CookiesMinder kabels met HDMI Audio Return Channel

28 september 2010 10:09 door Hans Wind

Minder kabels met HDMI Audio Return ChannelDe HDMI kabel is al geruime tijd de standaard verbinding voor het overbrengen van HD video en audio van de weergavebronnen naar de HDTV. Alle moderne HD televisies beschikken tegenwoordig wel over één of meerdere HDMI aansluitingen en ook moderne DVD spelers, Blu-ray spelers, foto- en videocamera’s en spel computers zoals de Playstation 3 zijn voorzien van HDMI uitgangen. Daardoor lopen er bij veel consumenten inmiddels toch al weer een aantal HDMI kabels van de weergavebronnen naar de televisie.

Omdat de geluidweergave van de moderne, zeer platte HD TV’s nogal wat te wensen over laat worden steeds meer televisies gekoppeld aan een home cinema systeem of receiver om zo, via de gekoppelde luidsprekers, een beter stereo of surround geluid weer te geven. Om ook het geluid van TV uitzendingen op die manier weer te geven loopt dan weer een geluidskabel van de TV terug naar het home cinema systeem of de receiver. We krijgen nogal eens de vraag of dat allemaal niet wat simpeler zou kunnen. Het antwoord op die vraag is: Ja, dat kan.

In de laatste versie van de HDMI standaard ( HDMI versie 1.4 ) is onder andere de mogelijkheid toegevoegd om een zogenaamd Audio Return Channel, afgekort ARC, te ondersteunen en dat biedt extra mogelijkheden om het aantal kabels van en naar de HDTV nog verder terug te brengen. Simpel gezegd kan via Audio Return Channel via één HDMI kabel geluid zowel verstuurd als ontvangen worden mits de TV en het Home Cinema systeem of receiver de Audio Return Channel functie ondersteund.

Moderne Home Cinema systemen beschikken vaak over meerdere HDMI ingangen waarop u uw DVD speler, Blu-ray speler en andere apparatuur kunt aansluiten. Vanuit het Home Cinema Systeem of receiver gaat er dan vervolgens maar één HDMI kabel naar de HDTV en de TV kan dan via diezelfde kabel het geluid van TV uitzendingen doorgeven aan de geluidsinstallatie. Dat laatste betekent dat het geluid van de TV via de geluidsinstallatie wordt weergegeven wanneer die is ingeschakeld. Wanneer die geluidsinstallatie uit staat komt het geluid gewoon uit de TV. Een extra voordeel is het feit dat in de meeste gevallen het geluidsvolume van de geluidsinstallatie ook met de TV afstandbediening kan worden geregeld.

Bij de juiste instellingen van de HD TV, Home cinema set of receiver en de andere geschikte randapparatuur zal bijvoorbeeld bij het aanzetten van een gekoppelde Blu-ray speler meteen de home cinema set en de TV worden ingeschakeld.

Om de genoemde HDMI functionaliteit te gebruiken is het wel van belang om er op te letten dat apparaten die u aanschaft voldoen aan de HDMI-CEC (Consumer Electronic Control) standaard en dat de televisie en het Home Cinema systeem overweg kunnen met Audio Return Channel, vaak afgekort als ARC. Ook uw kabels zullen geschikt moeten zijn voor minimaal HDMI versie 1.4.