verbeterde File Editor bevat een aantal nieuwe functies voor het aanbrengen van geavanceerde edits en de fijnafstelling van het volume, waarbij wordt gekeken naar een bepaalde frequentie, zoals die van het geritsel van papier of het geluid van gestoot tegen een bureau. De dialoog blijft daarbij volledig behouden. Met de nieuwe Advanced Time Stretch-functie kun je audio uiterst nauwkeurig uitrekken en comprimeren. Daarvoor zijn drie door Apple ontworpen algoritmen beschikbaar, maar je kunt hiervoor ook algoritmen van andere leveranciers gebruiken, die verkrijgbaar zijn als plugin.

Color 1.5 is het gebruiksvriendelijke programma van Apple voor professionele kleurcorrectie, waarin je nu met meer sequenties en effecten uit Final Cut Pro kunt werken. De workflow is beter geïntegreerd, zodat je een project nu volledig in Final Cut Studio kunt afronden. Dankzij de nieuwe 4K-ondersteuning kun je native werken met bestanden van camera’s als de RED ONE en deze rechtstreeks uitvoeren naar ProRes voor HD en DPX voor film. Ook nieuw is de uitgebreide ondersteuning voor nieuwe hoogwaardige structuren als AVC-Intra, XDCAM 422 en ProRes 4444, om de kleuren te corrigeren met de maximale hoeveelheid kleurinformatie.

Met Compressor 3.5 is het coderen van en afleveren in meerdere structuren eenvoudiger dan ooit, onder andere doordat QuickTime-instellingen nu automatisch worden gedetecteerd en je een eigen Easy Export-sjabloon of droplet voor op je bureaublad kunt maken, waarmee je bepaalde Compressor-taken kunt automatiseren. Met de nieuwe, aanpasbare deelopties zijn publiceren op YouTube en MobileMe en exporteren voor de iPhone, iPod, Apple TV en mobiele telefoons heel eenvoudig geworden. En HD-materiaal van de allerbeste kwaliteit kun je dankzij de meegeleverde menusjablonen en standaardinstellingen voor de codering nu snel en gemakkelijk op een Blu-ray-schijf branden. Final Cut Studio bevat daarnaast DVD Studio Pro, een veelzijdig programma voor het maken van dvd’s, compleet met drag-and-drop-tools, editing op het scherm en een voorvertoning in realtime.

Soundtrack Pro en Compressor maken ook deel uit van het nieuwe Logic Studio-pakket, zodat Final Cut- en Logic-gebruikers eenvoudig bestanden kunnen uitwisselen.

Apple heeft vandaag ook Final Cut Server 1.5 gelanceerd, de mediabeheer- en automatiseringstool voor Final Cut Studio. Final Cut Server 1.5 bevat een aantal nieuwe functies, zoals offline-editing met ProRes Proxy, productiehiërarchieën voor een beter mediabeheer en ondersteuning voor stills-sequenties zodat je gemakkelijk beeldsequenties kunt bekijken in een workflow voor afbeeldingseffecten.

Final Cut Studio prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Studio is per direct verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 999. Huidige Final Cut Studio- en Final Cut Pro-gebruikers kunnen een upgrade aanschaffen voor de adviesprijs van € 299.
Final Cut Server 1.5, dat nu wordt geleverd met een licentie voor een onbeperkt aantal clients, is per direct verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 999. Huidige Final Cut Server-gebruikers kunnen een upgrade aanschaffen voor de adviesprijs van € 299.

Bron: Apple