CookiesHDTV is nog steeds veel kastjes, snoertjes en afstandbedieningen

23 september 2006 14:20 door Hans Wind

HD-Ready?Met de komst van nieuwe technieken zoals digitale televisie en HDTV zou je verwachten dat de wereld er voor de consument ook wat gestroomlijnder zou kunnen uitzien dan in de “oude” analoge wereld. Het tegendeel is helaas waar. Voor veel gebruikers betekenen deze nieuwe technieken tot nu toe de nodige extra complexiteit. In ons land zijn nog heel wat hobbels te nemen voordat we op een eenvoudige manier, uitgebreid van de kwaliteit van HDTV kunnen genieten.

De kabel- en satelliet bedrijven
Het aanbod van echte HDTV via de kabel en satelliet is natuurlijk nog zeer beperkt. Omroep organisaties zullen fiks moeten investeren in apparatuur om het HD TV signaal beschikbaar te maken. Daarnaast zullen de kabel en satelliet bedrijven moeten investeren om voldoende bandbreedte voor dit hoogwaardige signaal op te bouwen en tot slot zal de consument moeten investeren om dit signaal in de huiskamer en elders in huis te ontvangen.

De consument
Laten we eens wat meer inzoomen op die consument. Veel gezinnen hebben de laatste tijd al de stap genomen om een TV aan te schaffen die HD-Ready is. Nederland staat qua penetratie van LCD TVs op de 4e plaats in Europa na Engeland, Zwitserland en Spanje en de verwachting is dat de penetratie van platte TV’s snel zal oplopen.

Vervolgens ontdekt de consument dat in feite een dure TV is aangeschaft waarmee in ons land dat mooie HDTV signaal helemaal niet zonder extra investeringen te ontvangen is. Als we even kijken naar TV via de kabel dan blijken de kabelbedrijven te willen bepalen hoe het digitale HD signaal ontvangen mag worden. Als je van hun standaard afwijkt heb je simpelweg geen ondersteuning bij problemen.


Een extra kastje, een zogenaamde decoder of settop-box met extra afstandbediening ( met weer eenandere menu structuur ) en een zogenaamde smartcard moet worden aangeschaft. Voor die laatste kaart moet je dan ook nog eens extra abonnementskosten betalen. Vanaf dat moment moet “gezapped” worden via de nieuwe afstandbediening en de snelheid van zender wisselen is dan, dankzij de vooruitgang, opeens stukken lager. Daarnaast blijkt in veel gevallen dat de moderne HDMI verbindingskabel tussen de settop-box en de HDTV lang niet altijd naar behoren werkt. In dat geval moet alsnog teruggeschakeld worden naar een technisch laagwaardiger verbinding om de zaak aan de praat te krijgen.

Een extra tegenvaller is dat op andere plaatsen in de woning extra decoders moeten worden aangeschaft om van HDTV te kunnen genieten en daarbij je eigen zenders te kiezen. Weer extra kosten die aardig kunnen oplopen.

Als je vervolgens ook nog eens de HD kwaliteit wilt opnemen komt er natuurlijk nog een kastje bij met extra afstandbediening en eigen menustructuur waarbij tijden het gebruik vaak blijkt dat uitgezonden materiaal lang niet altijd op te nemen is door allerlei beveiligingen die met de uitzendingen worden meegegeven.

Al met al een situatie die nog verre van ideaal is en het wordt hoog tijd dat de kabelaars met leveranciers van HD apparatuur om de tafel gaan zitten om te zorgen dat digitale televisie en HDTV simpelweg ontvangen kan worden op één TV waarin alle kastjes en snoeren netjes geïntegreerd zitten. Pas dan is er een kans dat de echte groei in deze markt kan komen op het moment dat HD materiaal ruimschoots beschikbaar komt.