CookiesFraunhofer mini laser projector introductie

1 juni 2007 15:52 door Hans Wind

Fraunhofer mini laser projector introductieVolgens het bekende Fraunhofer onderzoeksinstituut zal de spelcomputer van de toekomst het beeld direct op de muur kunnen projecteren dankzij een miniatuur laser projector. Zelfs beelden uit een GSM kunnen trillingsvrij worden weergegeven op een plat vlak.

Zelfs onder omstandigheden waarbij de projector niet op een vaste ondergrond staat, zoals bijvoorbeeld in een rijdend voertuig, kan de mini projector een stabiel beeld weergeven op A3 formaat. Onderzoekers op het Fraunhofer Institute for Photonic Microsystems IPMS in Dresden, die de miniatuur laser projector ontwikkelden, zijn er namelijk in geslaagd het apparaat ongevoelig te maken voor kleine bewegingen.

“We hebben ons compacte laser projector systeem gecombineerd met bewegings sensors,” zegt Dr. Michel Scholles, de business unit manager bij IPMS. “Dit sensor systeem is in staat om elk soort beweging te registreren. Die informatie wordt vervolgens doorgegeven aan de besturingseenheid, die het beeld roteert om de beweging te compenseren en zo een stabiel beeld te produceren”.

In de toekomst kunnen apparaten zoals GSM’s, PDA’s en game consoles gebruikt worden om op een eenvoudige manier een trillingvrij beeld weer te geven.

Scholles verwacht dat de techniek binnen ongeveer twee jaar commercieel kan worden toegepast.
De ontwikkelaars van het systeem zien ook toepassingen van het bewegingsdetectie systeem als vervanging van de huidige muis of joystick. Waarschijnlijk in de sfeer van de Nintendo WII en PS3 sixaxis controller maar dan ook voor apparaten als GSM’s en PDA’s.

De ontwikkelaars hebben een demonstratie van de miniprojector gegeven waarbij de projector was gemonteerd op de as van een stuurwiel. De projector projecteerde het beeld op de muur terwijl tegelijkertijd de beweging van het stuur werd gemeten en doorgegeven om het spel te besturen.

De projector is voorzien van een zogenaamde “micromechanische scanning spiegel”, die ook door IPMS is ontwikkeld. Deze spiegel geeft de beeldlijnen weer. De mini laser projector heeft afmetingen van 17 x 7 x 5 millimeter. Deze miniaturisering kon worden gerealiseerd door laser diodes te gebruiken in plaats van conventionele lampen. Al met al weer een fraai stukje techniek.