CookiesHD TV fors zuiniger volgens Consumentenbond

20 mei 2011 08:23 door Hans Wind

HD TV fors zuiniger volgens ConsumentenbondHet gemiddelde energiegebruik van lcd hd tv’s is in de afgelopen jaren fors teruggelopen volgens onderzoek van de Consumentenbond.

Voor een 81 cm (32 inch) lcd-televisie is het gemiddelde energiegebruik teruggelopen van 127 watt in 2008, via 101 watt in 2009, naar 82 watt in 2010. Deze afname is grotendeels te danken aan zuinige led’s als achtergrondverlichting in lcd-televisies. De Consumentenbond meet van elke geteste televisie het energieverbruik.

Volgens de Consumenten loopt de techniek loopt hiermee voor op de wetgeving. Vanaf 30 november 2011 is Nederland een energielabel rijker. Op elke nieuwe tv staat de energieklasse, het energiegebruik in de aan-stand en het totale jaarverbruik. Het tv-label lijkt op dat van koelkasten en wasmachines. Van sommige fabrikanten is het label nu al in de winkels te zien. Met nieuwe regels, waaronder dit verplichte energielabel, wil de EU het energiegebruik beperken.
Volgens de EU kan er in 2020 maar liefst 43 terawatt-uur (TWh) aan energie bespaard worden bij televisies. Dat is gelijk aan het jaarlijks energiegebruik van ongeveer 12,2 miljoen huishoudens bijna het dubbele van het aantal huishoudens in Nederland.

Meer informatie is te vinden op de website van de consumentenbond.

HD TV test

De Consumentenbond heeft recent ook 14 nieuwe HD TV toestellen van Panasonic, Samsung, Sony en Toshiba getest.

Er zijn twee Samsung televisies getest in de beeldmaten 102 cm (40 inch) en 117 cm (46 inch). De Samsung UE40D8000 en de Samsung UE46D8000 zijn LCD-LED televisies met veel extra’s, zoals 3D.

Om ‘gewone televisie’ te bekijken hebben de tv’s naast een analoge tuner, ingebouwde digitale tuners voor Digitenne (DVB-T), digitale kabeltelevisie (DVB-C) en digitale satelliettelevisie (DVB-S).

De Samsungs komen goed uit de kijktest, al reflecteert het scherm behoorlijk bij deze tv’s. De prijs van de toestellen ligt rond de €2000.

Met de Sony KDL-40EX720 kun je live tv pauzeren of opnemen als je kijkt via een van de ingebouwde digitale tuners. Hiervoor moet je wel zelf een losse harde schijf aansluiten op de tv.

De Panasonic TX-L32E30E is volgens de test de energiezuinigste 81 cm televisie die tot nu is getest. Het energieverbruik is slechts 45 watt als hij aan staat.

Bron: Consumentenbond