CookiesGE micro-holographic disc kan 500GB opslaan

28 april 2009 09:44 door Hans Wind

GE micro-holographic disc kan 500GB opslaanGE Global Research, de technologie ontwikkelingstak van General Electric Company, heeft een belangrijke doorbraak geannonceerd in de ontwikkeling van de volgende generatie optische opslagmedia. GE onderzoekers hebben met succes een technologie gedemonstreerd waarmee maar liefst 500GB informatie kan worden opgeslagen op een zogenaamd micro-holographic disc met de grootte van een DVD.

500GB komt ruwweg overeen met de opslagcapaciteit van 20 enkellaags Blu-ray discs, 100 DVD’s of de harde schijf van een behoorlijke PC.

De GE micro-holografische discs kunnen worden gelezen en beschreven op systemen die veel weg hebben van de huidige Blu-ray en DVD apparaten. Holografische opslag werkt op zich wel wel anders dan de techniek die gebruikt wordt bij het DVD en Blu-ray formaat.

Bij de DVD en Blu-ray schijfjes wordt de informatie alleen opgeslagen op het oppervlak van de schijf, terwijl de nieuwe holografische techniek de hele inhoud van de schijf kan gebruiken. Hologrammen, of drie-dimensionale patronen die informatie kunnen bevatten worden in de schijf vastgelegd en kunnen dan later weer worden uitgelezen.

Hoewel de GE techniek een doorbraak betekent in opslagtechniek lijkt het er op dat in de toekomst apparaten op de markt zullen komen die de nieuwe holografische schijfjes kunnen lezen maar daarnaast ook gebruikt kunnen worden om Blu-ray en DVD discs weer te geven.

GE zal de techniek eerst in zetten voor archiverings doeleinden. De toepassing op de consumentmarkt zal later volgen.

Met de sterk toenemende behoefte aan opslag van materiaal in HDTV kwaliteit lijkt dit een positieve ontwikkeling.

Bron: HDTV Origin