CookiesH265 of HEVC codec goedgekeurd

28 januari 2013 14:44 door Hans Wind

H265 of HEVC codec goedgekeurdDigitale TV en digitale video wordt over het netwerk verzonden in een gecomprimeerd formaat om zo het beslag op de beschikbare netwerkcapaciteit te verkleinen. De hardware- en of software waarmee die compressie gebeurt wordt een codec genoemd (coderen en decoderen). Tot nu toe is de H.264/MPEG-4 Part 10 of AVC (Advanced Video Coding) zeer populair.

Vorige week heeft de ITU (International Telecommunication Union), de internationale organisatie die verantwoordelijk is voor de standaardisatie van telecommunicatie een nieuwe en aanzienlijk efficiƫntere codec variant goedgekeurd. Die nieuwe codec, die wordt aangeduid als High Efficiency Video Coding (HEVC) of H.265, zal de belasting van internationale netwerken nog verder moeten verlagen. HEVC bestond overigens al geruime tijd maar was nog niet officieel als standaard goedgekeurd. Volgens ruwe schattingen van de ITU wordt momenteel meer dan de helft van het wereldwijde netwerk in beslag genomen door video streaming.

Volgens de ITU vraagt de nieuwe HVEC codec slechts de helft van de netwerkcapaciteit ten opzichte van H.264/MPEG4 AVC. Die laatste codec wordt nu al gebruikt bij 80% van het video transport wereldwijd.v

HEVC wordt gezien als een belangrijke stap om Ultra HD of 4K video te stimuleren. Zoals bekend heeft 4K video een 4 maal hogere resolutie dan Full HD.

De ITU gaf aan dat HEVC H.265 een betrouwbare, flexibele en robuuste codec is, die toekomstbestendig is en klaar om videotransport op een nieuw niveau te brengen.