CookiesHDTV Nieuws wenst u een voorspoedig 2010

31 december 2009 11:02 door Hans Wind

HDTV Nieuws wenst u een voorspoedig 2010HDTV Nieuws wenst u graag een bijzonder prettige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2010 met veel plezier van uw HD TV.

In 2009 heeft HD TV in ons land weer een aantal stappen vooruit gemaakt en inmiddels zit het wel goed met de penetratie van HDTV’s in de Nederlandse huishoudens. Dat cijfer ligt inmiddels al boven de 80%. De nadruk komt nu gelukkig steeds meer te liggen op de kwaliteit van de uitzendingen zelf, wat resolutie betreft dan wel te verstaan.

Nederland 1,2 en 3 zijn in elk geval klaar voor de doorgifte van HD en ook een aantal commerciële omroepen zijn zo ver. Helaas wordt de doorgifte van HD kwaliteit nog steeds geremd door eindeloze discussies over extra geld dat de commerciële zenders willen hebben voor HD kwaliteit. Hopelijk wordt deze impasse in 2010 doorbroken.

Wat ons betreft was de invoering van de CI+ HDTV in 2009 een zeer belangrijke stap om een HDTV net zo makkelijk bedienbaar te maken als dat het geval was met een ouderwetse analoge TV: één afstandbediening en minder draadjes en kabels.

Ook LCD TV met LED achtergrondverlichting heeft een duidelijke doorbraak gekend in het afgelopen jaar. Gemakshalve wordt deze categorie ook wel aangeduid als LED TV terwijl dat feitelijk niet de juiste benaming is. Op echte LED TV in de vorm van bijvoorbeeld OLED TV zullen we nog even moeten wachten als het gaat om grotere beeldformaten.

Wat HDTV Nieuws als website betreft mogen we zeker niet klagen. Inmiddels zitten we ruim boven de 300.000 bezoekers per maand en daar zijn we trots op. Dat is, net als vorig jaar, een stijging van rond de 50%.

Een wens is nog dat in ons HDTV forum de bezoekers elkaar wat meer gaan helpen. Dat was uiteindelijk de opzet van het geheel. Vragen zijn er genoeg maar er is behoefte aan wat mensen met kennis die daar de starters willen helpen.

2010 zal ook het jaar worden waarin de fabrikanten een start maken met de 3D HDTV waarmee diepte gebracht wordt in het HD beeld. Om een indruk te krijgen hoe spectaculair dat kan zijn zou u eens de nieuwe film Avatar in een Imax 3D theater moeten bezoeken. Maar laten we in TV land in Nederland nu eerst maar eens zorgen dat er een ruim aanbod komt van HD materiaal op onze mooie platte TV. Aan dat laatste is nog veel te verbeteren.