CookiesGroei digitale TV zet verder door

25 juni 2011 07:39 door Hans Wind

Groei digitale TV zet verder doorDe groei van digitale televisie is in ons land ook het eerste kwartaal van dit jaar gestaag doorgegaan en 78 procent van de huishoudens heeft nu een digitale tv-aansluiting. De consumentenelektronicamarkt is de eerste maanden van 2011 onder druk komen te staan. GfK Retail and Technology spreekt van een ‘koopvacuüm’, consumenten zijn afwachtend. Maar dat geldt niet voor smartphones, tablets en connected tv, zo blijkt uit de nieuwe Monitor Digitale TV, uitgebracht door iMMovator Cross Media Netwerk.

De consumentenelektronicamarkt staat duidelijk onder druk door aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis en onzekerheid over de gevolgen daarvan voor de economie. Consumenten stellen aankopen uit, tot er meer duidelijkheid is over de economische ontwikkelingen. GfK Retail and Technology verwacht dat dit jaar 1,8 miljoen nieuwe televisietoestellen worden verkocht in Nederland. Dat is minder dan aanvankelijk was voorspeld, maar nog altijd een fors volume.

Snelle groei tablets

Apparaten die een meerwaarde hebben voor de consument, of die als een ‘must have’ worden ervaren, lopen wel goed. Met als uitschieter de tablets. De acceptatie hiervan door het publiek is ongekend. Naar verwachting zullen eind dit jaar in Nederland sinds introductie ongeveer een miljoen tablets over de toonbank zijn gegaan. Deze nieuwe productgroep, die sinds de introductie van de iPad in juli vorig jaar van de grond is gekomen, vertoont de steilste groeicurve tot nu toe, en het eind is nog niet in zicht.

Ook connected tv, televisietoestellen die een internetaansluiting hebben, doet het goed. Web-tv’s hebben voor de consument blijkbaar voldoende toegevoegde waarde. GfK retail and Technology schat dat eind 2013 60 procent van de huishoudens beschikt over een connected tv.

3D TV en grote beeldmaten

Vorig jaar is de springplank geweest voor de acceptatie van 3D TV toestellen. Het eerste kwartaal van dit jaar zijn 60.000 3D apparaten verkocht, zoals tv-toestellen, Blu-ray spelers en home cinema systemen. De groei van het aantal 3D apparaten is vorig jaar wat later op gang gekomen dan was verwacht. Maar nu is het vliegwieleffect zichtbaar aan het worden. Nadat de hardware beschikbaar was gekomen, speelt nu de verkrijgbaarheid van content een belangrijke rol. Op 3D gebied gaat het dan op dit moment hoofdzakelijk om filmtitels.

In 2010 zet de toename in de verkoop van televisies met beeldmaten groter dan 31-32 inch door: 41 procent van de toestellen is inmiddels groter. Met name de beeldmaten 43-49 inch en 50 inch en groter doen het bijzonder goed. Dit komt doordat er nauwelijks meer een rand om het toestel waar te nemen is (borderless), en doordat televisies nog altijd platter worden (LED tv’s). Bovendien is de consument eraan gewend geraakt dat schermen groter zijn geworden. De steeds hogere beeldkwaliteit zorgt ervoor dat de kijkafstand in de huiskamer relatief steeds kleiner kan zijn. De verwachting voor 2011 is dat deze trend zich voortzet, mede dankzij nieuwe toepassingen zoals Skype (internet bellen), web tv en het gelijktijdig gebruik van sociale media. Een groot scherm is dan handig, omdat het te gebruiken is als split screen, waarmee je zowel TV kunt kijken als kunt twitteren, en alles leesbaar blijft.

De Monitor Digitale Televisie is te downloaden vanaf: http://www.immovator.nl/files/images/Monitor%20Digi%20TV-1eKwartaal2011.pdf

Bron: iMMovator