CookiesHDTV als voorbeeld toepassing

11 april 2006 11:51 door Hans Wind

SurfnetSURFnet maakt het in Eindhoven, Groningen en Nijmegen voor zevenduizend studenten mogelijk state-of-the-art netwerken te gebruiken voor de nieuwste internettoepassingen. Daarbij krijgen de studenten de beschikking over High Definition TV (HDTV).

Bijna vijftig studentenhuizen in Eindhoven, Groningen en Nijmegen zullen nog voor de zomer worden uitgerust met een voor HDTV geschikte netwerkinfrastructuur. HDTV-demonstratieomgevingen tonen aan dat het lokale netwerk geen beperkingen meer kent voor gebruik van de meest geavanceerde internetdiensten. De studenten krijgen hiermee de mogelijkheid om videobestanden met zeer hoge resolutie te bekijken en gebruik te maken van (nieuwe) educatieve diensten.


Boudewijn Nederkoorn, directeur van SURFnet: ‘SURFnet vindt het van groot belang dat studenten het hele dienstenpakket van de onderwijsinstellingen en van SURFnet kunnen gebruiken, zeker nu daarvoor de voorzieningen in hoofdzaak al aanwezig zijn, zowel in het netwerk als op de werkplek van de student.’

Elke student krijgt in zijn kamer de beschikking over een netwerkaansluiting die in staat is een HDTV-stroom van ten minste 20 megabit per seconde aan te kunnen, ruwweg het tienvoudige van wat via ADSL gewoon is. De netwerken van de studentenhuizen zullen geschikt worden gemaakt voor de multicast techniek, waardoor optimaal van de beschikbare bandbreedte en resources gebruik kan worden gemaakt. Eind juni moet dit alles gerealiseerd zijn. In elke stad zal tevens een aantal HDTV demonstratieopstellingen worden ingericht met een set-top box en een groot beeldscherm, waar studenten ook gezamenlijk HDTV uitzendingen kunnen bekijken.

De realisatie van state-of-the art netwerken voor studentenhuizen gebeurt onder verantwoordelijkheid van de betrokken universiteiten en organisaties voor studentenhuisvesting en sluit aan bij het First Mover TV project. Dit project heeft als doelstelling om de HDTV-keten te sluiten en video in HD-kwaliteit bij consumenten te brengen. First Mover TV is een initiatief van het NOB, in samenwerking met het Telematica Instituut. SURFnet en vele anderen. De steden Eindhoven, Groningen en Nijmegen zijn binnen het HDTV-project geselecteerd na een oproep tot participatie.