CookiesHDTV trends

14 januari 2009 15:10 door Hans Wind

HDTV trendsHoewel het nieuws op de CES in Las Vegas minder schokkend was dan andere jaren zijn er wel een aantal duidelijke trends op HDTV gebied te bespeuren.

Door de huidige economische situatie was de grootste elektronica beurs ter wereld dit jaar wat beperkter van opzet en sommige spelers, zoals onder andere Philips en Bill Gates ;-), waren dit jaar niet van de partij.

Normaal gesproken bezoeken we de CES maar ook wij hebben het gebeuren dit jaar van een “afstand” bekeken en eerlijk gezegd doet dat weinig af aan het signaleren van een aantal ontwikkelingen. Uiteraard mis je dan wel de zogenaamde “feel and touch” van nieuwe producten voor zover ze op de beurs al aangeraakt mogen worden.

Op HD TV gebied vallen een aantal ontwikkelingen duidelijk op:

LED
LED als achtergrondverlichting van de LCD HD TV. LED TV heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van klassieke scherm achtergrondverlichting. Zo is de helderheid hoger en wordt de maximale helderheid ook onmiddellijk na het aanzetten van de HDTV bereikt. LED is ook aanzienlijk energiezuiniger waar nog eens bij komt dat bij steeds meer TV’s delen van de LED achtergrondverlichting door slimme software kunnen worden gedimd of uitgezet met als gevolg een nog lager energie verbruik en diepere zwartwaarden op de LCD. Schermen met LED kunnen ook steeds platter worden geproduceerd.

Draadloos
Hoewel er nog gestreden wordt over de uiteindelijke standaard om HD signaal draadloos naar de HDTV te sturen komen steeds meer fabrikanten met draadloze oplossingen waardoor meer vrijheid ontstaat in de opstelling van de TV. Wel blijft de stroomkabel natuurlijk een beperking om een scherm zonder al te grote ingrepen mooi aan de wand te hangen.

Netwerk koppeling
Door een netwerk koppeling in de HDTV te bouwen kan materiaal van het Internet, een PC of mediacenter direct zichtbaar gemaakt worden op de HD TV. Die optie wordt steeds interessanter nu video websites overschakelen op HD kwaliteit en ook steeds meer Video on Demand ook via Internet te benaderen is. Er zit al zo veel processor kracht en software in een HD TV dat het niet zo’n grote stap meer is om op een behoorlijke manier een koppeling met Internet of andere apparaten binnen het netwerk te maken. Uiteraard eist dat van de toeleverende websites wel een opzet van de site die geschikt is voor een televisie scherm met een simpele afstandsbediening. Op langere termijn kan deze koppeling met Internet de huidige media zoals Blu-ray gedeeltelijk gaan vervangen.

Receivers met HDMI
Steeds meer Audio versterkers vormen inmiddels de kern van de thuis bioscoop waarbij ook een HD decoder of andere HD bron via een HDMI verbinding op de versterker kan worden aangesloten. De receiver kan dan vervolgens het beeld opschalen naar 1080p HD kwaliteit en audio weergeven via de surround installatie.

3D TV
3D televisie wordt in de industrie al regelmatig gebruikt maar is nog te duur voor de consumentenmarkt. Toch beginnen steeds meer leveranciers schoorvoetend schermen en/of brillen aan te bieden waarmee een 3D beeld kan worden weergegeven. Voor de consumenten markt zal een doorbraak afhangen van de acceptatie van een standaard voor 3D materiaal en vervolgens uiteraard vooral de beschikbaarheid van 3D video materiaal (de content)

HD camcorders
Bij de HD camcorders wordt steeds meer overgeschakeld naar SDHC geheugen kaarten nu die een steeds grotere capaciteit krijgen. Ook wordt steeds meer Flash geheugen ingebouwd in de camcorder waardoor die steeds compacter kan worden gebouwd. Soms zelfs zo compact dat dit ten koste gaat van het bedieningsgemak.