CookiesHDTV signaal doorgeven via het thuisnetwerk

1 november 2009 15:34 door Hans Wind

HDTV signaal doorgeven via het thuisnetwerkMet de MegaView serie van Marmitek is het mogelijk om zonder extra settop box of decoder HDTV signaal via het thuisnetwerk door het huis te transporteren en met sommige Megaview oplossingen kunt u op afstand ook de bediening overnemen.

Voor audio- en video-overdracht wordt vaak een tulp, SCART of, in het geval van HD TV, een HDMI kabel gebruikt. Deze kabels hebben echter nogal wat beperkingen zoals:
• in grotere lengtes zijn deze kabels vaak erg duur.
• de beeldkwaliteit vermindert duidelijk over grotere lengtes
• het is, zeker bij HDMI kabels, onmogelijk om de connector er zelf aan te zetten. Hierdoor moeten vaak erg grote gaten geboord worden om de kabel met connector door te voeren.
• niet altijd eenvoudig in de juiste lengte te verkrijgen.

Technisch gezien is een zogenaamde CAT5 of CAT6 (ook wel UTP of netwerkkabel genoemd) kabel ook zeer geschikt voor de overdracht van breedband (HD) audio- en videosignaal en dat kan in specifieke gevallen een aantal voordelen biedt. Dit soort kabel wordt nu al veel toegepast in grotere professionele A/V installaties.

Wat is CAT5 kabel?
CAT5 kabel (ook wel UTP of netwerkkabel genoemd) in combinatie met de zogenaamde RJ45 stekker of connector komt u vaak tegen als verbinding tussen PC en netwerk (router), als datanetwerk en data-apparatuur onderling. Mogelijk heeft u in huis al een datanetwerk(je) waarbij u gebruikt maakt van dit type kabel. Voor videoverlenging gebruikt u dedicated CAT5 kabel.

Waarom CAT5 kabel
Toepassing van deze kabel heeft een aantal opvallende voordelen.
• weinig tot geen kwaliteitsverlies
• over langere afstanden te gebruiken (tot 60 meter behoud van Full HD 1080p beeld- en geluidskwaliteit)
• zowel geschikt voor SD als HD Audio/Video signalen
• relatief goedkoop en breed verkrijgbaar
• de pluggen kunt u er zelf aan zetten waardoor iedere kabellengte te maken is, de kabel eenvoudig door een Pvc-buis te trekken is en dus de te boren gaten klein kunnen blijven.
• de kabel is relatief dun en soepel zodat u deze netjes weg kunt werken.

Wat heeft u nog meer nodig
U kunt echter niet de RJ45 plug rechtstreeks in uw HDTV of A/V apparaat steken. Marmitek brengt een aantal producten op de markt waarmee zowel Standaard Definition (composiet) als High Definition (HDMI) signaal over CAT5 kabel kan worden overgedragen. Te weten;

• De Marmitek MegaView50, voor het bekijken van Composiet Video over CAT5 tot 300m. (€ 69,95)

• De Marmitek MegaView51, voor het bekijken en bedienen van Composiet Video over CAT5 tot 300m. (€129,95)

• De Marmitek MegaView60, voor het bekijken van HDMI over CAT5 tot 60m. (€ 49,95)

• De Marmitek MegaView61, voor het bekijken en bedienen van HDMI over CAT5 tot 100m. (€ 99,95)

Hoe werkt het in de praktijk
Een settop box heeft meerdere uitgangen. U sluit de lokale HD TV aan op de één van de uitgangen van de settop box. De andere uitgang sluit u aan op de videoverlenger. Een splitter gebruiken kan ook. Tussen de zender en ontvanger van de videoverlenger plaatst u de benodigde CAT5 kabel(s). De videoverlengers voorzien van infrarood retour beschikken daarnaast over een infrarood ontvangertje die u bijvoorbeeld onder tegen uw tv kunt plakken en infrarood-LED die u vervolgens op uw aangesloten bron plakt. Zo kunt u vanaf meerdere plaatsen in uw woning de decoder bedienen.

Bron: Marmitek

Voor een actuele Marmitek Megaview prijs vergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

N.B. Bij het gebruik van een enkele decoder wordt op elke aangesloten HDTV uiteraard wel hetzelfde programma weergegeven.