CookiesGlasvezel Net Amsterdam verwelkomt eerste abonnee

13 maart 2007 18:12 door Hans Wind

Glasvezel Net Amsterdam verwelkomt eerste abonneeInternetserviceprovider InterNLnet, netwerkoperator BBned en Glasvezel Net Amsterdam hebben vandaag de eerste glasvezelabonnee aangesloten op het grootste open glasvezelnetwerk van Nederland. “Na intensieve voorbereiding is dit een mijlpaal voor Amsterdam”, zegt Herman Wagter, directeur van Glasvezel Net Amsterdam CV (GNA). Na de start van de aanleg in oktober 2006 is de eerste fase uitrol van het glasvezelnetwerk in de stadsdelen Zeeburg, Oost-Watergraafsmeer en Osdorp in volle gang. In deze gebieden zullen de komende weken de eerste honderden aansluitingen online gebracht worden. De rest van de circa 40.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de eerste fase kunnen zich in de loop van dit jaar laten aansluiten op het glasvezelnetwerk. De verdere uitrol naar de hele stad Amsterdam zal daarna volgen.

Het netwerk in Amsterdam is het grootste glasvezelnetwerk in Nederland met een ‘open model’. Hans Rietkerk, Algemeen Directeur van BBned: “Alle Nederlandse Internetproviders zijn helemaal vrij om hun diensten aan te bieden op dit glasvezelnetwerk. Op dit moment bieden zes Internetproviders gericht op de particuliere markt en vijf Internetproviders gericht op de zakelijke markt hun diensten aan op het GNA. De keuze is dus aan de Amsterdamse bewoners en bedrijven.”

Netwerken met een dergelijke bandbreedte kunnen naar onze mening een enorme impuls betekenen voor het distribueren van HDTV en en HD video materiaal.

De 12 jaar oude Internetprovider InterNLnet is nu de eerste Internetprovider die een klant aansluit op het GNA. Glasvezelinternet vormt een steeds belangrijker deel van de activiteiten van InterNLnet. InterNLnet is onder meer initiatiefnemer van Xtra Media Services (XMS) en al meer dan twee jaar betrokken bij grote glasvezelprojecten in diverse Nederlandse steden zoals Amersfoort, Arnhem, Bussum, Hilversum, Leiden, Naarden, Nijmegen, Soest, Soesterberg en Utrecht. Andries Mijnhardt, directeur van InterNLnet: “InterNLnet heeft de ambitie om een belangrijke glasvezelprovider in Nederland te worden. Participatie aan het glasvezelnetwerk in Amsterdam vormt een belangrijke stap in dat proces. Door op de Amsterdamse markt de allerbeste kwaliteit aan te bieden kunnen we onze positie verder verstevigen en uitbouwen.“

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Amsterdam levert de inwoners van de hoofdstad zowel privé als zakelijk veel voordelen. Andries Mijnhardt: “Met glasvezelinternet kunnen symmetrische snelheden worden bereikt tot liefst 100 Mbps. Films en muziek kunnen nog sneller worden opgehaald, maar ook bellen en televisie kijken via Internet wordt vele malen gemakkelijker dan met de nu verouderde infrastructuur.” Naast gebruik voor privé-doeleinden, maakt glasvezelinternet thuiswerken ook een stuk eenvoudiger. Mijnhardt: “Door de symmetrische up- en downloadsnelheid verloopt het internetverkeer met bijvoorbeeld het netwerk op kantoor veel soepeler. Met glasvezel verandert er nog iets: je kunt nu niet alleen met je collega’s telefoneren, maar ze ook zien. Zonodig meerdere tegelijk, want videotelefonie is door de symmetrische verbinding geen enkel probleem meer.”

Glasvezel heeft de toekomst
Wethouder Straat van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg is erg blij met de aanleg van het glasvezelnetwerk. “Glasvezelverbinding heeft de toekomst. Met deze supersnelle verbinding kunnen bewoners en bedrijven veilig en ongelimiteerd internetten, telefoneren en radio luisteren of tv kijken. Vooral ook voor kleine ICT gerelateerde en grafische bedrijven die vanuit huis werken is dit een verrijking. Als Zeeburg zijn we trots dat we als eerste overgaan op dit netwerk in Amsterdam.”

Op www.internl.net/citynet leest men alles over de uitrol en beschikbaarheid van glasvezel in de verschillende stadsdelen. Aan de hand van een postcodecontrole kan een indicatie van de start van het leveren van aansluitingen worden verkregen.