CookiesFocus in TV land van OLED naar Ultra HD 4K

15 mei 2014 14:58 door Hans Wind

Focus in TV land van OLED naar Ultra HD 4KTerwijl het er vorig naar uit begon te zien dat fabrikanten het productieproces voor OLED TV’s onder de knie begonnen te krijgen is het tegendeel gebeurt. LG en Samsung waren vorig jaar als enigen in staat een 55 inch Full HD OLED TV op de markt te zetten maar daarbij bleven de prijzen zeer hoog. Het bleek toch niet mee te vallen om de echte stap van kleinschalige productie naar massaproductie – met behoud van kwaliteit – te maken.

Ook een veelbelovend initiatief van Sony en Panasonic om via een relatief eenvoudige printtechniek OLED schermen te produceren is inmiddels afgeblazen. De OLED TV schermen die momenteel op de markt zijn, blijven duur en zijn op een hand te tellen. Op de website OLED TV Nieuws verscheen kort geleden een overzicht van OLED TV modellen. Zoals gezegd zijn deze OLED TV’s nog steeds “maar” Full HD.

Omdat TV fabrikanten nu eenmaal broodnodig vernieuwingen moeten aanbrengen om de TV markt enigszins in beweging te houden zijn er nu twee nieuwe trends waar te nemen. De eerste is de introductie van curved LCD TV modellen en de tweede is 4K of Ultra HD LCD TV toestellen.

Curved TV’s – met een naar de kijker gebogen scherm – hadden we al eerder gezien bij de OLED TV modellen van vorig jaar maar die worden nu ook aangeboden in LCD LED TV modellen. Samsung nam daarbij het voortouw.

De echte gangmaker in TV land moet nu Ultra HD of 4K worden. Beide aanduidingen worden op TV gebied gebruikt voor een televisie met een beeldresolutie van 3.840 x 2.160 beeldpunten. Dat is dus 4x meer beeldpunten dan bij Full HD TV. De prijs van dit soort schermen begint nu al fiks te dalen en wanneer fabrikanten eenmaal grootschalig overschakelen op dit soort panelen zal dit nog wat harder gaan.

Ondanks het feit dat de TV zenders in Nederland de komende jaren nog niet in 4K uitzenden – ze worstelen nog volop met Full HD dat al in 2006 werd geintroduceerd – kunnen er toch een aantal redenen zijn om 4K te overwegen.

• De ingebouwde upscaling van Full HD naar Ultra HD is bij de meeste 4K TV’s zeer goed te noemen. Dat wordt mogelijk gemaakt doordat inmiddels zware processoren ingebouwd zijn in moderne TV’s. Door die goede upscaling ziet het beeld er op grotere schermen (groter dan 60 inch) duidelijk beter uit dan bij Full HD.

• Fabrikanten komen met harddiskspelers waarop films in 4K formaat worden aangeboden

• Netflix(House of Cards) en Youtube bieden al beperkt 4K content aan en zullen dit gaan uitbreiden

• Eigen foto materiaal – zelfs van smartphones – heeft tegenwoordig een resolutie die ver uitgaat boven de resolutie van een Full HD scherm dat immers slechts 2 Megapixels telt. Bij 4K is het aantal beeldpunten op het niveau van 8 Megapixels.

• Eigen 4K video materiaal – er zijn al consumenten videocamera’s en smartphones (b.v. de Samsung Galaxy S5 die video in 4K kunnen vastleggen

Alle bovengenoemde punten doen echter niets af aan het feit dat er nog zeer weinig echte 4K content beschikbaar is. Er is dus wel een scherpe prijs nodig voordat de consument de stap naar 4K daadwerkelijk wil maken.

De focus die nu gelegd wordt op Ultra HD of 4K brengt voor de OLED TV markt nog een extra complicatie met zich mee. Wanneer OLED de top van de TV markt moet blijven innemen zal Full HD voor OLED TV niet meer voldoende zijn. 4K OLED zal dan de volgende stap betekenen en dat is dan meteen weer een nieuwe uitdaging voor de OLED TV fabrikanten. We hebben al prototypes van 4K OLED TV’s gezien maar het zal nog even duren voordat productiemodellen van de band afrollen.