CookiesHD TV trends voor 2011

3 januari 2011 12:33 door Hans Wind

HD TV trends voor 2011Nu we aan het prille begin staan van 2011 is het wellicht de moeite waard om eens een blik te werpen op enkele trends die we in dit nieuwe jaar kunnen verwachten op HD TV gebied. Dat willen we natuurlijk niet doen zonder u eerst een goed, succesvol en gezond jaar 2011 te wensen.

HDTV’s zijn inmiddels al op de markt sinds medio 2006 en je zou bijna verwachten dat daarmee de markt redelijk uitontwikkeld is. Dat is echter zeker niet het geval. Vooral het aantal zenders dat voor het merendeel van de zendtijd echte HD content aanbiedt is binnen Nederland nog steeds ver onder de maat. We zien veel materiaal dat kunstmatig opgewaardeerd is naar HD en ook nog steeds zeer veel uitzendingen in matige standaard kwaliteit. Hopelijk zien we in 2011 weer een aantal stappen vooruit op dit gebied.

De gekoppelde HDTV

De HD TV zal steeds minder een alleenstaand apparaat worden maar in sterke mate gekoppeld zijn aan het netwerk en andere multimedia apparatuur.

De koppeling aan het Internet wordt bijna vanzelfsprekend al is een algemene standaard hierbij nog ver te zoeken. Veel TV fabrikanten hebben hun eigen platform voor Internet koppeling en leveren daar eigen kleine toepassingen bij. YouTube, Flickr, nieuws- en weeroverzichten zijn enkele populaire toepassingen. Ook de zogenaamde social media hoek wordt vaak niet vergeten met toepassingen als Facebook, Twitter en Hyves. In de duurdere categorie HD TV’s wordt ook nog wel eens Skype als toepassing meegeleverd om met een optionele webcam te kunnen communiceren.
De Internet koppeling maakt het ook steeds vaker mogelijk om onafhankelijk van de Nederlandse zenders of kabelbedrijven een keuze te maken uit het programma aanbod via het Internet. Google TV is daar een voorbeeld van maar er zullen veel meer van dergelijke diensten toegankelijk worden via de TV. Een ontwikkeling die we toejuichen.

Met deze uitbreidingen zal het steeds duidelijker beginnen te worden dat het noodzakelijk wordt om de bediening en het uiterlijk van een aantal diensten zo op te zetten dat de consument niet elk moment geconfronteerd wordt met andere indelingen en standaards. Momenteel is dat laatste helaas nog wel vaak het geval.

Doordat de TV draadloos of bedraad is gekoppeld aan het thuisnetwerk zal het steeds makkelijker worden om muziek, foto’s en video van draagbare computers, telefoons, camera’s en tablets naar de PC te streamen.

Koppelen van de TV aan de geluidsinstallatie is bijzonder simpel geworden doordat moderne Audio/Video receivers en home video systemen inmiddels voorzien zijn van een aantal HDMI ingangen waardoor randapparatuur aan de AV receiver hangt, die vervolgens met één HDMI kabel gekoppeld wordt aan de TV. Via die laatste kabel is dan tweerichtingverkeer (bijvoorbeeld voor geluid en bediening) mogelijk tussen de verschillende apparaten. HDMI maakt het daarbij mogelijk zoveel mogelijk apparaten met één afstandbediening te bedienen.

De afstandbediening

Met het groeiende aantal toepassingen op de TV wordt het duidelijk dat de klassieke TV afstandbediening niet meer voldoet om de TV nieuwe stijl makkelijk te bedienen. Zo wordt het steeds belangrijker dat we bijvoorbeeld voor het zoeken in toepassingen als YouTube in staat moeten zijn om tekst op eenvoudige wijze in te voeren.
Enkele fabrikanten hebben op dit gebied goed werk gedaan door toepassingen te ontwikkelen die het mogelijk maken om de HD TV via een mobiele telefoon zoals bijvoorbeeld de iPhone of via een tablet als de iPad te bedienen. Er zijn toepassingen in ontwikkeling waarbij de Elektronische Programma Gids op de iPad wordt weergegeven. Vervolgens kan via deze functie van zender worden gewisseld en/of timeshift en opname functies worden bediend.

Een andere ontwikkeling is het verschijnen van wat grotere afstandbedieningen waarin een klein toetsenbordje is opgenomen.

3D ontwikkeling

2011 zal het jaar van de waarheid worden voor 3D TV. Steeds vaker zal 3D functionaliteit ingebouwd zijn in de duurdere HD TV maar het echte gebruik zal natuurlijk afhangen van een aantal andere factoren.

De 3D bril wordt door veel consumenten nog steeds gezien als een nadeel. Daarnaast is bij een aantal 3D TV’s nog sprake van crosstalk waardoor de diepte indruk verminderd en de inspanning voor de kijker te hoog ligt.

We zullen in 2011 een aantal fabrikanten zien die overschakelen naar passieve 3D weergave door middel van polarisatie, zoals we die ook al in veel bioscopen zien. Hoewel dit systeem de resolutie van de beeldweergave in eerste instantie verlaagt is het voordeel wel dat lichtere en veel goedkopere passieve 3D brillen kunnen worden gebruikt.

We zullen ook de eerste 3D TV’s op de consumentenmarkt gaan zien waarbij 3D kan worden gekeken zonder bril. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen en zal van start gaan met kleinere schermen.

3D TV kijken zal dit jaar nog vooral bepaald worden door het kijken naar films vanaf 3D Blu-ray. De TV zenders hebben hun handen meer dan vol aan het uitbreiden van het HD aanbod. 3D TV content kan overigens vrij simpel via een HD kanaal worden uitgezonden.