CookiesHD TV in 70 procent van NL huishoudens

18 maart 2010 14:51 door Hans Wind

HD TV in 70 procent van NL huishoudensIn het jaar 2009 groeide het aantal aansluitingen op digitale televisie tot meer dan 64% van de huishoudens, waarmee een groei van 21% werd gerealiseerd. Opnieuw kwamen er in 2009 800.000 huishoudens met digitale televisie bij. Dat blijkt uit de elfde editie van de kwartaalmonitor Digitale Televisie.

Aan het eind van het jaar waren er meer dan 4,5 miljoen aansluitingen op digitale televisie via de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet.

Ook de verkoop en penetratie van platte en HDTV schermen steeg in 2009 ondanks de zwakke economische situatie. Daardoor stond aan het eind van 2009 in 86% van de huiskamers een plat scherm. In 70% van alle Nederlandse huiskamers staat nu een HD TV toestel geschikt voor Full HD of HD Ready ontvangst. Deze getallen zijn hoger dan voorzien omdat de verkopen van platte schermen en het aandeel van HDReady en FullHD ontvangst beter waren dan door GfK verwacht. Er werden vrijwel 1,9 miljoen toestellen verkocht. De verwachting voor 2010 is nog beter, omdat er een verkoop van 1,95 miljoen toestellen wordt verwacht. In 2009 bleek ook de introductie van schermen met LED techniek op gang te komen. In 2011 zal al meer dan de helft van de verkochte LCD-toestellen de LED techniek hebben.

Uit een speciaal voor de monitor Digitale Televisie uitgevoerde studie van GfK naar de ontwikkeling van settop boxen en CAM modules, blijkt dat de CAM module aan een snelle opmars bezig is. Met deze CI+ techniek kunnen veel televisies direct geschikt worden gemaakt voor de ontvangst van digitale televisie, zonder dat nog een aparte settop box nodig is. Uit de studie blijkt tevens dat de settopbox met standaard resolutie (SD) inmiddels in de verkopen wordt verdrongen door zowel HD settopboxen als de CAM modules. Sinds het vierde kwartaal van 2009 worden er meer settopboxen met HD ontvangst dan met SD ontvangst verkocht.

De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door het ketenoverleg Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan n.a.v. een initiatief van iMMovator Cross Media Network. De Monitor Digitale Televisie is opgezet in samenwerking met GfK Retail & Marketing uit Amstelveen. De inhoudelijke redactie wordt gevoerd door iMMovator Cross Media Network. Via deze monitor publiceert het ketenoverleg periodiek belangrijke ontwikkelingen rond de acceptatie van digitale televisie in Nederland. De elfde editie van de Monitor Digitale Televisie kunt u vinden op de website van iMMovator (http://www.immovator.nl).

Bron: iMMovator