CookiesHDTV wordt steeds vaker gekoppeld aan Internet

26 februari 2009 11:29 door Hans Wind

HDTV wordt steeds vaker gekoppeld aan InternetDe HDTV wordt steeds vaker gekoppeld aan het thuisnetwerk maar ook aan Internet. In dat laatste geval wordt de HD TV geleverd met een soort mini web browser aan boord waarmee filmpjes, online foto’s en TV programma’s kunnen worden bekeken vanaf het web.

Steeds meer fabrikanten van TV’s leveren hun HDTV met dergelijke voorzieningen. Panasonic werkt op dit gebied bijvoorbeeld onder andere samen met YouTube, Picasa, Eurosport, ARD Tagesschau en Bloomberg. Per land kunnen dat overigens verschillende partners zijn. De Panasonic dienst gaat door het leven onder de naam Viera Cast. Het bedrijf zal deze service ook inbouwen in enkele nieuwe Blu-Ray spelers waardoor ook bezitters van oudere TV’s naar Viera cast diensten kunnen kijken.

Philips heeft een soortgelijke aanpak in haar nieuwe TV’s en noemt dat Net TV. In Nederland zal via Net TV onder andere toegang mogelijk zijn tot ABNAMRO.tv, AD, Bright.tv, Buienradar, Lens, MijnAlbum, OV9292, PhotoTV, PSV, Rabobank, Radio538, Sportwereld, TomTom, Tunein.fm, Voetbalprimeur en Weer.nl.

We verwachten dat steeds meer leveranciers dit soort functies gaan aanbieden al zitten er op dit moment soms nog wel wat beperkingen aan.

Philips Net TVHet is bijvoorbeeld essentieel dat de vormgeving van de menu’s wordt aangepast aan het HD TV scherm waarnaar we uiteindelijk kijken vanaf een redelijke afstand. Lettertype grootte en indeling van de menu’s zullen daarop aangepast moeten zijn.

Een ander punt is dat de bediening zal moeten gebeuren vanaf de HDTV afstandbediening waarop maar beperkte functionaliteit aanwezig is. Een menu optie selecteren gaat vaak eenvoudig via de pijltjes toetsen op de afstandbediening en een druk op de OK toets. Het wordt natuurlijk wat lastiger als je in Youtube of Google wilt zoeken en daarvoor tekst wilt invoeren. Dat gaat wel maar moet dan gebeuren via een weergave van een soort virtueel toetsenbord op het scherm waarmee letter voor letter de tekst wordt opgebouwd met de afstandbediening. Een toekomstige optie zou kunnen zijn om een klein Bluetooth toetsenbordje te koppelen met de HD TV voor snellere tekstinvoer zoals dat nu bijvoorbeeld al mogelijk is met de Playstation 3 Console. Uiteraard moet een dergelijke optie dan wel in de TV worden ondersteund.

Als laatste punt zal nog veel meer aandacht moeten worden besteed aan de beeldkwaliteit. Hoewel een dienst als YouTube inmiddels ook de mogelijkheid biedt tot HD kwaliteit is de meerderheid van het videomateriaal nog van bedroevende kwaliteit als het gaat om weergave op een groot scherm. Voor fotomateriaal is de kwaliteit van bijvoorbeeld Picasa al prima geschikt om online foto’s in HD kwaliteit weer te geven. Het online TV materiaal is zeker nog geen HD kwaliteit maar van redelijke kwaliteit. Naarmate de snelheid van onze Internet aansluitingen toeneemt zal het uiteindelijk zeker mogelijk zijn om HD kwaliteit op al deze fronten weer te geven.

Al met al een interessante ontwikkeling die we Internet TV zouden willen noemen. Dit in tegenstelling tot IPTV waarvoor nog steeds een speciale settop box nodig is in combinatie met een strak geregelde keten van bron tot kijker. Om die laatste redenen komt IPTV nog maar langzaam van de grond en in die periode kan Internet TV zeker in een behoefte voorzien.