CookiesHD Award 2008 naar Symphonica in Rosso

13 november 2008 21:17 door Hans Wind

HD Award 2008 naar Symphonica in RossoTijdens de HD Update op dinsdag 11 november is voor de eerste keer de HD Award uitgereikt voor de beste Nederlandse HD-productie van de afgelopen tijd. Winnaar was The Entertainment Group met de concertregistratie ‘Symphonica in Rosso’ van Marco Borsato.

Tijdens de Award uitreiking in Beeld en Geluid op het Media Park te Hilversum zagen 175 genodigden prachtige HD-producties voorbij komen. Het programma en de HD Awards werden mogelijk gemaakt door Astra Benelux, CanalDigitaal, Cinevideogroup, iMMovator, SONY, Philips, Broadcast Press en het ministerie van Economische Zaken.

HD Dagen Update
De uitreiking van de HD Awards waren een onderdeel van de HD Dagen Update. Op initiatief van iMMovator werd dit event gehouden in opvolging van de HD Dagen in maart. De genodigden werden met een gevarieerd programma deze dinsdagmiddag helemaal up to date gebracht over de status van de introductie van HDTV op de Nederlandse televisieschermen.

HD Awards
Uit een totaal van 29 inzendingen, is een shortlist samengesteld van 14 producties. De vakjury, bestaande uit Hans Hulscher, Maarten Treurniet en juryvoorzitter Doesjka van Hoogdalem, maakte vier genomineerde producties bekend. De nominaties lieten ieder heel verschillende aspecten zien van de meerwaarde van HD ten opzichte van de traditionele wijze van produceren.

De vakjury over de vier genomineerde producties:

• Corrino Films met productie ‘Kleur’ voor het Rode Kruis:
“Deze opdracht/drama productie is gedraaid op de REDone digitale filmcamera. De shots met de beperkte scherptediepte van super 35mm hebben een grote dramatische lading. De belichting is perfect. De details zijn prachtig en bij uitstek geschikt voor HD.”

• The Entertainment Group met de concertregistratie van ‘Symphonica in Rosso’ van Marco Borsato:
“Door het enorme decor en de mensenmassa in het stadion is deze productie bij uitstek geschikt voor High Definition. De cameravoering van de in totaal 20 camera’s is ronduit prachtig. De enorme totalen komen uitstekend tot hun recht en ook de dieptewerking van de achtergronden bij de closere shots zijn prima.”

• Rob Keijzer Concept & Regie van Communicatieprojecten met productie ‘Succes bereik je samen’:
“Prachtige shots met veel beweging typeren de derde nominatie. De belichting is perfect en elk shot lijkt wel een packshot. Dit is een zeer uitnodigende bedrijfsfilm over de kweek van trostomaten. En door de prachtige shots kregen de juryleden allemaal trek in ‘tomaten’“

• LVB Networks in samenwerking met RVU met ‘Tante in Marokko’
“Dat ENG camerawerk uitstekend geschikt kan zijn voor een HD productie bewijst deze genomineerde. De lichtwerking is prachtig, vooral in de avondscènes op een parkeerplaats in Zuid Spanje. Duidelijk te zien is de meerwaarde die HD geeft in de detaillering in de lage lichten. Het geheel komt tot leven en levert boeiende televisie op. Deze productie bewijst dat HD uitstekend geschikt is voor ‘gewone’ reportage programma’s.“

Na een kort vraaggesprek met de vier genomineerde partijen werd The Entertainment Group tot de eerste winnaar van de HD Awards uitgeroepen met de concertregistratie “Symphonica in Rosso” van Marco Borsato. Juryvoorzitter Doesjka van Hoogdalem: “Het grote vakmanschap van de makers komt in deze productie het best naar voren. Niet alleen is het geheel uiterst spectaculair, de productie is tevens een genot voor het oog, en niet in de laatste plaats, voor het oor. De geluidsband is prachtig, de belichting uitstekend en de camerastandpunten leveren een aaneenschakeling van energieke beelden op die in High Definition prachtig overkomen.”

Producente Marcia van Deijck van The Entertainment Group en regisseur Marc Pos namen de kleurrijke HD Award in ontvangst. Zij riepen de aanwezige partijen op snel de stap te zetten om voortaan alle producties in HD te maken. Hoe sneller de overstap, hoe minder relevant de discussie wordt over de meerkosten van HDTV!

Geen uitreiking van de SONY Young Talent Award
Helaas werd de SONY Young Talent Award niet uitgereikt. Na enig beraad was de jury tot de conclusie gekomen dat de inzendingen onder de maat waren. “Echter”, zegt juryvoorzitster Doejska van Hoogdalem, “wij zijn er van overtuigd dat er meer dan voldoende talent rondloopt in Nederland, maar het lijkt er op dat in de opleidingsinstituten nog te weinig met HD-middelen wordt gewerkt.
Volgend jaar verwachten we veel meer inzendingen.”

HD Dagen Update
De uitreiking van de HD Awards waren een onderdeel van de HD Dagen Update. De genodigden werden met een gevarieerd programma helemaal up to date gebracht over de status van de introductie van HDTV op de Nederlandse televisieschermen.

Ferry Kesselaar van de NOS verzorgde een terugblik op de Sportzomer in HD en vertelde over de ervaringen met HD rond het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen.

Daarna gaf Barbara Schouten van GfK Benelux Marketing Services inzage in de verkoopcijfers van HD apparatuur en software.

Aansluitend waren er drie korte presentaties van Ivo Lochtman van UPC, Frans Schrijver van Ziggo en Kees Färber van CanalDigitaal over het HD-aanbod voor Nederlandse huishoudens. Uit hun presentaties volgde dat de consumenten weliswaar massaal HD-schermen aanschaffen, maar nog maar beperkt overgaan tot de aanschaf van een bijpassend HD-abonnement. Frans Schrijver: “Het zenderaanbod is gewoonweg nog niet interessant genoeg. We verwachten een enorme vlucht als de 10 grote zenders van Nederland overgaan naar HD. Hoe sneller, hoe beter!” Kees Färber: “De sportzomer was prachtig in HD. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de verkopen van abonnementen toch zijn tegengevallen. De consument kent HD nog onvoldoende of ziet gewoon dat het zenderaanbod nog te beperkt is.”

Na de pauze volgde er een discussiepanel waarin David Linssen (AVRO), Egon Verharen (NPO), John de Jong (RTL), Eric Eljon (SBS) en Edwin Teerink (MTV) vooruitblikten op de HD-ontwikkelingen bij de omroepen in 2009. Net als in maart bleek dat het voor de omroepen toch nog steeds lastig is om een terugverdienmodel te vinden voor de vereiste investeringen om naar HD over te gaan.

Eric Eljon (SBS): “Techniek is niet meer het punt. En de komst van HD is ook onafwendbaar. Het gaat alleen minder snel dan velen hopen, omdat er veel geld mee gemoeid is en het geen extra verdiensten oplevert. Waarschijnlijk starten wij met Net5 in HD omdat het soort programma’s zich daar het best voor leent. Een planning? Eerste kwartaal 2009 onder voorbehoud”.

John de Jong (RTL): “RTL wil met alle zenders in één keer naar HD. Maar het aantal HDabonnementen rechtvaardigt nu nog niet die overstap. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend.”

Edwin Teerink (MTV): “MTV heeft al een HD-zender, maar moest kostentechnisch kiezen voor een pan-Europees kanaal. Een Nederlands HD-kanaal kan gewoon nog niet uit.”

David Linssen (AVRO) vertoonde ruwe opnames in HD van het programma Kunst & Kitch: “Het liefst zouden we volgend seizoen 80-90% van onze producties al in HD doen. Wij zijn overtuigd van de meerwaarde voor de kijker en voor de productie.”

Egon Verharen (NPO): “Wij verwachten eind eerste kwartaal 2009 Nederland 1, 2 en 3 ook in HD uit te kunnen zenden. Het aanbod van HD-programma’s zal daarna langzaam groeien. Het tempo zal afhangen van beschikbaar budget. We zijn dan ook erg blij met de toezeggingen van de UPC en Ziggo om extra budget voor de productie van HD-programma’s mogelijk te maken. Als de overheid nu nog een handje zou meehelpen, kan het allemaal nog een stuk sneller!”

De presentatie van Bolke Burnaby Lautier van Cinevideogroup over de ervaringen met het produceren in HD waren een uitstekende opmaat tot de uitreiking van de HD Awards.

De HD Dagen updatecongres en HD Awards worden mede mogelijk gemaakt door: iMMovator Cross Media Network, Astra Benelux, CanalDigitaal, Cinevideogroup, Philips, SONY, Broadcast Press en het Ministerie van Economische Zaken.

Bron: IMMovator