CookiesHDTV wordt steeds meer een wereld van twee snelheden

7 oktober 2006 08:46 door Hans Wind

CEATEC 2006 JapanDe wereld van HDTV wordt er steeds meer één van totaal verschillende snelheden.

Aan de ene kant ervaart de Nederlandse consument dat het aanbod van breedbeeld- en HDTV uitzendingen in ons land nog zeer beperkt is en maar heel langzaam groeit. Daarbij komt nog eens de complexiteit van apparatuur en afstandbedieningen waar we al eerder over schreven in ons artikel “HDTV is nog steeds veel kastjes, snoertjes en afstandbedieningen“.

Aan de andere kant rollen de fabrikanten van beeldschermen bijna over elkaar heen om op praktisch elke electronika beurs aan te tonen dat ze hun tijd al ver vooruit zijn wat betreft de technologie van HDTV schermen. Ook deze week was dat weer zo op de CEATEC 2006 beurs in Japan.

Sharp toonde op de beurs een 64 inch LCD scherm met een resolutie van 4096 bij 2160 beeldpunten of pixels. Dat is weer een hele sprong ten opzichte van de top van het huidige HDTV formaat dat in Full HD 1920 bij 1080 beeldpunten telt. Het Sharp scherm trok dan ook veel aandacht in de Internationale pers.


Frappant was dat op dezelfde beurs een demonstratie werd gegeven door de Japanse zender Nippon Hoso Kyokai (NHK). Dit bedrijf demonstreerde een systeem dat ze Super-Hi-Vision hebben gedoopt. Met dit systeem kunnen 4320 horizontale beeldlijnen in breedbeeld 16:9 formaat worden weergegeven en dat is dan weer eens tweemaal zoveel als het Sharp prototype dat zoveel stof in de pers deed opwaaien.

Laten wij na al dit moois maar weer nuchter terugkeren naar onze eigen omgeving en zorgen dat we meer aanbod van kwaliteits breedbeeld- en HDTV uitzendingen krijgen in ons land dat op dit gebied wat achteraan lijkt te lopen.